Aşure,

AŞURE NASIL YAPILIR ?

Eylül 27, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar



    Merhabalar,
Muharrem ayına girdiğimiz bu günlerde ''AŞURE'' blogda ki yerini almalıdır diye düşündük.
Tarifine geçmeden önce Aşurenin tarihine şöyle bir göz atalım isterseniz.
    ''AŞURE'',arapça bir kelimedir.Orijinal telaffuzu AŞURA'dır ve on anlamına gelir.
Başka bir deyimle Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür.
      Bu günde önemli ve insanlığın kaderini etkileyen,geleceğine yön veren olaylar gerçekleşmiştir.
Örneğin;Adem Peygamberin tövbesinin kabul edildiği,Halil Peygamberin Nemrut'un ateşinden kurtulduğu,Hz. Musa'nın kavmini firavunun zulmünden kurtardığı,Yunus Peygamberin balığın karnından kurtulduğu,Eyüp Peygamberin dertlerine şifa bulup yaralarının iyileştiği,Hz.Yakup'un oğlu Hz.Yusuf'a kavuştuğu ve gözlerinin açıldığı,Nuh Peygamberin ise gemisinin karaya oturduğu gündür.
       AŞURE'nin çıkış zamanı olarakta esas anlatım Nuh Peygamber ile olandır.
Nuh Peygamberin gemisinin karaya oturması ile gemide bulunan son yiyeceklerin birleşmesi sonucu ortaya çıkan bu tatlı çorbadır.
       Öncelikle tatlı çorba olarak dillendirilse de Osmanlı Mutfağında önemli bir yere oturan AŞURE
daha sonraları tatlı olarak bu ay da pişirilip paylaşılır ve dağıtılırdı.
       Aşurenin içinde en az 12 çeşit malzeme olması gerekmektedir.
Muharrem ayında aşure pişirmenin amacı 12 günlük Muharrem orucu bittikten sonra Kerbela ve diğer bütün şehitlerin ruhları için ,kardeşlik ve barış duygusuyla yapılıp paylaşılmasıdır.
       Genellikle evinde kız çocuğu olanların mutlaka pişirip dağıtması istenir.Kız çocuğunun ilerki yaşamında kendi kuracağı yuvasında da bereketli olması için yapıldığı söylenir.
        İşte bizlerde hangisi ne derece doğrudur bilemesekte,kulağımız da kalan bu bilgilere dayanarak ve inanarak her yıl bu tarihlerde evlerimiz de AŞURE pişirip,aile içinde ve konu komşuya dağıtırız.
        Muharrem ayınız mübarek olsun diyelim ve tarifimize geçelim.
Öncelikle şöyle söylemeliyim ki Aşurenin su ölçüsü tam olarak verilemez.Neden derseniz kullandığınız malzemeler bardak ölçüsü ile verilse de bazen az yada çok olabiliyor ve ateş üzerine aldığınız da pişme süreleri nedeniyle suyu ya daha çabuk yada daha uzun olabiliyor.
Yapacağınız en güzeli bir çaydanlık sıcak suyunuzun ocağınızın bir gözünde hazır olması..
       Aşure muhallebi kıvamında olmalıdır.Buna göre de en son aşamaya gelmeden ve soğuduktan sonra da koyu bir kıvam alacağını göz önünde bulundurarak pişirmenizdir.
       Pişirmeye başlamadan önce sizlere bunları yazıyorum ki aklınız da bulunsun.
Vereceğim ölçü ile eşe dosta konuya komşuya rahatlıkla dağıtabilir ve lezzetle yiyebilirsiniz.
Haydi buyrun....

  • MALZEMELER:
  • 1/2 kg buğday(3 su bardağı)
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 1 çorba kasesi kuru kayısı
  • 1    ''         ''      kuru incir
  • 5 adet karanfil
  • 1 adet portakalın kabuğu
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 yemek kaşığı nişasta (kıvamını tutturamayanlar için)
  • ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN:
  • Kuş üzümü
  • Dolmalık fıstık
  • Fındık
  • Ceviz
  • Badem
  • Nar 
  • Tarçın
  • YAPILIŞI:
  • Buğday,kuru fasulye ve nohutu akşamdan bol su da bekletin.
  • Bakliyatlarınızı bir kaç kez yıkayın.Özellikle buğdayın kara suyunu tamamen çıkarması için bolca yıkamanız aşurenin rengini beyaz olmasını sağlar .onun için çok güzel yıkamalısınız.
  • Kuru fasulye ve nohutu ayrı tencereler de yada daha kısa sürede pişirmek isterseniz düdüklü tencere de haşlayın.
  • Buğdayı ,aşureyi pişireceğiniz büyükçe bir tencereye alarak üzerini 5 parmak geçecek kadar su ekleyerek haşlayın.Ve hazırda beklettiğiniz sıcak suyu,buğdayın suyu azaldıkça ekleyin.
  • Buğday yapışkan bir hal alacağı için diğer malzemelerle birleştiğinde yoğunluk kazanacaktır.
  • Soğuduğu zaman da koyulaşacağı için ilk sıcağında biraz suluca kalmasında fayda vardır.
  • Haşlanan nohutun kabuklarını soyun.
  • Haşlanmakta olan buğdaylar çatlayıp yumuşayınca şekerini ekleyerek 15 dakika şekerle kaynatın.
  • Pirinci sıcak su ile yıkayın.
  • Fasulyeleri,nohutları ve pirinci ,şekerli buğdaya ilave ederek kaynatmaya devam edin.
  • Kayısı ve incirleri ayrı kaplarda bir taşım haşlayarak hafif yumuşatın.
  • Kayısıları ve portakal kabuğu rendesini kaynamakta olan aşureye ekleyin.
  • Karanfilleri bir tülbent içine bağlayarak tencerenin kenarından sarkıtın.
  • Bu arada aşurenizin suyunu kontrol ederek azalan suyuna ilave yapabilirsiniz.
  • Aşure tam kıvama gelmeye yakın incirlerini ve gül suyunu vererek karıştırın ve ateşten indirin.
  • İncirleri en son eklememizin nedeni aşuremizin kararmaması içindir.
  • Sıcakken kaselere böldüğünüz aşurenin üzerini hafif tarçın ve diğer malzemelerle süsleyerek soğutun ve sevdiklerinizle paylaşın.
  • Hepinize kolaylıklar diliyorum.
  • Bereketli sofralar da...Sevgiyle...




0 yorum: