Aşure,

AŞURE TARİFİ VE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HİKAYESİ NEDİR?NASIL HAZIRLANIR?NASIL PİŞİRİLİR?

Temmuz 09, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Geçmişten günümüze ,İslam da olduğu kadar,Hristiyanlar da ve Musevilerde de farklı isimlerde,Aşure geleneği,çeşitli organizasyonlarda,özel günler ve kutlamalarda,görsel şölenine uygun,lezzeti ve sunumu ile,her yıl ''Aşure Günü''olarak devam etmektedir. Aşure geleneği,uygulanan toplumlarda,yüklenen anlama göre,tatlının içerisine giren malzemeler ve tarihi de değişiklik gösterir. Malzeme olarak zengin olan bu tatlının,bereketi temsil ettiğine inanılır. Mezopotamya'dan tüm dünyaya yayılan AŞURE kelimesinin kökeni Arapçadan gelmekte ve ''10''manasına gelen ''AŞARA''kelimesinden türemiştir. İslam Dünyası,Hicri takvime göre Muharrem ayının 10.gününden itibaren pişirmeye başlar ve 1 ay boyunca da devam eder. Musevilik inancında ''Büyük Kefaret Günü''içinde aynı kelime kullanılır.Ermeniler 6 Ocak'ta ''Anuş-Abur''yaparlarken,Rumlar ise,Aşurenin benzeri olan.''Koliva''dedikleri bir tatlı yaparak kilisenin kapısında dağıtırlar. Buradan anlıyoruz ki ,AŞURE,pek çok kültürde kutsal sayılan bir yiyecektir. Tarihçesine baktığımızda,hepimizin bildiği,Hz.Nuh ile başladığı rivayet edilir. Tahmini olarak M.Ö 3000'li yıllarda,Hz.Nuh'un peygamberliğini kabul edenlerle birlikte ,bir gemi inşa ederek,Allahın buyruğu üzerine,yanlarına 1 dişi 1 erkek tüm hayvanlardan alması,dünyadaki tüm bitkilerden ve tohumlarından alarak yola çıkmaları,fakat büyük bir tufan sonucu,bütün yer yerin sular altında kalması sadece Hz.Nuh'un gemisinde olanların kurtularak,suların çekilmesi nihayetinde,takvimler Muharrem ayının 10.gününü gösterdiğinde,geminin Cudi dağının zirvesine oturduğu ve gemide bulunan ve kalan malzemelerle,kocaman bir kazanda pişirilen yemek,bugün severek yediğimiz AŞURE olarak ortaya çıkmıştır. Tarihi ve hikayesi nedeniyle gelenek haline gelen ve pişirilen Aşure'nin şifalı olduğuna inanılır ve pişirilen evlerde önce çocuklara ve varsa hastalara ikram edilir. Ne kadar çok dağıtılıp paylaşılırsa evlerinin o kadar bereketli olunacağına inanılır.Ve bereketinin kaçmaması için aşure verilen kap'ın yıkanmadan iade edilmesi istenir. İçeriğinde birbirinden lezzetli malzemeler barındıran Aşure,herkesin elinden farklı çıksa da,pişirilen evlere bolluk,bereket,şifa getirmesi dileğiyle,dualarınız kabul olsun. Afiyetler olsun. AŞURE MALZEMELER: 3 su bar.Buğday 1 su bar.Nohut 1 su bar Kuru Fasulye 1/2 su bar Pirinç 5 su bar Toz şeker 1 çorba kasesi kuru kayısı 1 çorba kasesi kuru incir 1 çorba kasesi kuru üzüm 5 ad Karanfil 1 ad portakal kabuğu rendesi 1 yem kaş gül suyu 1 yem kaş nişasta Takriben 8 su bar Su ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN; Dolmalık fıstık,fındık,nar,badem.tarçın ,dolma üzümü,incir,ceviz (isteğe bağlı ) HAZIRLANMASI: Buğday,nohut ve fasulyeleri ayrı kaselerde bir gece önceden ıslatın. Aşurenin pişimine başlayalım. Buğdayınızı bir kaç sefer bol su ile yıkayın ve kara suyunu tamamen çıkarsın. Düdüklü tencereye alın ve suyunu ekleyerek,buğdaylar çatlayıp yumuşayana kadar pişirin. Nohut ve fasulyeleri de haşlayın,nohutların kabuklarını ayıklayın. Pişen buğdayı büyükçe bir tencereye suyuyla birlikte aktarın. Eğer suyu azaldıysa bir miktar daha sıcak su ekleyin. Nohut,fasulye ve şekerini ekleyerek kaynamaya bırakın. Ara ara karıştırın ve su miktarını kontrol edin.Su miktarı akışkan olmalıdır,çünkü Aşure soğudukça katı kıvama gelir.Onun için nişasta sadece eğer suyunu fazla kaçırdıysanız kıvam alması için gerekecektir. Kayısıları ve incirleri de ayrı kaplarda bir taşım kaynatarak dilimleyin. Kuru üzümleri yıkayın ve kaynamakta olan aşureye ekleyin. Karanfilleri bir tülbent içine alın ve aşure tenceresinin kenarından içine sarkıtın. Karanfilleri 15 dakika kalması yeterlidir. Akışkan ve bütün malzemelerin birbiri ile bütünleştiğinde kayısıları ve incirleri ekleyin ve incirin aşurenin rengini karartmaması için 5 dakikadan fazla kaynatmayın.(Aşurenin renginin kara olmaması önemlidir) Gül suyunu gezdirerek ateşten indirin. Kaselere bölüştürdüğünüz Aşurenizin üzerini istediğiniz malzemelerle süsleyin. Afiyet olsun. Sevgiyle...🧡🧡🧡 .

0 comments: