hamur işi,

SAMSUN PİDESİ NASIL YAPILIR ? İÇ MALZEMELERİ NELERDİR ?

Haziran 07, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



Merhabalar sevgili dostlar,
Yöreler ve en meşhur yiyecekleri denildiğin de hepimizin severek tükettiği ''PİDELER'',ilk beşe girer sanırım.Hele ki ehil kişilerin elllerinden ,hijyen kurallarına uyularak ,malzemesini kısmadan kullandılarsa çok da keyifle ve iştahla tüketiriz.
Yöreler dendiğin de tabiki kendi yöresinde yenildiğin de nedense daha lezzetli ve farklı olur,artık havasından mıdır ,suyundan mıdır bilinmez.
Sinop'tan Batum'a kadar Karadenizin güneyin de kalan yerleşim birimlerinin,her birinin kendine özgü pidesi vardır.Bu pidelerin hepsi de meşhurdur ve o yöreyle bütünleşmiştir.
Sadece sunuş biçimi,pidenin şekli ve iç malzemesinin hazırlanması gibi farklılıklar bulunmaktadır.
Sahip oldukları ortak özellik bu pideleri ,diğer yöre pidelerinden ayırmaktadır.
Bu pidelerin farkı,dana etinden kıymanın hazırlanması ve kavruluyor olması,soğan,tuz karabiber ve maydanozdan başka malzeme katılmamasıdır.Bu da pidenin kapalı olarak yapılmasının nedenidir.
Pide hamurunun ise mayalı olarak yoğrularak bekletilmesidir.
Karadeniz pidelerinin ortak özellikleri nedir? diye bakıldığında 4 temel özelliği görebiliriz,
Dana etinden kıymanın hazırlanması,mayalı hamurun elle açılması,pidelerin kapalı olarak şekil verilmesi ve taş fırının odunla harlanması..
Tadına doyum olunmayan bu pidelerin en önemli özellikleridir.
Samsun'a yakın ilçeleri olan Bafra,Terme ve Çarşamba'nın da kendi adları ile ünlenen pideleri vardır.
Bunlarda da temel aynı olmakla beraber malzeme ve şekilde küçük farklılıklar vardır.
Trabzon'a doğru yolunuz düştüğünde daha da farklı bir pide karşılar sizi,onun da tadına doyum olmaz.yörenin en güzel ürünlerinde biri olan tereyağı bu pidenin lezzetine lezzet katar..
İnşallah o pideyi de hazırlayarak sizlere sunacağım..
Şimdi gelelim tarifimize...Ayrıca pide tarifimizin ''VİDEO''su da bulunmaktadır.İyi seyirler dilerim.





SAMSUN PİDESİ
MALZEMELER:
  • Bu malzemeler ile 14 ad pide olacaktır.
  • 600 gr elenmiş un
  • 1/2 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 dolu yemek kaşığı yoğurt
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı ılık su (çeşme suyu)
  • Ev ortamında ve elektrikli fırınlarda pişirileceği için biraz yoğurt ekledim.,
  • ARALARINA VE ÜZERİNE (piştikten sonra)
  • Tereyağ
  • İÇ HARCI:
  • 500 gr dana kıyma
  • 2 ad büyük kuru soğan
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • Tuz + Karabiber
  • Arzuya göre maydanoz
  • ÜZERİNE:
  • 1 ad yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı süt karışımı
  • YAPILIŞI:
  • Öncelikle hamurunu yoğuralım ve kenara alalım.
  • Kaseye unun yarısını alarak orta kısmını havuz gibi açın.
  • Ortasına mayayı,şekeri ve suyun az bir kısmını alarak karıştırın ve 10 dakika bekletin.
  • Aktif hale gelen mayanın üzerine yoğurdu ve kalan suyu ekleyin,kalan unu da ilave ederek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin.
  • Üzerini örterek mayalanmaya bırakın.Ortamını sıcaksa,kısa sürede hamur iki katına çıkacaktır.
  • Gelin hamur mayalanırken bizde iç harcını hazırlıyalım ve soğumaya bırakalım.
  • Bir tavaya zeytinyağını alın ve orta ateşe yerleştirin.
  • Kıymayı ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Soğanları küçük küpler halinde doğrayın ve kavrulan kıymaya ekleyerek birlikte 5 dakika daha kavurun.
  • Tuzunu,karabiberini ve maydanozu ekleyin.
  • Ateşten indirin ve soğutun.
  • Hamurunuz bu arada mayalandı sanırım..tezgaha alın ve havasının çıkması için şöyle az bir unla tekrara yoğurun.
  • Mandalina büyüklüğünde 14 ad yuvarlayın ve un serptiğiniz bir tepsiye dizerek üzerlerini örtün ki hamurlarınız kurumasın.
  • Bir bezeyi alın ve uzun ince olacak şekilde hamuru açın.takribi boyu 30cm,eni 10-12 cm olacaktır.
  • Tam orta kısmına kıyma harcını yerleştirin,kıymanın üzerine küçük parçalar halinde tereyağ yerleştirin ve yanları üzerine kapatarak üzerine hafifçe bastırın.
  • Bu şekilde pidelerinizi hazırlayarak yağlı kağıt serili tepsilere dizin.
  • Yumurta sarısını süt ile çırpın ve pidelerin üzerine sürün.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkar çıkmaz üzerlerine tereyağ sürün .
  • İster bütün olarak isterseniz dört parmak eninde keserek ikram edebilirsiniz.
  • Yanında ayran yada birer bardak çay ile harika bir öğün sizleri bekliyor.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...


0 comments: