Fırın Sütlaç,

FIRIN SÜTLAÇ TARİFİ VE NASIL YAPILIR

Nisan 03, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 2 Yorumlar



FIRIN SÜTLAÇ
Türk Mutfağında en yaygın olarak yapılan ve sütlü tatlılar içerisinde 
çok sevilen ve aranan bir tatlıdır.
Kıvamı güzel ayarlandığında lezzeti tartışılmaz.
Biz genelde fırınlanmış olarak sevdiğimiz için tercihimiz fırın sütlaçtan yana..
Eğer sizler fırınlamak istemezseniz içine yumurta koymadan sadece pişirerek
kaselere alabilirsiniz.
Karadeniz Bölgesinde genellikle üzeri bol fındıkla yenilir.
Tercihler damak zevkinize kalmış..
Bir gece buzdolabında bekletildiğinde lezzeti daha bir güzel olacaktır.
Haydi tarife geçebiliriz.
MALZEMELER:
2 kg.süt
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağından 2 parmak eksik pirinç
4 yemek kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya (arzuya göre)
1 adet yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Bir tencereye süt ve şekeri alarak orta ateş üzerinde kaynamaya bırakın.
Bu arada ayrı bir kaseye pirinci alarak yıkayın.Ve 1 su bardağı su ekleyerek
haşlamaya bırakın.Ara ara pirinci karıştırın.
Pirinçler yumuşayınca,kaynamakta olan süt ve şeker karışımına ekleyerek
ateşin altını kısın ve karıştırın.
Bir kase içerisine yumurta sarısı ve nişastayı alın.Vanilyayı da ekleyin.
1/2 su bardağı su ilavesiyle hepsini birlikte karıştırın.Kaynamakta olan 
süte alıştıra alıştıra nişastalı karışımı ekleyin ve karıştırın.
8-10 dakika hepsini birlikte devamlı karıştırarak pişirin.Sütlacınız akışkan
bir kıvamda olacaktır.
Ateşten indirin ve çömlek kaselere pay edin.
Fırın tepsinize kaseleri yerleştirin ve tepsiye kaselerin yarısına gelene
kadar su ekleyin.
Fırınınızın ızgara kısmını yüksek ateşe ayarlayın.
Ve sütlaç tepsisini üst katına yerleştirin.
Bu kısmı çok önemlidir.Eğer fırın ayarında üstlerini kızartmaya
giderseniz sütlacınız tekrardan pişecek ve lapa olacaktır.
Özellikle dikkat etmeniz gereken kısa sürede sadece üzerlerini
yakmak için fırının ızgara kısmını açarak tepsiyi üst rafa yerleştirmek..
5-8 dakika gibi bir sürede sütlaçlarınızın üzerleri kızaracaktır.
Biraz fazla yanık sevenler için bile bu süre yeterli olacaktır.
Sütlaçlar ılınınca buzdolabına kaldırın ve soğutun.
Buzdolabında ne kadar uzun kalırsa o kadar lezzeti yerine gelecektir.
Ben bir gece beklemesini tavsiye ederim.
Üzerine kırılmış fındık yada tarçın serpebilirsiniz.
Afiyet olsun..
Sevgiyle..

2 yorum: