ANA YEMEKLER,

TEPSİ MANTISI NEDİR ? NASIL HAZIRLANIR VE PİŞİRİLİR ?

Temmuz 10, 2018 Neşem Çelik 0 Yorumlar


                       TEPSİ ( SİNİ) MANTISI

   MANTILAR; Türk Mutfağının hemen her yöresinde yapılan ve çok eski tarihlere dayanan geçmişiyle ve her yörenin farklı şekil ve pişirilme teknikleri ile severek sofralarımıza aldığımız bir yemeğimizdir.
   Mantı denilince ilk akla gelen şehir Kayseri olsa da ,coğrafyamız da her yörede çeşitlerine rastlarız.
Genellikle her ev alıştığı damak zevkine uyan çeşidini tercih etmektedir.Ve bu çoğunlukla da suda
haşlanan üzeri salça ve sarımsaklı yoğurt ile servis edilen çeşididir.
    Hamuru hemen hepsinin aynıdır,içine kıyma soğan ve baharat eklenerek hazırlanan harcı bazı yöreler ,patates,sucuk ve peynir doldurarak da hazırlamaktadır.
     Ama damaklarımızın alıştığı mantı içi kıymalı harcıdır.
Bizim bugün hazırladığımız mantı TRAKYA 'dan..Tepsi mantısı yada Sini Mantısı..
     Pişirme tekniği olarak suda haşlanarak değil de fırında pişirildikten sonra ocak üzerinde et suyu dökülerek suyu çektirilip pişirdiğimiz bir mantı çeşididir.
     Aslında kimi sadece et suyu gezdirerek sofralara alsa da ,biz salçalı sos gezdirdik ve sarımsaklı yoğurt ile servis ettik.Trakya yöresi yoğurt ilave etmeden servis etmektedir.
     Hep birlikte hazırlayalım sizler isterseniz sadece et suyu gezdirin yada bizim yaptığımız gibi salçalı sos ve sarımsaklı yoğurt ile tadına bakın..Haydi buyrun tarifimize;

  • MALZEMELER:
  • 4 su bardağı un
  • 1 ad yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Su 
  • İÇ HARCI:
  • 300 gr dana kıyma
  • 2 ad kuru soğan ( rendeleyin ve suyunu iyice süzün)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber yada kırmızı biber
  • SOSU İÇİN:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı su yada et suyu
  • ÜZERİNE :(Arzuya göre)
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Tereyağ da kızdırılmış kırmızı biber
  • YAPILIŞI:
  • Bir kaseye unu eleyerek alın ve tuz ekleyerek karıştırın.
  • Orta kısmına yumurtayı kırın ve önce az su ile karıştırın.
  • Ele yapışmayan unlamaya gerek kalmadan açabileceğiniz bir hamur olacak şekilde yoğurun.
  • Hamurunuzu rahatça açabilmek için 1 saat üzeri örtülü dinlendirin.
  • Bu arada iç harcı için bir kaseye kıyma,soğan ,tuz ve karabiberi alarak karıştırın.
  • Şimdi gelelim hamurun şekil verilmesine,Hamurunuzu bezelere ayırın ve açabileceğiniz büyüklükte bezeler halinde yuvarlayın.
  • Bezeleri yufka büyüklüğünde açarak uzun şeritler halinde araları 5 cm olarak kesin.
  • Uzun şeritleri 5x5 karelere kesin ve her karenin orta kısmına kıyma harcını yerleştirin.
  • Her iki ucunu sıkıştırın kayık şekli verin.(kıyması üstte gözükecek)
  • Fırın tepsinizi yağlayın ve mantıları yan yana dizin.(Birçok yöre mantının dizilme şekline de çok önem verir)
  • Fırınınızı 180 derece de ısıtın ve mantıyı 15-20 dakika fırınlayın.
  • Bu arada domates salçası ,tereyağ ve etsuyunu bir taşım kaynatın.
  • Tepsiyi orta ateş üzerine alın ve kaşık tersi yada makarna süzgeç kepçesi ile suyunu üzerlerine yavaşça gezdirin.
  • Mantıların dağılmaması için üzerine gezdireceğiniz sos serpilmiş gibi olacaktır.
  • Tepsiyi döndüre döndüre suyunu çektirerek pişirin.
  • Daha önceden fırınlanmış olduğu için ateş üzerinde kısa sürede et suyunu çekerek tam kıvamını alacaktır.
  • İşte mantımız pişti,sofranın ortasına şöyle görkemiyle yerleşebilir.
  • Hani önce göze hitap edin derler ya aynen öyle..isterseniz üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...
    ,,



0 yorum: