ANA YEMEKLER,

KİLİS MUTFAĞI,ORUK KEBABI NASIL HAZIRLANIR?TARİFİ NEDİR?

Temmuz 23, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Akdeniz bölgesinden GüneyDoğu Anadolu'ya geçiş alanında bir sınır kenti ''KİLİS'' M.Ö 500 ve 700 yılları arasında Asur,Med, Pers İmparatorlukları yönetiminde kalmış,Büyük İskenderin Pers devletini yıkmasıyla Roma İmparatorluğuna bağlanmış, M.S 636 yılında da Bizans İmparatorluğunun bir kenti olmuştur. 1818 yılından 1931 yılları arasında bir çok kuraklıklar,depremler,veba salgınları geçirmiş ve nihayetinde 7 Aralık 1921'de düşman işgalinden kurtularak rahat bir nefes alan şehrimiz. Kilis,doğası ve yerleşmeye elverişli coğrafyasıyla tarihsel süreç içerisinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı döneminde Halep iline bağlılığı nedeniyle,Kilis mutfağı,Türk mutfağının özelliklerini taşımakla birlikte,Halep mutfağının özelliklerini de yemeklerine yansıtır. Ön planda yağlı ,baharatlı yemekler olmakla birlikte,zeytinyağlı yemekler de Kilis mutfağının vazgeçilmez çeşitleri arasındadır. Kendine has yemekleriyle zengin bir yapıya sahip Kilis mutfağı,''Günlük Pişen Yemekler''ve ''Özel Günlerde Yapılan Yemekler''olarak ikiye ayrılmıştır. Yemeklerin temeli et ve bulgur üzerine olmakla birlikte,mevsimine uygun olarak sebze yemeklerini de görebiliriz. Kilis mutfağının vazgeçilmez bir diğer besin kaynağı da ''Zeytinyağı''dır. Yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilen,hemen her Kilis'linin mutfağının vazgeçilmezidir zeytinyağı... Yemekler de damak zevkine önem verilmekle birlikte,pişen her bir yemeğin özelliğine göre baharat kullanımına ve yemeğin lezzetine önem verilir. KEBAP'lar,Türk Mutfağında önemli bir yere sahip olmakla birlikte,yörelerin kültür ve farklı lezzetleri ile tatlandırılarak,yörelerin coğrafyasını da kültürel yapılarını,yemek yeme alışkanlıklarını da bizlere anlatır. Ve hemen her birimizin damak zevkine uygun mutlaka bir çeşiti bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu,Fatih dönemine baktığımızda,yazılı kaynaklara göre,Saray Mutfağında ,SÜD KEBABI adı altında ,şiş yardımıyla et'in ateş üzerinde yavaş yavaş pişirilmesi ve pişerken etin yağının,alta konulan içi pirinç dolu tencereye akması ve pilavın bu yağ ile pişirilmesi anlatılmaktadır. Böylelikle Saray Mutfağında da ''Kebap''a rastlamaktayız. Ve gelelim bugün ki tarifimize; ORUK KEBABI,Kilis Mutfağının ilk akla gelen yemek çeşitlerinden bir tanesidir.Dış mekanların aksine ev ortamında da rahatlıkla hazırlıyabileceğiniz,kalabalık masalar için de son derece uygun,doyurucu ve son derece lezzetli bir yemektir. Sizler için ev ortamında denenmiş ve tarif bire bir uygundur. Haydi buyrun tarifimize geçelim. Hepinize kolay gelsin. ORUK KEBABI MALZEMELER: 550 gr orta yağlı tek çekim Dana Kıyma 1,5 su bardağı İnce Bulgur 1 ad Kuru Soğan 2 büyük diş Sarımsak 1 ad Kapya Biber 1 su bardağı iri doğranmış ceviz Tuz & Karabiber &Kırmızıbiber & Kuru Nane KEBAP YANLARINA Köz Domates & Biber Tırnak Pide HAZIRLANMASI: Bir tepsi içerisine bulguru alın ve yarım su bardağı ılık su ekleyerek karıştırın ve üzerini kapatarak 20 dakika bekletin. Kuru soğanı,kapya biberini ve sarımsakları çok minik olacak şekilde doğrayın bu işlem için varsa zırh kullanabilirsiniz. Sebzelerinizin püre kıvamı alması gerekecektir. Bekleyen bulgura sebzeleri ilave edin ve yoğurun. Bu işlemleri yaparken elinizi ıslatın. Kıymayı ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Tuz,biberler ve naneyi ekleyin. En son cevizleri ilave ederek hepsini özleşene kadar yoğurun. Hazırladığınız karışımı 1/2 saat buzdolabında dinlendirin. Mandalina büyüklüğünde yuvarlayın ve tahta şişlere geçirin yada uzun oval köftelerinizin orta kısımları yuvarlak kalacak şekilde şişlere geçirin ve şişten çıkarın.(Kebapların orta kısımları oluk gibi olmalıdır) Fırın tepsinize köfteleri yerleştirin. Yanlarına domates ve biberleri yerleştirin. Üzerlerine zeytinyağ gezdirin. 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 30-35 dakika (kontrollü)pişirin. Servis tabağına tırnak pideyi alın. Pidenizin üzerine kebabı ,yanlarına közlenmiş domates ve biberleri yerleştirin. Bu harika lezzeti sevdiklerinizle keyifli sofralarda paylaşın. Afiyet olsun. Sevgiyle...🧡🧡🧡 ORUK KEBABI-3.jpg

0 comments: