brıoche ekmeği,

brıoche ekmeğini nasıl yaparım.

Şubat 10, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



BRIOCHE EKMEĞİ

Sofralarımızın vazgeçilmezi olarak bilinen ekmekler,her ülkenin kendi
kültürünü barındırır.
Yazacağım tarifde ki ekmek,değişik tatlar arayışı içinde olan bizlerinde
sofralarında zaman içinde yer almaya başlamıştır.
Fransızların BRIOCHE EKMEĞİ ,Fransız devriminin başlamasına 
neden olduğu söylenir.
Fransız Kraliçesi Marrie Antoinette'nin ünlü 'ekmek bulamazlarsa pasta yesinler'
sözünde geçen pasta tabiri bizim bildiğimiz çikolatalı kremalı pasta değil,
Brıoche Ekmeğidir.
Fransızların bu meşhur ve lezzetli ekmeğini sofralarınızda denemek isterseniz,
yazacağım tarifle nefis bir lezzeti hazırlıyarak sunabilirsiniz.
Ekmekten çok bir çörek tadın da olacağından belki de çay sofralarına alabilirsiniz.

Başlayalım o zaman..
MALZEMELER;

1 paket instant maya (toz maya)
2 adet yumurta
125 gr eritilmiş tereyağ
1 çay bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı toz şeker
tuz
Aldığı kadar un (takribi 2 su bardağı kadar yumuşak bir hamur olacak)
ÜZERİNE;
1 yumurta sarısı
istenirse susam
YAPILIŞI;
Mayayı küçük bir kase içerisine boşaltın ve üzerine şekeri,ılık sütü ekleyerek,
mayanın 10 dakika kabarmasını sağlayın.
Hamurunuzu yoğuracağınız kaseye kabaran mayayı,yumurtaları tuzunu ,eritilmiş
tereyağını ekleyin ve karıştırın.
Unu eleyerek kontrollü bir şekilde yoğurarak eklemeye başlayın.
Biraz ele yapışması gerekecek.
Mayanın diğer malzemelere iyice nufüz etmesi için mutfak tezgahına
alacağınız hamuru güzelce yoğurun.
Mayalı hamurlarda ne kadar çok yoğurulur ve bekletilirse ,pişecek olan 
malzemeniz o kadar güzel olacaktır.
Şimdi hamuru kaseye koyarak üzerini bir mutfak havlusu ile kapatın.
Aslında bu işlemi gece yatmadan yapabilirseniz,sabah tekrar yoğurarak,3 sefer
mayalama işlemine tabi tutabilirsiniz.
Sonuş harika olacaktır.
Eğer zamanınız yoksa üzeri örtülü olarak sıcak bir ortamda 2-4 saat arası mayalanması
için bekletin.
Bu arada kabardıkça tekrar yoğurarak üzerini örtün.
İkinci mayalanmadan sonra 26 cm.lik çapındaki kelepçeli kek kalıbınızın
tabanını yağlı kağıt ile kaplayın.
Hamurdan yuvarlak toplar yaparak çiçek şeklinde,yada isterseniz uzun kek kalıbınıza,
yine toplar yaparak yerleştirin.
Ben hem yuvarlak hem de uzun kalıplarda yaptım her ikisi de gayet güzel sonuçlandı.
Tercih sizin.

Ekmeğimizi kalıba yerleştirdik ve tekrar 45 dakika beklemeye alalım.
Yine kabaracaktır.
Bu sefer yumurta sarısını üzerine sürebiliriz.
Ekmeğimiz üç kez mayalama işlemi görmüş olacaktır.
Fırınınızı 180 derece de ısıtın.Ve alt rafına bir kase içine su koyarak yerleştirin.
Sudan çıkacak nem ekmeğin iç kısmını yumuşak ve tam pişmiş,dış kısmını 
çıtır bir kabuk olmasını sağlayacaktır.
Fırın ısındıysa ekmeğimizi fırına verelim.
Üzeri kızarana kadar pişirelim.
Fırın model ve ayarları farklı olabileceğinden kendi pişirme zamanınızı ayarlayın.
Kızaran ve nefis bir görüntü de fırından çıkan BRIOCHE EKMEĞİNİ üzerine 
bir örtü örterek dinlenmeye bırakın.
Soğuyan ekmeğinizin toplarından ayırarak servise sunabilirsiniz.
Mutfağınız mis gibi ekmek kokusu ile dolacaktır.

Piyasalarda söylenen sağlığa zararlı maddelerle yapılan ekmeklere,
korkuyla bakarken evde kendi ellerimizle hazırladığımız ekmekler tercih
sebepleri olacaktır.
Sevgiyle kalın..
Afiyet olsun..

0 comments: