ANA YEMEKLER,

TAZE BAMYA (KIYMALI) YEMEĞİ TARİFİ NEDİR ?NASIL PİŞİRİLİR ?

Eylül 15, 2018 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                            TAZE BAMYA (kıymalı) YEMEĞİ

     Merhabalar,
 Kısa bir aradan sonra tekrar bir tarifle sizlerleyim.Yaz mevsiminde sebze ve meyvelerin bol olduğu sıcak günlerde sanki mutfaklar da yemekler daha bir keyifle pişiriliyor.Ya sebzelerin bolluğundan yada günlerin uzun olması bize uzun bir süre mutfakta vakit geçirmemizi sağlıyor.
     Sıcak günlerin sebzelerinden biri de ''BAMYA''..kışın kuru bamya da pişirsek de taze olanı benim
için daha çok sevilen sebzelerden sanırım.
      Kimimiz bu yemekten biraz uzak dursa da sizlere yazacağım faydalarını okuyunca sanırım bamyayı mutfaklarımız da daha sık ağırlıyabiliriz.Özellikle çocuklu evlerde tavsiye olunur.
      BAMYA,çok yıllık vr tropikal,sıcak iklimde yetişen ve yeşil baklagiller soyundan bir bitkidir.
Folik asit açısından zengin olduğu için akciğerleri temizlemekte faydası vardır.Özellikle bayanların hamilelik döneminde folşk asitin önemini biliyorsunuz sanırım.
      Lif kaynağı olduğundan doğal mushil görevi görmektedir.Sindirim sisteminde Ph dengesini korumaya yardımcı olur.
      A vitamini ve diğer antioksidanlar bakımından zengindir.A vitamini ise gözlerimizin korunmasında yardımcı olur.
      C vitamini,calsiyum,magnezyum,demir ve manganez gibi minerallerin deposudur diyebiliriz.
Bu kadar çok faydası olan bu sebzeyi yaz kış sofralarımızdan eksik etmememiz gerekiyor sanırım.
      Şimdi gelelim bamyanın pişirilmesine..En sıkıldığımız konu bu sebzenin bıraktığı yapışkan sıvıdır.Bizleri en çok sıkan konu da budur herhalde..ama sizlere yazacağım yöntemle pişirirseniz göreceksiniz bu yapışkanlık kesinlikle olmayacaktır.
      Şöyle ki ,bamya pişirmeye başlamadan önce ,bamyalarınızı ayıklamadan bol suda güzelce yıkayın ve hatta az sirke ilavesiyle yıkayın ve süzdürün.Daha sonra iki kağıt havlu arasında bamyalarınızı iyice kurulayın yani bamyalar tamamen kurusun.Ve tepe kısmını verevine çevirerek çok derine girmeden ayıklayın.Bu işlem sayesinde bamyalarda o yapışkanlık olmayacaktır.
       Bir diğer pişirme tekniği de soğanı kavurduktan sonra kıyması domatesi tuzu ve suyunu vererek kaynatarak bamyayı daha sonra eklemektir.Bu teknikle pişireceğiniz yemeğiniz nefis bir lezzetle sofralarınız da yerini alacaktır.
         Şimdi malzemeler ile nasıl pişirelim hep birlikte görelim.Yemeğimizin sitemizin ''VİDEOLAR''bölümünde ve NEŞEM ÇELİK YOUTUBE KANALINDA videosu da bulunmaktadır.
       Görerek pişirmek işinizi kolaylaştıracaktır.Hepinize kolay gelsin.


  • MALZEMELER:
  • 500 gr taze bamya (yukarıda yazdığım şekilde ayıklayın)
  • 100 gr dana kıyma 
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 3 - 4 adet domatesin rendesi
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ (ben genellikle sıcak yemeklerde de zeytinyağ kullanmayı tercih ederim.)
  • Tuz
  • 2 su bardağı su
  • YAPILIŞI:
  • Bamyalarınızı yukarıda yazdığım gibi yıkayın kurulayın ve ayıklayın.
  • Kuru soğanı ve sarımsakları küçük doğrayın.
  • Tencerenize zeytinyağını alın ve kuru soğanları ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Soğanlarınız yumuşamaya başlayınca sarımsaklarınızı da ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Bu aşamada domatesleri rendeleyin ve güzelce kavrulan soğan sarımsağa ilave edin.
  • Suyunu vererek kapağını kapatın ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynayan suya bamyaları,limon suyunu ve tuzunu ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Yemeğiniz kısa sürede suyu kıvamında pişecektir.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...


   Yeni tariflerden haberdar olmak için LUNTUG.COM sitemize yada NEŞEM ÇELİK YOUTUBE Kanalımıza ABONE OL'un hem bizlere destek olursunuz hemde bugün ne pişirsem derdinden kurtulursunuz...Sevgiler...


0 comments: