Demirhindi Şerbeti,

OSMALI DA ŞERBETLER NASIL HAZIRLANIR?GÜNÜMÜZÜN MEŞRUBATLARI,OSMANLI'NIN ŞERBETLERİ NEDİR?

Ekim 08, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Günümüzün ''Meşrubatları'',Osmanlının ''Şerbetleri''diye başlayalım söze; Türk Mutfağında,yeme-içme kültürümüzün ilk meşrubatlarından birisi de ''Limonata''dır. Her ne kadar bugün,o çocukluğumuzda içtiğimiz limonatanın tadını alamasakta,özellikle yaz aylarında tükettiğimiz limonata,o günlerden günümüze hala da ''meşrubat''tercihlerimizin ilk sıralarında yerini almakta.. ''Şerbetler'',Osmanlı Döneminde altın çağını yaşayan içecekler olarak,hemen her meyveyle ve hatta bazı çiçeklerle bile hazırlanan,soğuk olarak tüketilen,bazıları kar'la daha da soğutulan,balla tatlandırılan,kutlamaların,özel günlerin,hemen her yerde bulunabilen,evler de ,sokaklar da,özellikle sokaklarda,sırtında ki kocaman bir ibrikle,hafifçe eğilerek bardağa ustaca boşalttığı şerbeti sunan şerbetçiler,bugün olmasa da,Ramazan ayı gibi özel günlerde ,o günlerin anısına nostalji havası estiren,eski yaşanmışlıkları yeni nesillere aktarmak ve göstermek adına günümüzde de hatırlanan ve unutulmaya yüz tutmuş ''Şerbetler''.. Bu müstesna tatları,aslına uygun olarak,o günlerin lezzetini yakalamanın sırrı,organik meyvelerin renk ve kokularını mıhafaza ederek,geleneksel lezzete ulaşmak günümüzde biraz zor olmaya başlasa da,bziler yine de eskilerin geleneksel kültürünü katkı maddeleri olan ''meşrubatlar''a tercih edelim. ''Sharbat'',su ve şekerle yapılan içecek anlamına gelirken,Arapça da ''şerbet''/şarbat'',bir defa da içmek anlamından türemiştir. Osmanlı Döneminin seçkin içeceklerinden olan şerbetler,Saray'a gelen önemli konuklara ikram edilen içecekler arasındadır. O dönemlerde şeker kamışı ile yapılarak balla tatlandırılan şerbetler,zamanla balın yerini şeker alarak hazırlanmıştır. Osmanlı Mutfağının en çok tüketilen içecekleri olan şerbetler,günümüzde Ramazan ayı ile birlikte tekrar hatırlanarak,iftar sofralarında,doğum kutlamalarında ve şahsi özel günlerde de ikram edilmektedir. Eski yemek kitaplarına bakıldığında,Limonata başta olmak üzere,portakal,turunç,şeftali,kayısı,erik,badem şekeri,kavun çekirdekleri ile hazırlanan ''sübye''olarak bilinen kavun şerbeti,gül,menekşe,yasemin çiçekleri ile hazırlanan şerbetler,her çeşitin kimi tadına,kimi rengine,kiminin de ekşi/tatlı mayhoşluğuna vurgun,koruk,demirhindi,kızılcık,keçiboynuzu şerbetleri mevcuttur. O günlerden bu güne ,merak ve ilgi uyandıran,yeni neslin de merakla tatmak istediği,''Demirhindi''yani ''Hint Hurması'',Orta Çağ Latincesinde ''Tamarindus''olarak bilinir. Yenilebilir meyveleri,tropik Afrika'ya ait olup,Dünya da farklı tropik bir çok Ülke de yetişir. Kabuğunun içinde mayhoş ve tatlı bir meyvesi bulunan Demirhindi ağacı,dünyada da bir çok mutfağa girmiş bir üründür. B vitamini ve Kalsiyum açısından son derece zengindir. Yaz aylarında ferahlatıcı,kışın ise insana enerji veren ''DEMİRHİNDİ''şerbetini gelin bu hafta hep birlikte hazırlıyalım. Şifa niyetine... DEMİRHİNDİ ŞERBETİ MALZEMELER: 4 Kişilik 200 gr Demirhindi 2 lt Su 2 ad Karanfil 1 ad Çubuk Tarçın 1 tutam Ihlamur 1 yem kaş Ada Çayı 1 çay kaş Zencefil (taze) 1 yem kaş Bal 1 su bar Toz şeker HAZIRLANMASI: Kabuklarını soyduğunuz Demirhindi'leri bir tencereye alın ve üzerine suyunu ekleyerek bir gece suda bekletin. Ertesi gün; bal hariç diğer bütün malzemeleri ekleyin. Kısık ateşte takribi 1 saat kaynatın. Bal'ı ekleyin ve karıştırın. Ateşten indirin ve oda sıcaklığında soğutun. Daha sonra buzdolabına alarak soğutun. Bir süzgeç yardımıyla şerbetinizi süzerek sürahiye alın. Sevdiklerinize ikram edin ,şifa niyetine,afiyet olsun. Sevgiyle...🧡🧡🧡

0 comments: