ANA YEMEKLER,

VİŞNE KEBABI NASIL HAZIRLANIR? HANGİ YÖRE MUTFAĞINA AİTTİR?

Kasım 19, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Protein ve demir kaynağı,kırmızı et ile,C vitamini,antioksidanlar ve lif bakımından zengin vişne'nin,dengeli beslenmede en ideal seçimi ''VİŞNELİ KEBAP'' Tarih boyunca ,çeşitli kültürlerin birleşmesiyle şekillenmiş zengin bir mutfağa sahiğ ''GaziAntep Mutfağı'',Vişne Kebabı ile kültürel bir zenginliğin yansımasını sunuyor. Vişne,diğer bir çok mutfakta kullanıldığı gibi GaziAntep mutfağında da ,tatlıların yanı sıra yemeklerde de kullanılan bir malzemedir. Geleneksel tatları,günümüz modern mutfaklara taşıyorsak ,yeni nesillere tanıtıyorsak,bunlardan birisi de lezzeti ve görüntüsüyle öne çıkan ''vişneli kebap''tır. Meyve ve et'in bir tabakta bir araya getirilmesi,özel bir lezzet olarak görülürken,bazıları tarafından garipsenmiştir. Osmanlı Saray Mutfağında da meyve/et karışımı tabaklara yansır.Yemeğin lezzetini tadarak karar fayda vardır. Bu lezzetin GaziAntep'e gelişi,Suriye'nin Halep şehrinin,iştah açıcı mutfağı ve halkının kebap ve dolma olmak üzere yemeklerde ki ustalığı ile meşhurdur. Bir farklı görüş ise bu yemeğin İDLİB'e bağlı ERİHA ilçesinde yapıldığı,zira bu bölgenin vişne tarımı ile meşhur olmasıdır.Bölge halkının ustaca ve profesyonellikle hazırlanan yemekler ve vişne suları,diğer ilçelerden insanların yemekleri tatmak için gelmelerini sağlamıştır.İnsanların bir çoğu bu yemeğin ,diğer yemeklerden farklı olarak özel bir lezzet olduğunu düşünürler. Adı ''KEBABÜ'L-KARAZ''yada ''KEBAB KARAZ''olarak geçen ,Halep-Antep-Kilis coğrafyasında iyi bilinen yemeklerden birisidir. GaziAntep Mutfağının ,zarif ve dana etinin yoğun lezzetinin,ekşi vişnenin ferah aromasıyla,hem göze hem damağa hitap eden yemeği ''Vişne Kebabı''nı denemeyenler ve tadını bilmeyenler için,kolay bulunabilir malzemeleri ve zaman almayan aşamaları ile sizlerle.. Değişikliğe açık,misafirlerine farklı lezzetler sunmak isteyenlere.. Afiyet şifa olsun. VİŞNE KEBABI MALZEMELER: 500 gr Dana Kıyma (tek çekim) 500 gr çekirdeği çıkarılmış Vişne ve 1 su bar.Vişne suyu 1 yem kaş Çam fıstığı 100 gr Kuzu kulağı 100 gr Taze Nane 3 ad Kare yada üçgen kesilmiş Lavaş ekmeği 1 yem kaş Domates salçası + 1 yem kaş Biber salçası 3 yem kaş Nar ekşisi 100 gr Tereyağ yada Sade yağ 1 ad Kuru soğan 1 çay kaş Kimyon ,Karabiber 1 tat kaş Tuz 6-7 dal Maydanoz HAZIRLANMASI: Bir kaseye kıymayı alın,üzerine çok ince doğradığınız soğanı,yine ince doğranmış maydanozları,tuz ve baharatlarını ekleyerek yoğurun. Hazırladığınız köfte karışımını 1 saat buzdolabında dinlendirin.(kendini tamamen çekerek pişerken dağılmaması için) Geniş bir tava yada tepsiye tereyağ ile yağlayın. Dinlenen köfteleri cevizden biraz küçük yuvarlayın ve tepsiye alın. Orta /kısık ateşte köfteleri ağır ağır ,tepsiyi sallayarak kızartın. Kızaran köftelerin üzerine her iki salçayı,nar ekşisini,vişneleri ve vişne suyunu ilave ederek 5 dakika birlikte pişirin. Kuzu kulağı ve naneleri iri doğranmış şekilde ekleyin,karıştırın. Vişne suyu yemeğin içinde kıvam alacaktır. Servis tabaklarına lavaşları keserek yerleştirin. Üzerine hafifçe vişne sostan gezdirin ve köftelerle vişneleri yerleştirin. Çam fıstıklarını az tereyağ da kızartın ve köftelerin üzerine alın. Arzuya göre ince kıyılmış maydanoz ile süsleyin. Bu lezzetli yemeği mutlaka deneyin. Sevgiyle..🧡🧡🧡

0 comments: