Acıbadem kurabiyesi,
ACIBADEM KURABİYESİ
Sevgili dostlar merhabalar,
Bugün sizlere çok sevdiğim hatta tadına doyamadığım bir tarifim var..
Tarihi 19.yüzyıla kadar uzanmakta,
19.yüzyıl da Osmanlı Mutfağında ve evlerde yapılan bir kurabiye olduğu gibi,
çarşı fırınlarında da yapılan,tatlı badem ana malzemesi olsa da bazen yerine fındık
konularak ''fındıklı acıbadem,yine badem yerine şam fıstık konularak ''şam fıstıklı acıbadem''
tarifleri o dönemin meşhur yemek kitaplarında bulunmaktadır.
19.yüzyıl mutfağına bakıldığında acıbadem yada diğer sert kabuklu kuruyemişler ana malzemeyi
oluşturduğundan,kurabiye grubunun genel adıdır.
Günümüz de ev mutfaklarından çok pastanelerde yada kurabiye fırınlarında yapılanlar
tercih edilmektedir.
Bademin kendine has kokusu ve lezzeti bu kurabiyelerin en ayırt edici özelliğidir.
Usulünce yapılmış bir acıbadem kurabiyesinin dışı gevrek içi ise iyi pişmiş ama yumuşak
olanıdır.
Farklı yöre mutfaklarında rastlansan bir lezzet olsa da Edirne Mutfağında kendine iyi bir
yer edinmiştir.Çünkü o yörenin kaliteli badem yetiştiriciliği,bademle yapılan ürünleri ile
Edirne acıbadem kurabiyesinin ilk hatırlanan şehridir.
Velhasılı Kurabiyelerin atası,bence makaronun bile babası ,damak çatlatan lezzeti,bademin
mis gibi rahiyası ile ''ACIBADEM KURABİYESİ ''sizler için ...
Kurabiyemizin videosu da bulunmaktadır.Neşem Çelik YouTube Kanalımız ve de sitemizin
''VİDEOLAR''bölümünde bulabilirsiniz.
Haydi geçelim tarifimize...
ACIBADEM KURABİYESİ NASIL HAZIRLANIR VE TARİFİ NEDİR ?
ACIBADEM KURABİYESİ
Sevgili dostlar merhabalar,
Bugün sizlere çok sevdiğim hatta tadına doyamadığım bir tarifim var..
Tarihi 19.yüzyıla kadar uzanmakta,
19.yüzyıl da Osmanlı Mutfağında ve evlerde yapılan bir kurabiye olduğu gibi,
çarşı fırınlarında da yapılan,tatlı badem ana malzemesi olsa da bazen yerine fındık
konularak ''fındıklı acıbadem,yine badem yerine şam fıstık konularak ''şam fıstıklı acıbadem''
tarifleri o dönemin meşhur yemek kitaplarında bulunmaktadır.
19.yüzyıl mutfağına bakıldığında acıbadem yada diğer sert kabuklu kuruyemişler ana malzemeyi
oluşturduğundan,kurabiye grubunun genel adıdır.
Günümüz de ev mutfaklarından çok pastanelerde yada kurabiye fırınlarında yapılanlar
tercih edilmektedir.
Bademin kendine has kokusu ve lezzeti bu kurabiyelerin en ayırt edici özelliğidir.
Usulünce yapılmış bir acıbadem kurabiyesinin dışı gevrek içi ise iyi pişmiş ama yumuşak
olanıdır.
Farklı yöre mutfaklarında rastlansan bir lezzet olsa da Edirne Mutfağında kendine iyi bir
yer edinmiştir.Çünkü o yörenin kaliteli badem yetiştiriciliği,bademle yapılan ürünleri ile
Edirne acıbadem kurabiyesinin ilk hatırlanan şehridir.
Velhasılı Kurabiyelerin atası,bence makaronun bile babası ,damak çatlatan lezzeti,bademin
mis gibi rahiyası ile ''ACIBADEM KURABİYESİ ''sizler için ...
Kurabiyemizin videosu da bulunmaktadır.Neşem Çelik YouTube Kanalımız ve de sitemizin
''VİDEOLAR''bölümünde bulabilirsiniz.
Haydi geçelim tarifimize...
- MALZEMELER:
- 250 gr badem unu
- 5-6 adet yumurta beyazı (200gr yumurta beyazı)
- 325 gr toz şeker (2.su bardağından biraz az)
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Malzememiz bu kadar sadece yapımı diğer kurabiyelerden biraz farklı..
- YAPILIŞI:
- Bademleriniz kabuklu ise bir tencereye alın ve üzerini kaplayacak kadar su ekleyerek kaynatın ve süzün daha sonra bademlerin kabuklarını soyarak iyice kurulayın.
- Daha sonra rondodan geçirerek un haline getirin.
- Eğer bademler nemli kaldıysa bir tabağa boşaltın ve nemini alın.
- Bir tavaya badem ununu alın,şekeri ve çırpılmış yumurta beyazlarını ekleyerek karıştırın.
- Ateşi kısık halr getirin ve şeker eriyene kadar kaynatmadan karıştırın.
- Macun kıvamını alacaktır.
- Bu aşamada limon suyunu ekleyin ve tekrar karıştırın.
- Kıvamımı anlamanız için tahta kaşığınızı karışımın tam ortasından aşağı doğru çekin(yol açar gibi)eğer karışım ortaya yavaş yavaş toplanıyorsa kıvamı olmuş demektir.
- Ateşten indirin ve başka bir kaseye aktararak soğutun.
- Krema sıkma torbasına alın ve yağlı kağıt serili fırın tepsinize aralıklı olarak ve top gibi bırakın.Çünkü pişerken yayılıp büyüyecektir.
- Fırınınızı 130 derece de ısıtın ve üzerleri çatlayana kadar pişirin.
- Eğer rengi yeterli olmazsa fırını 150 dereceye yükseltin ve 8 dakika daha pişirin.
- Şimdi bir diğer püf noktası ,tezgahınıza ıslattığınız bir mutfak havlusunu serin ve fırından çıkardığınız kurabiyeleri yağlı kağıdı ile birlikte ıslak havlunun üzerine çıkarın.
- Neden ?alt kısım ıslak olmazsa kurabiyeleriniz rahat çıkmaz ve içleri boşalır..onun için buna dikkat edin.
- Ilık haldeyken iki kurabiyeyi birbirine yapıştırın ve servis tabağına alın.
- Haydi şimdi bir çay koyun ocağa bu nefis kurabiyelerin lezzetini ilk siz tadın..
- İnanın bir daha pastaneden almaya gerek duymayacaksınız..
- Hepinize afiyet olsun..
- Sevgiyle...
Neşem Çelik ile bereketli sofralar....
0 comments: