LOKMA TATLISI,

LOKMA TATLISI,GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TARİHİ VE TARİFİ NEDİR?PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Temmuz 16, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Türk Mutfağının vazgeçilmez tatlılarından,asırlardır süregelen bir gelenek ve kültürel mirasın önemli bir parçası olan LOKMA.. Kökeni ,Osmanlı İmparatorluğuna kadar uzanan,''Lokma'', kelime anlamı Arapça da ''bir lokma''anlamına gelmektedir. İlk zamanlarda dini törenlerde ve özel günlerde hazırlanan Lokma,zamanla günlük hayatın bir parçası haline gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğunun,büyük ve görkemli Saray Mutfağında önemli bir yere sahip olan Lokma,saray aşçıları tarafından,padişah'a ve onun misafirlerine sunmak için hazırlanır ve özel tarifleri de geliştirildi.Ve bu özel tarifkerde tatlı,daha da göz alıcı ve lezzetli bir hal almaktaydı. Saray Mutfağından çıkan bu lezzet,zaman içinde halk arasında da yaygınlaşarak günümüze kadar ulaşmıştır.İslam dünyasında uzun yıllardır tüketilmektedir. İslamın erken dönemlerinden itibaren de dini törenler ve özel günlerde dağıtılmasıyla toplumun bir araya gelmesinde katkı sağlamıştır. İslam kültüründe,hayır işlerinin ve yardımlaşmanın önemi büyüktür ve hayır lokması,İslam Dünyasında bereket ve şükran ifadesi olarak görülür.Vefat ve dini günlerde dağıtılan lokma,ölen kişinin ruhuna dua edilmesi ve hayır edilmesi anlamına gelmektedir. Bu gelenek toplumsal dayanışmayı pekiştirdiği gibi,yardımlaşmanın da güzelliğini yüceltir. Lokma,Türk Mutfağında da önemli bir yere sahip olmakla birlikte,Osmanlıdan günümüze kültürel miras olarak kabul edilir. Lokma tatlısının kültürel bağlantıları,tatlının dini ve sosyal bir simge olmasını sağlar. İstanbul'un kültürel zenginliğini yansıtan ve her yıl düzenlenen geleneksel lokma dağıtma etkinlikleri,büyük bir katılımla gerçekleşir. ''Hayır''amaçlı yada ''vefat eden yakınlarımızı''anma adıyla İstanbul başta olmak üzere bir çok büyük şehirlerde ''Lokma Dağıtım Araçları''nı görebiliriz. Zengin tarihi ve kültürel mirasıyla Ülkemizde yapılan bu etkinlikler,sokak lezzetleri olarak da yerini almaktadır. Osmanlıdan günümüze bu lezzetli tatlıyı,evlerimizin mutfaklarında da ustasının pişirdiği şekliyle bizlerde hazırlayabiliriz. Haydi gelin bu hafta ''hayrına''bir lokma dökelim. Şimdiden herkese kolay gelsin. Sizlere vereceğim püf noktalarına dikkat ettiğinizde çıtır çıtır bir lokmayı sevdiklerinizle paylaşacaksınız. LOKMA MALZEMELER: Su bar.ölçüsü-200ml Çay bar ölçüsü-125 ml HAMURU İÇİN: 2 su bar.Ilık Su 1 dolu tatlı kaş.Kuru Maya 1 yem kaş toz şeker 1 çay kaş tuz Yaklaşık 4,5 çay bar böreklik yada baklavalık Un ŞERBET İÇİN: 4 su bar.Toz şeker 3 su bar Su 1 dilim Limon HAZIRLANMASI: Dikkat etmemiz gereken şeylerden biriside şerbetin koyu kıvamda ve soğuk olmasıdır. Tencereye şeker ve suyu alın. Orta ateşte kaynamaya bırakın. Fokurdamaya başlayan şerbete limon ekleyin ve kısık ateşte takribi 25 dakika kadar ,kıvamı koyulaşana kadar,kaynatın. (şerbetin kaynama süresi toplamda 1/2 saat'i bulacaktır) Pişen şerbeti başka bir kaseye aktarın ve buzdolabına kaldırın. GELELİM HAMURUNA: Ilık suyu,şekeri ve mayayı kaseye alın ve karıştırın. 10 dakika,mayanın aktifleşmesini bekleyin. Azar azar unu eklerken tuzunu ilave edin. Bir spatula yada çırpıcı yardımıyla hamuru en az 5 dakika karıştırın. Un topakları olmayan pürüzsüz ele gelmeyen bir hamur olması lazımdır. Hamurun üzerini strechleyin ve 1 saat mayalanmaya bırakın. Bir saat sonunda hamurunuz iki katına çıkmış olacaktır. Hamuru tekrar karıştırarak havasının çıkmasını sağlayın. Kolay yapımı nedeniyle hamuru bir sıkma torbasına alın. Torbanın uç kısmını kesin ve bir mutfak makasını hazırlayın. Sıvıyağını derin bir tencereye alın ve ılık halde ısıtın.(uzun sürede ve dışı sertleşerek kızarması lazım) Sıvıyağın ılık derece de olmasına dikkat edin. Sıkma torbasına aldığınız hamuru makasla keserek toplar halinde yağa bırakın. Ve devamlı karıştırarak hamurların eşit kızarmasını sağlayın. Nar gibi kızarak hamurları soğuk şerbete bırakın ve 3 tur şerbette karıştırarak servis tabağına aktarın. Hamurunuz bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Önemli püf noktası;şerbetin koyu kıvamda ve soğuk olması,kızartma yapacağınız yağın ılık olmasıdır. Bu iki püf noktasına dikkat ettiğinizde aynı dışarıda yediğiniz gibi ''çıtır lokmalar''kendi tabağınızda yerini alacaktır. Hepinize Afiyet ve hayır olsun. Sevgiyle...🧡🧡

0 comments: