Cevizli Bal Parmak Tatlısı,

DÜNYANIN EN UNUTULMAZ TATLILARI VE HİKAYELERİ NELERDİR?NASIL HAZIRLANIR?BUNLARDAN BİRİ OLAN ''CEVİZLİ BAL PARMAK TATLISI NASIL YAPILIR?

Eylül 10, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, TATLILAR,Dünya genelinde ,her kültürün kendine özgü,tatlı tarifi ve hikayesi olan bir geçmişe sahiptir. Geçmişi,Antik Çağ'a kadar uzanır ve Dünyanın dört bir yanında ki kültürlerin de önemli de bir yeri vardır. Geçmişte de bugünde de özel günler ve kutlamalarda servis edilir.Özel anlam taşıyan bazı tatlılar ise,belirli tarih yada etkinliklerde servis edilir.Örneğin,İtalya'da ''Panettone''Noel zamanı,ABD'de ''Pumpkin Pie'', ''Thanksgiving''yemeğinin önemli bir parçasıdır.Japonya ''Mochi''adı verilen tatlıyı,Japon yeni yılında servis eder ve yıllık kutlamalarda önemli bir yeri vardır. Ülkemizde ise genellikle ''Baklava'',düğünlerde ve bayramlarda ikram edilen tatlıların başında yerini alır. Dünya genelinde ''Tatlılar''diye bakıldığında,tatlı yapımında önemli bir rol oynayan ''Çikolata'',tarihi itibariyle Maya ve Aztekler dönemine kadar uzanır.İspanyol kaşiflerin Amerikaya gelmesiyle kakao çekirdekleri Avrupaya yayılmış ve tatlı olarak tüketilmeye başlanmıştır. 18.Yüzyılda Belçika da ''Belçika Waffle''ortaya çıkmıştır ve günümüzde de popülerliliğini korumaktadır.Fransa'nın en ünlü tatlısı ''Macaron'',16.yüzyıldan beri bilinir,ancak modern macaron'un kökeni,19.yüzyılda Paris'te ki ünlü bir pastaneye dayanır. İtalya'ya geldiğimizde ,en ünlü tatlısı ''Tiramisu'',20.yüzyılda ortaya çıkmıştır,son derece pratik yapımı ile İtalyan ev hanımlarının akşam kahvesinin yanına pratik olarak hazırladığı tarif,Dünya genelinde popüler bir tatlı haline gelmiştir.Afrodizyak etkisi olduğu söylentileriyle de bir hikayesinde ''Tiremisu''yerini alır. ''Churros''İspanya da ,keşişler tarafından,soğuk kış gecelerinde sıcak bir atıştırmalık olarak tüketildiği ve ortaya çıktığı bilinir. ''Cheescake''tarihi Roma İmparatorluğu dönemine uzanır ve o dönemlerde popüler hale gelmiş ve Orta Çağda Avrupaya yayılmıştır. Portekiz'in ünlüsü de ''Pastel De Nata'' 18.yüzyılda bir manastır da,rahiplerin yumurta beyazını yakalıklarında kola niyetine kullanmaları sonucu artan yumurta sarılarının israf edilmemesi sonucu yapılan ve zaman içinde bu tatlılardan kar etmeleri ve tatlının sevilerek yayılmasını sağlamıştır. Gelelim,Ülkemizin ,kökeni Antik Orta Çağ'a kadar uzanan ''bal döktüren''anlamına sahip ''Baklava'ya''.. Türk Mutfağına özgüdür ve Dünya çapında tanınan bir Türk lezzetidir. Osmanlı'dan günümüze ,zengin çeşitliliği ile ,yemek kültürümüzde,yemek üzerine ikram edilen tatlılar,Saray Mutfağında yüzü aşkın çeşidi olduğu bilinmektedir. Osmanlı Saray Mutfağı tatlılarına şöyle kısaca bir bakacak olursak,Güllaç,Keşkülü Fukara,Helatiye,Sütlaç,Zerde,Tavuk göğsü,Kazandibi,Güllabiye,Şekerpare,Ayva Tatlısı,Vezir parmağı,Vişneli Ekmek Kadayıfı,olarak bir çok tatlı ismi sıralayabiliriz. Ve bu tatlıların bir çoğu günümüze kadar gelerek ,sevilen sık tüketilen tatlılar arasındadır. Şerbetli tatlılar olarak da Lokma,Hanım göbeği,Revani,Samsa,Dilber dudağı,Şambaba,Kalburabastı,Cevizli Bal Parmak günümüzde de önemli günler ve bayramlarımızın ikram tatlıları arasında yerini almaktadır. Günümüzde Ülkemizde yaşanan bir çok olumsuz olaylara ve stresli günlere rağmen,gelin bu hafta ağızlarımız tatlansın,morallerimiz düzelsin,pratik yapımı her an mutfağımızda bulabileceğimiz malzemelerle lezzetli bir tatlı hazırlıyalım. Osmanlı Saray tatlılarından biri olan ''CEVİZLİ BAL PARMAK TATLISI'' Hepinize sağlıklı ,huzurlu ,bereketli günler diliyor şimdiden kolay gelsin diyorum. CEVZİLİ BAL PARMAK TATLISI MALZEMELER: HAMURU İÇİN: 125 gr eritilmiş Tereyağ yada margarin 1 çay bar.Sıvıyağ 1 çay bar.Şeker 1 çay bar İrmik 1 ad Yumurta 1 pak.Kabartma tozu 1 PAK.Vanilya 2,5-3 su bar Un (un marka ve kalitesine göre değişeceği için 2,5 su bar.sonra kontrollü ekleyin) İÇİ İÇİN: 1/2 su bar Ceviz (iri doğranmış) ŞERBET İÇİN. 2,5 su bar Toz şeker 3 su bar Su 1 dilim Limon HAZIRLANMASI: Tencereye şekeri ve suyu alın. Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan şerbete limonu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan indirin ve başka bir kaseye aktararak oda sıcaklığında soğumaya bırakın. HAZIRLANMASI: Tereyağ,sıvıyağ ve şekeri kaseye alın ve şeker eriyene kadar karıştırın Yumurta ve irmiği ekleyin,karıştırın. Un,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve hafifçe açarak içine ceviz yerleştirin,parmak boyutunda dikdörtgen şeklinde yuvarlayın. Fırın tepsisine yerleştirin. 180 derece de ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Şerbeti oda sıcaklığında soğutun ve fırından çıkardığınız tatlının ilk sıcağı çıktıktan sonra ekleyin. 1 saat dinlendirin. Tamamen soğuyan ve şerbetini çeken tatlılarınızın üzerini antep fıstığı yada hindistan cevizi ile süsleyin. Afiyet olsun. Sevgiyle..🧡🧡🧡

0 comments: