Helva-i Hakani,

OSMANLI SARAY MUTFAĞINDAN GÜNÜMÜZE TATLI KÜLTÜRÜ-HELVA-İ HAKANİ TARİFİ NEDİR?NASIL HAZIRLANIR?

Eylül 24, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Osmanlı Dönemi Mutfak kültürünün günümüze kadar uzanan mirası diyebileceğimiz,Türk Tatlıları,her birinin,geçmişten gelen lezzet yolculuğu,bu tatlılara Türk Mutfağının zenginliğini ve çeşitliliğini keşfetmek isteyenler için lezzetli bir tercih ve kültürel mirastır. Saray Mutfağı,yemekleriyle birlikte,tatlılarıyla da ün salmıştır.Saray da bulunan farklı kültürlerin etkisiyle,Sarayın maharetli aşçıları lezzetleri kültür mozağiyi ile harmanlayarak günümüze kadar gelen tarifler oluşturmuşlardır. Hamur tatlıları,şerbetli tatlılar ve sütlü tatlılar olarak sınıflandırılır ve günleri farklı zamanlarında tüketilmek üzere tasarlanmıştır. Bugün, Osmanlının klasikleşmiş,zarif tatlılarının izlerini hala Türk Mutfağının tatlıları arasında görebiliriz. Geleneksel tatlılar,bayramlar da,kutlamalar da,düğünler de ve günlük hayattta ,yemek sonrası veya çay saatlerinde ikram edilerek,hem tarihi hem de kültürel anlam taşır. Bir çok tatlı,kendine has tadıyla ve hikayesiyle,Türk Mutfağının vazgeçilmez bir parçası olmuştur.Ve o günlerden günümüze de aynı özenle yapımı korunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğunun kendisi gibi,Mutfağı da oldukça büyük ve görkemli olmakla birlikte,Egemenliği altına aldığı toprakların kültürlerine,alışkanlıklarına maksimum saygıyı göstermiş olan Osman'lı,bunun neticesinde farklı yemek kültürlerini kendi mutfak kültürü ile harmanlayarak eşsiz ve lezzetli bir Osmanlı Mutfak Kültürü ortaya çıkmıştır. Kendine has farklı bölümlerden oluşan Saray Mutfağı,Fatih Sultan Mehmet Döneminde ,Topkapı Sarayında 5250 metrekare dev bir alana sahip ''Matbah-ıAmire'dir. Günlük yaklaşık 4000 kişiye yemek hazırlayan bu mutfağın 1200 kişiye varan kadrosu ile yetkili kişisi de ''Üstüdan-ı Matbah-Has'tır''. Osmanlının muhteşem tatlılarından biri olan ''Helva-i Hakani'',adından da anlaşılacağı üzere Padişahlar ve Hakanlar arasında özel bir yere sahip,geleneksel tatlar arasında,Osmanlının zengin mutfak kültürünü yansıtır. Rivayete göre de Fatih Sultan Mehmet'in en çok sevdiği helvalar arasında yerini almıştır. 15.yüzyılda Osmanlı Mutfağında başlayan serüveniyle,günümüze kadar ulaşan HELVA-İ HAKANİ bu hafta sizler için... MALZEMELER: 1/2 su bar.Un 1/2 su bar.Pirinç Unu 1/2 su bar.Buğday Nişastası 3 yem kaş.Tereyağ 125 gr Çiğ Badem 150 gr Kaymak ŞERBET İÇİN: 4,5 su bar Süt 300 gr Bal ÜZERİNE: 1 yem kaş Bal Badem HAZIRLANMASI: Bir kasenin içine un,nişasta ve pirinç ununu alarak karıştırın. Tencereye tereyağını alın ve eritin. Eriyen tereyağına un karışımını ekleyerek kavurmaya başlayın. Yaklaşık olarak unun rengi fazla kararmayacak şekilde (20-25 dak)kısık ateşte kavurun. Bir diğer tencereye sütü alın ve ısıtın. Isınan sütü ocaktan indirin ve balı ekleyerek karıştırın. Kabuğu soyulmuş çiğ bademleri küçük doğrayın ve kavrulan helvaya ekleyin. Üzerine hazırladığınız süt/bal karışımını ekleyerek hızlıca karıştırarak kıvam almasını sağlayın. Helvanız kıvam almaya başlayınca kaymağı ekleyerek karıştırın. Ateşten indirin ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Servis tabaklarına aldığınız helvanızın üzerine bal gezdirin ve bademlerle süsleyin. Afiyet olsun. Sevgiyle.🧡🧡🧡

0 comments: