ANA YEMEKLER,

BAMYA DOLMASI NASIL YAPILIR?BAMYANIN TARİHÇESİ NEDİR?

Ekim 15, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, BAMYA,seveni de çok sevmeyeni de.. Ama böylesini tattınız mı bilmem.. Bugün ki konuğumuz ''BAMYA'' Üstelik hep bilinen haliyle değil,dolması ile.. Osmanlı yemeklerinden birisi olan ''BAMYA DOLMASI'',Yöresel mutfaklara baktığımızda ''ADANA''bölgemiz de sıklıkla yapılan yemekler arasındadır. Bamya sevenlerin çok beğenecekleri,sevmeyenlerin ise Bamya'yı seveceği bir yemek.. Bamya'nın tarihine baktığımız da,Dünyanın Bamya ile tanışması,köle ticaretinin yapıldığı,kölelerin,bamyaları kulaklarının arkalarına saklayarak,götürüldükleri yerlerde ekerek bu sebzeyi yerelden Global dünyaya taşıdıkları tarihi bir gerçektir. Afrika kökenli bir sebze olan Bamya,Karayiplere ve Amerikaya 1700'lerde kölelerle gelmesi,Louisiana mutfağında önemli bir yere sahip olmasını sağlamıştır.İlk zamanlar da Afrikalı köleler,Bamya'yı yemeklerde kıvam verici olarak kullanmışlar ve bulundukları yerlere öğretmişlerdir. Güneyin ünlü yahnisi ''Gumbo''da böylelikle Ülkenin mutfağına katılmıştır. Yemeklerin yanı sıra,lifli yapısı sayesinde Afrika da balık oltası,yine bu yapısı sayesinde.ip,kağıt ve karton yapımında da kullanılmıştır. Osmanlı topraklarına gelişi tam bilinmemekle birlikte,15.yüzyılda Bamya'nın varlığından bahsedilen şiirlere rastlanır. Anadoluya,özellikle Güney Anadolu'ya 15.yüzyıl başlarında geldiğini söyleyebiliriz. O tarihlerde başkent olan İstanbul'a gelişi ise 1650 tarihini göstermektedir. Ülkemizin,Ege,Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde ticari olarak üretilen,taze olarak,kurutularak,dondurularak,konserve ve salamura edilerek değerlendirilmektedir. Lif'li yapısı sayesinde,mineral ve vitaminler olarak zengin bir içeriğe sahip olan ''Bamya''Protein,C vitamini,Folikasit ve Demir gibi sağlığa yararlı besin maddeleriyle vücut sağlığını destekler.. Bamya Dolması denildiğinde,zeytinyağlı ve etli dolma olarakta tarifler görebiliriz. Yöre insanının damak lezzetleri olarak tercihler değişse de,Bamya'nın dolması zeytinyağlı olarak bir adım öne çıkar. Bu hafta bu lezzeti sizler için zeytinyağlı olarak hazırladım. Beğeneceğinizi umuyorum. BAMYA DOLMASI: MALZEMELER: 300 gr İri Bamya 150 gr Baldo Pirinç 1 ad kuru soğan 10gr dolmalık fıstık 10 gr Kuş üzümü 1 yem kaş toz şeker 2 diş sarımsak Tuz - Karabiber (arzuya göre nane de olabilir) 100ml + 20ml Zeytinyağ Az Dereotu Limon 240 ml sıcak su HAZIRLANMASI: İç malzemesini hazırlamakla işe başlayalım. Pirinci yıkayın ve sıcak su içinde 10 dakika bekletin. Kuru soğan ve sarımsakları küçük doğrayın zeytinyağ ilavesi ile kavurmaya başlayın. Pembeleşen soğanlara fıstık ve üzümü ekleyin. Pirincin suyunu süzdürün ve ilave ederek kavurmaya devam edin. Tuz ,karabiber ve şekerini ekleyin . Suyunu vererek kısık ateşte pişirin ve demlendirin. İnce kıyılmış dereotu ekleyin,karıştırın. Bamyaları yıkayın ve kurulayın. Sap kısımlarını kesin ve ince uçlu bir bıçak yardımıyla çekirdek kısmını dikkatlice çıkarın. Ilık hale gelen iç harcı bamyaların içine doldurun. Minik bir domates yada kapya biber ile ağız kısımlarını kapatın. Tencerenin altına halka kestiğiniz limonu yerleştirin. Üzerine Bamya dolmalarını alın. 20ml zeytinyağı gezdirin. 1 su bardağı sıcak su ekleyin, Üzerini ıslattığınız yağlı kağıt ile kapatın. Kısık ateşte takriben 20-25 dakika pişirin. Servis tabağına limon dilimleri üzerine alarak ve dereotu ile süsleyerek alabilirsiniz. Soğuk olarak ikram edin. Afiyet olsun. Sevgiyle...🧡🧡

0 comments: