BALKABAĞI TATLISI,

BALKABAĞI TATLISI TARİFİ VE HİKAYESİ NEDİR?NASIL YAPILIR?

Kasım 26, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Sonbahar'ın gelmesiyle birlikte tarlalarda hasatına başlanan ''BALKABAĞI''bu haftanın konuğu.. Kültürel bir ritüel olarak ,aynı zamanda derin bir anlam taşıyan ve yılbaşı sofralarının vazgeçilmez tatlısı haline gelen ''KABAK TATLISI'',bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul edilir. Sert kabuğu,lezzetli ve bol etli iç yapısıyla uzun süre muhafaza edilebilen Bal Kabağı,bu özelliği ile de bereketin sembolü haline gelmiştir. Özellikle yılbaşı sofralarını süsleyen tatlı,aile üyelerine ve misafirlere ikram edilerek,yeni yılın bolluk,bereket ve huzur içinde geçmesi dileğiyle bu gelenek yaşatılır. Kökeninin her ne kadar Kuzey Amerika ile ilişkili olduğu düşünülse de ,yapılan araştırmalar M.Ö 5500 ile 7000 yıllarında bal kabağının tohumlarına Meksika'da rastlandığı,ancak adlandırılışında karşımıza Yunanca olarak çıkmaktadır. Dünyada ki bir çok Ülkede (başta Amerika olmak üzere,İngiltere,İrlanda,Avustralya)balkabağının oyularak ,içinde mum yakılması,kötü ruhlardan uzaklaştırma olarak kabul edilerek,HOLLOWEEN adıylaetkinlikler ve festivaller düzenlenerek kutlanır. Bu gelenek KELT'lerin eski bir festivali olan ''SAMHAİN'e dayanır ve hali hazırda her yıl 31 Ekim'de ,eğlenceli kostümler,şeker toplama etkinlikleri ile binlerce yıl öncesine ait bu festival kutlanmaktadır. BALKABAĞI,bir çok çeşiti ve kullanım alanlarıyla başta tatlısı olmak üzere mutfaklarımıza sonbahar mevsimiyle konuk oluyor. Bunlardan bazıları ''BUTTERNUT SGUASH ''çorbalar ve yahnilerde,''HOKKAİDO KABAĞI''kestaneyi andıran hafif tatlı ve cevizli aromasıyla ekmek,kek ve turta yapımında,Hatay'ın coğrafi işaretli ''Beyaz Kabağı''sotelenerek diğer sebzelerle harika mevsimlik garnitür olmakla birlikte mutfakta çok yönlü kabaklardan birisidir. Bizlerin ise en çok bildiği,Sakarya'nın Coğrafi işaret tesciline sahip,dışı beyaz içi turuncu,büyük ve doyurucu lezzetiyle ''Beyaz Kestane Kabağı''dır. Tatlısıyla damakları şenlendiren Balkabağı,çorba,börek,lokum,marmelat,reçel ve hatta son günlerde trent olan helvasıyla sofralarımızda yerini almaktadır. İçeriğinde A,C ve E vitaminlerini barındıran ,bağışıklığı güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara karşı dirençli hale getirir ve kalp sağlığını korumakta yardımcıdır. Ülkemizde bazı bölgelerde farklı pişirme teknikleri ,ilave malzemeleri ile sunulsa da,Balkabağı Tatlısı genellikle üzerine kırılan ceviz ile servis edilir. Yeni yılı karşılamamıza az bir süre kala,tam da mevsiminde Balkabakları market raflarında bolca arzu endam eylemişken bu lezzetli tatlıyı birlikte hazırlayalım. Hepinize kolaylıklar diliyorum., BALKABAĞI TATLISI MALZEMELER: 1.600 gr Bal kabağı (ayıklanmış) 2 su bar ( 400gr) toz şeker 1.5 su bar Su 1 yem kaş limon ÜZERİ İÇİN: Arzuya göre ,Tahin ,ceviz,kaymak HAZIRLANMASI: Kabağın dış beyaz kısmını bir bıçak yardımıyla çıkarın. Kabağı eşit boyutlarda çok ince olmayacak şekilde dilimler halinde hazırlayın. Tencereye kabakları tek sıra halinde dizin. Üzerine toz şekeri gezdirin. Eğer hemen pişirecekseniz suyunu ekleyin. Şeker ile bekletecekseniz en az yarım saat tencerenin kapağını kapatın ve bekletin. Kabaklar şekerle suyunu bıraktıysa 1 su bar su yeterli olacaktır. Tencereyi ocağa alın ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Takribi 1 saat de pişecektir. Kabakların dağılmaması için kaşıkla müdahale etmeyin. Şerbeti koyu kıvama geldiğinde ateşten alın ve tencere içinde soğumaya bırakın. Servis tabağına aldığınız tatlıyı ceviz ile süsleyin. İkram ederken arzuya göre üzerine tahin yada kaymak ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun. Sevgiyle..🧡🧡🧡

0 comments: