Çatlak Fıstık Kurabiye,
KURABİYELER,
Vazgeçilmez çay ve kahve yanı ikramları...
Çikolatalısı,fıstıklısı,kahvelisi,elmalısı,üzeri toz şekerli anneanne kurabiyesi yada pudra şekerli
nişastalısı...saymakla bitmez..Her seferinde de acaba bu daha mı güzel oldu ? der dururuz.
Kurabiyelerin geçmişine baktığımız da ilk yapılan kurabiyelerin tesadüfen ortaya çıktığını
görürüz.Tarihte ilk yapılışları fırın sıcaklığını ölçmek için ,küçük miktarlarda yapılan hamurların
pişirirlmesiyle meydana çıkmıştır.
Bu küçük test hamurlarına ,küçük pasta anlamına gelen ''KOEKJE''denilmekteydi.
Ve bu ilginç tesadüf ''KURABİYE''nin doğuşudur.
Her ülkenin kendine has kurabiye yani ''COOKİE'' türü vardır.İngiltere ''ŞEKERLİ KIYTIRIK''
Fransa da ''SABLE'',İtalya da ''BİSCOTTİ'' olarak bilinir.
Amerika ve Kanadaya bektığımız da ise ''CHOCOLATE CHİP COOKİE''yani çikolata parça-
cıklı kurabiyeler en çok tercih edilenlerdir.
Bu kurabiyenin ilk oluşu da 1937 yılının bir akşamında,yatak ve kahvaltı hizmetleri veren küçük
bir işletmenin sahibi olan ve müşterileri için ikramlar hazırlamayı seven RUTH WAKEFİELD,
misafirlerine ,Andrew Nestle'nin kendisine verdiği yarı şekerli çikolatalardan bir parça kopartarak
hamurla karıştırması ve enfes lezzette kurabiyelerin ortaya çıkarak ilk tarif kitaplarına geçmesidir.
Hali hazırda bu tarif ''CHOCOLATE CRUNCH COOKİE''ismiyle ,WAKEFİELD
KURABİYELERİ olarak bilinir.
17.ve 18 . yüzyıldan bu yana sürekli olarak değişik şekillerde ve tatlarda üretilerek günümüze
kadar gelmiştir.
Bugün bizim topraklarımızda da en pratik yapımından en el oyalayan tarife kadar saymakla
bitmeyecek çeşit bulunmaktadır.Kimi zaman eskiye olan özlemle babaanne yada anneanne ku-
rabiyeleri pişirsekte,kimi zaman da sevdiğimiz bir malzemeyi hamura katarak farklı bir lezzet
yakalamaya çalışırız.
Ama bir gerçek mutfaklarımızdan yayılan kokusu mutluluk vermeye yetiyor.
Kurabiye kutularınız bu aralar boş ise işte yenilerden bir tarifi denemeye var mısınız ?
Fıstığın lezzetini ve pişerken çıkardığı kokusunu sevenlerin mutlaka pişireceğini düşünüyorum..
Çok fazla malzemesi olmayan ve kısa sürede pişirebileceğiniz üstelik çayınızın yanında sizlere
eşlik ederken damağınız da hoş bir tat bırakacağından eminim..
Tarifimizin ''VİDEO''su da bulunmaktadır...
ÇATLAK FISTIK KURABİYE TARİFİ NEDİR?NASIL YAPILIR?
KURABİYELER,
Vazgeçilmez çay ve kahve yanı ikramları...
Çikolatalısı,fıstıklısı,kahvelisi,elmalısı,üzeri toz şekerli anneanne kurabiyesi yada pudra şekerli
nişastalısı...saymakla bitmez..Her seferinde de acaba bu daha mı güzel oldu ? der dururuz.
Kurabiyelerin geçmişine baktığımız da ilk yapılan kurabiyelerin tesadüfen ortaya çıktığını
görürüz.Tarihte ilk yapılışları fırın sıcaklığını ölçmek için ,küçük miktarlarda yapılan hamurların
pişirirlmesiyle meydana çıkmıştır.
Bu küçük test hamurlarına ,küçük pasta anlamına gelen ''KOEKJE''denilmekteydi.
Ve bu ilginç tesadüf ''KURABİYE''nin doğuşudur.
Her ülkenin kendine has kurabiye yani ''COOKİE'' türü vardır.İngiltere ''ŞEKERLİ KIYTIRIK''
Fransa da ''SABLE'',İtalya da ''BİSCOTTİ'' olarak bilinir.
Amerika ve Kanadaya bektığımız da ise ''CHOCOLATE CHİP COOKİE''yani çikolata parça-
cıklı kurabiyeler en çok tercih edilenlerdir.
Bu kurabiyenin ilk oluşu da 1937 yılının bir akşamında,yatak ve kahvaltı hizmetleri veren küçük
bir işletmenin sahibi olan ve müşterileri için ikramlar hazırlamayı seven RUTH WAKEFİELD,
misafirlerine ,Andrew Nestle'nin kendisine verdiği yarı şekerli çikolatalardan bir parça kopartarak
hamurla karıştırması ve enfes lezzette kurabiyelerin ortaya çıkarak ilk tarif kitaplarına geçmesidir.
Hali hazırda bu tarif ''CHOCOLATE CRUNCH COOKİE''ismiyle ,WAKEFİELD
KURABİYELERİ olarak bilinir.
17.ve 18 . yüzyıldan bu yana sürekli olarak değişik şekillerde ve tatlarda üretilerek günümüze
kadar gelmiştir.
Bugün bizim topraklarımızda da en pratik yapımından en el oyalayan tarife kadar saymakla
bitmeyecek çeşit bulunmaktadır.Kimi zaman eskiye olan özlemle babaanne yada anneanne ku-
rabiyeleri pişirsekte,kimi zaman da sevdiğimiz bir malzemeyi hamura katarak farklı bir lezzet
yakalamaya çalışırız.
Ama bir gerçek mutfaklarımızdan yayılan kokusu mutluluk vermeye yetiyor.
Kurabiye kutularınız bu aralar boş ise işte yenilerden bir tarifi denemeye var mısınız ?
Fıstığın lezzetini ve pişerken çıkardığı kokusunu sevenlerin mutlaka pişireceğini düşünüyorum..
Çok fazla malzemesi olmayan ve kısa sürede pişirebileceğiniz üstelik çayınızın yanında sizlere
eşlik ederken damağınız da hoş bir tat bırakacağından eminim..
Tarifimizin ''VİDEO''su da bulunmaktadır...
- MALZEMELER:
- 150 gr Fıstık unu (tuzsuz fıstıklarını rondodan geçirerek elde edebilirsiniz)
- 2 ad yumurta
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 100 gr eritilmiş tereyağ
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
- KURABİYELERİ BULAMAK İÇİN;
- 1/2 su bardağı pudra şeker
- YAPILIŞI:
- Mikser kabınıza yumurtaları ve toz şekerini alarak çırpmaya başlayın.
- Erittiğiniz tereyağ kasesinin içine fıstık ununu alarak karıştırın.
- Krema kıvamına gelen yumurta ve şekere azar azar ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Unu,vanilyayı ve kabartma tozunu eleyin ve karışıma ekleyerek karıştırın.
- Ele gelmeyen yumuşak bir hamurunuz olacaktır.
- Mikser kabıyla birlikte buzdolabına bırakın ve 1/2 saat bekletin.
- Bir tabak yada tepsiye pudra şekerini serpin.
- Sertleşen kurabiye hamurunu buzdolabından çıkarın.
- Bir dondurma kaşığı yada yemek kaşığı ile alarak pudra şekerinin içine bırakarak yuvarlayın.
- Her tarafı pudra şekeri ile kaplansın.
- Cevizden büyük parçalar halinde yuvarlayın.(bu kurabiyeler biraz büyükçe olur)
- Tepsinize yağlı kağıt serin.
- Kurabiyelerinizi top halinde ve aralıklı olarak tepsiye yerleştirin.
- 175 derece de ısıtılmış fırında 12 dakika pişirin.(daha uzun tutarsanız sertleşir)
- Fırından çıkarın ve ılık hale gelince servis tabağınıza alın.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle..
- Not: Sitemize ve NEŞEM ÇELİK YouTube Kanalımıza ABONE OL'un,yeni tariflerden haberiniz olsun.ÜCRETSİZDİR.
AFİYET OLSUN....
0 comments: