Frigo,

60 YILLIK BİR SİNEMA GELENEĞİ ''FRİGO''NUN TARİFİ NEDİR?NASIL HAZIRLANIR?

Temmuz 30, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Ülkemizde özellikle bu yaz sıcakların artışı ile birlikte,yiyecek içeceklerimize daha bir dikkat eder olduk.Serinlemek maksadıyla da soğuk yiyecek ve içecekler ilk tercihlerimiz arasında yerini almakta.. Bugün sizleri bir nostalji yolculuğuna çıkarmak istiyorum. 60 yıllık bir Sinema Klasiği; FRİGO Ülkemizde ilk üretimi 1953 yılında yapılan ve o dönemlerde yalnızca sinemalarda ,tahta kutular içinde satılan,yazlık sinemaların dondurma niyetine,serinlemek için sattığı ve çok tercih edildiği yiyeceği.. Belirli yaş gruplarının özlemle hatırladığı,açık hava yazlık sinemaların neredeyse sembolü olan,film arası,satıcının boynuna astığı ahşap kutular içinde,üzeri buzlanmış paketi ile,satıcının kutuya vurarak ''Frigo buzz''diye sıra aralarında dolaşarak sattığı çok severek tükettiğimiz FRİGO.. 1969 yılında İtalya da üretimine başlanan Frigo,çok sevilmesiyle yıllar içinde üretim hacmini büyüterek ,üretim faaliyetlerini sürdürmekle birlikte,1953 yılında Ülkemizde Alaska Frigo Dondurması olarak tanıdığımız,lezzetiyle de İstanbulluları kendisine hayran bırakan,on dakikalık sinema aralarının keyifli eşlikçisi,1976 yılında üretim tesisini ve kapasitesini önemli ölçüde arttırmıştır. 1990'lı yıllara kadar Türkiye de ilk ve tek soğuk yiyecek özelliğini korusa da,yabancı bir firmanın ve markanın (bugün hali hazırda bildiğiniz)Ülkemize girişiyle,soğuk yiyecek çeşitlerinin artışı,Frigo'yu 1997 yılında sıkıntıya sokmuştur.Halkın çeşitli soğuk yiyecek denemeleri sonucuda o çok sevilen ''Frigo''tabiri caizse gözden düşmüştür.Bu yüzdendir ki ,bizlerde o çok sevdiğimiz ve bizleri çocukluk günlerimize götüren Frigo'yu bulamaz olduk. 2014 yılından itibaren bir Türk firmasının ,aynı lezzette üretimi ile,yaz aylarında,dondurma standlarında satışına başlanmış olsa da,o eskinin keyfini maalesef bulamıyoruz. ''Eskiler mi güzeldi,yoksa bizler mi eskidik''demeden edemiyeceğim. Bugün bende,o güzel günlere,çocukluk günlerimize ,yazlık sinemalar da keyifle yediğimiz,satıcının ahşap kutunun altına vurarak çıkardığı sesi duyarcasına,özlemle,kendi mutfağımızda,aynı özenli paketlenmesi ve lezzeti ile pişirelim ve folyo'lara sararak buzluklarımız da yerini alsın. Normallerin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına,elinizin altında,buz gibi,FRİGO BUZZZ... MALZEMELER: 1 lt Süt 1,5 su bar.Toz şeker 2 yem kaş. Pirinç Unu 2 yem kaş Un 4 yem kaş Kakao 125 gr Tereyağ 2 paket Vanilya 2 damla limon esansı (tercihe bağlı) 100 gr Bitter Çikolata 1 çay bar,Fındık kırığı (tercihe bağlı) HAZIRLANMASI: Pirinç unu,un ve kakaoyu tencereye alın ve karıştırın. Sütü yavaş yavaş ekleyerek pürüzsüz kıvama getirin. Toz şekerini ekleyin. Orta ateşte devamlı karıştırarak koyu kıvam alana kadar pişirin. Kıvam alan karışımı ateşten indirin ve tereyağ,çikolata,vanilya ve limon esansı ekleyerek karıştırın. Mikser ile 10 dakika çırparak pürüzsüz hale getirin. Fındık kırıklarını ekleyin ve spatula ile karıştırın. 24x24 kare borcamı strech'le kaplayın. Ilık hale gelen frigo'yu kaseye aktarın ve üzerini düzleştirin. Strech'le üzerini örtün ve buzluğa kaldırın. En az 5-6 saat yada geceden pişirip tüm gece buzlukta bekletin. Buzluktan çıkardığınız frigoyu biraz beklettikten sonra (rahat kesilmesi için)dikdörtgen olacak şekilde dilimleyin. Aynı boyutlardan biraz büyük folyoları keserek hazırlayın ve frigolarınızı folyolara sarın. Buzluğunuzda elinizin altında her an ikram edebileceğiniz ''Frigo''larınız hazır.. (Buzlukta muhafaza edin) Afiyet olsun. Sevgiyle...🧡🧡🧡

0 comments: