ANA YEMEKLER,

DALYAN KÖFTE NASIL HAZIRLANIR ?TARİFİ NEDİR?

Temmuz 01, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Genellikle Marmara ve Ege Bölgelerinde sıkça pişirilip,özellikle de misafir sofralarında ikram edilen,bazen Rulo Köfte bazen Dalyan Köfte bazen de Rosto Köfte adıyla bilinen lezzetli ,gösterişli bir ana yemeğimiz bugün ki konuğumuz.. Adı nereden geliyor diye baktığımızda ,geleneksel bir İtalyan yemeği olan ''Talyan Köfte''sonradan ''Dalyan Köfte''haline dönüşmüştür.Evliya Çelebi Seyahatnamesinde ,Evliya Çelebinin İtalyanlara ''Talyan''diye hitap ettiği bilinir. Çok farklı malzemelerle yapıldığı,bizlerin bildiği sebze ve haşlanmış yumurtanın dışında,ciğer ezmesi gibi,bol çeşnili hazırlandığı,ayrıca rulo haline getirildikten sonra,üzeri milföy hamuru ile kaplanarak,örgü deseni gibi şekillerde süslenerek fırınlandığı da bilinir.(Beef Wellington gibi). KÖFTELER olarak genele baktığımızda,kökeninin OrTa Asya ve Mezopotamya olarak kabul edildiğini,bir çok yazıt ve kitabede ezik et anlamına gelen ''Kufette''diye söz edildiği görülmektedir. Dünyanın hemen her yerinde ,her mutfağında önemli bir yere sahip olan ''Köfteler''in,bu Coğrafyadan yayıldığı kabul edilmiştir. Ülkemizde Ege ve Marmara Bölgelerinde sıkça hazırlanan bir yemek olmakla birlikte,Muğla Bölgesine ait olduğu bilinir. İtalya'dan Türkiye'ye olan yolculuğunda,çok az farklılıklar gösterse de ,günümüzde de hala davet sofralarında yerini almaya devam eder. 3000 yıllık geçmişiyle ''KÖFTELER'',kesin bir sonuca ulaşılmamış olsa da Türkiye de 290'dan fazla çeşidiyle,her Bölgenin,o Bölgeye has coğrafyasının ve halkın damak lezzeti ile birleşerek ortaya çıkan çeşidiyle,Türk MUtfağı yemekleri arasında yerini almaktadır. Türk Mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ''Köfte'',kültürel zenginliğimizinde bir yansıması olarak bir çok çeşiti ile,yediden yetmişe hepimizin damağına hitap eden,sevilerek tüketilenyemekler listesinde üst sıralarda yerini korumaktadır. Rumeli gibi farklı topraklardan Ülkemize göç eden ustaların,Tekirdağ'a göçü ile ortaya çıkan ''Tekirdağ Köftesi'',1900'lü yılların başında Balkan Türklerinin Bursa İnegöl'e yerleşimiyle ortaya çıkan ''İnegöl Köftesi'',mahalle kasaplarının özenle hazırlayıp sattığı ''Kasap Köfte''gibi daha birçok çeşidi olmakla birlikte,çocukluğumuzdan damağımızda lezzeti kalan ''Anne Köftesi''yani ''Cızbız Köfte''hepimiz için sanırım ilk sıradadır. Bu hafta Köfteler arasında ''DALYAN KÖFTE''ye yer verelim ve hem lezzeti hem gösterişli sunumu ile ,özellikle ''benimki olmuyor ,üstü çatlıyor''diyenlere ,uzun kek kalıbınızda kolayca hazırlıyabileceğiniz,bu tarifi sizler için deneyerek hazırladım. Şimdiden hepinize kolaylıklar diliyorum. DALYAN KÖFTE MALZEMELER: 500 gr Dana döş tek çekim Kıyma 1 ad Kuru Soğan rendesi 1 ad orta boy Havuç rendesi 1 çay bar.Bezelye 2 diş Sarımsak 7-8 dal ince kıyılmış Maydanoz Tuz-Karabiber 4 ad Haşlanmış Yumurta 2 yem kaş Galeta Unu 1 ad Yumurta akı HAZIRLANMASI: Kıymayı bir tepsiye alın ve soğan rendesi,havuç rendesi.bezelye ,maydanoz,sarımsak (dövülmüş),ile karıştırın. Galeta unu ve yumurta akının yarısı ile toparlayın. Köfte karışımını yarım saat buzdolabında dinlendirin.(Geceden de hazırlıyabilirsiniz) Dikdörtgen kek kalıbını bolca tereyağ ile yağlayın. Dışarı sarkacak şekilde yağlı kağıt ile kaplayın. Köfte karışımının yarısını kalıba yerleştirin. Orta kısmına haşlanmış yumurtaları dizin. Kalan köfte karışımını üzerine kapatın ve yanlarını tamamen kaplayın. Kalan yumurta beyazını köftenin üzerine sürün ve yanlara sarkan yağlı kağıt ile üzerini kapatın. 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 30-35 dakika (üzeri tamamen kızarana kadar)pişirin. Kalıptan çıkarın ve servis tabağına yerleştirin. ÜZERİNE SOS: 1 yem kaş Domates salçası 1 yem kaş Biber püresi 1 yem kaş zeytinyağ az tuz 1 su bar su HAZIRLANMASI: Domates ve biber salçalarını bir kaseye alın. Zeytinyağ ekleyerek kısık ateşte karıştırın. Az tuz ve suyunu ekleyerek pişirin. (Salça yerine domates rendesi ile de hazırlıyabilirsiniz) GELELİM SERVİSİNE: Dalyan Köftenizi uzun bir servis tabağına alın. Üzerine domates sosunu gezdirin. Tabağınızı maydanoz ve domates dilimleri ile süsleyin. Beyaz tereyağlı pilav köftenizin yanına çok yakışacaktır. Arzu ettiğiniz büyüklükte dilimleyerek ikram edin. Afiyet olsun. Sevgiyle🧡🧡

0 comments: