kurabiyeler,

KURABİYE'NİN TARİHTE Kİ YOLCULUĞU,MELEK KANADI KURABİYE NASIL HAZIRLANIR?

Aralık 03, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar. Günümüzde popüler olan ''MELEK KANADI KURABİYE''nin tarifine geçmeden önce,''KURABİYELER''tarihte nasıl gelişmiş kısaca bakalım. Kurabiyelerin tarihine baktığımızda Antik Mısır ve Mezopotamya Uygarlıklarında M.Ö 7.yüzyılda tahıllar ve baharatlar,bal katılarak hazırlanmış,ekmek niyetine yenen,kazılarla gün yüzüne çıkarılan yuvarlak veya top şekli verilerek pişirilmiş ve hatta Tanrıları simgeleyen dini motifler ve kutsal işaretlerin üzerlerine süslendiği,hem Kraliyet ailesi hemde halk için özel günlerde pişirilmiş kurabiyeler resmedilmiştir. Kazılarda keşfedilen resimlere bakıldığında,odun ateşiyle toprak fırınlarda,Ülkemizde tandır fırınları gibi,sıcak yüzeye yapıştırılarak pişirilen ve gevrek bir yapıya ulaşınca fırından çıkarılarak kurutulan ve uzun süre bozulmadan saklanabilen kurabiyeler görmekteyiz. Mezopotamya da ,doğada kolayca bulunan malzemelerle hazırlanan yassı ekmekler (bisküvi benzeri tatlı kurabiye)geleneksel pişirme teknikleriyle şekillenmiştir. Arpa unuyla başlayan kurabiyenin yolculuğu,zaman içinde buğday unu,kuruyemişler,meyveler ile hamura tat ve dolgunluk katmak için kullanılmış,hurma ve üzüm suyu ile nemlendirilerek daha tatlı hale getirilmiştir. 7.yüzyılda Hindistandan gelen şeker ile,İslam dünyasında kurabiyelerin popülerliği artmış,çeşitleri ve pişirme yöntemleri gelişmiş,lezzet ön plana çıkmıştır. 14.yüzyılda kurabiye pişirimi,Fransa,İngiltere ve Hollanda gibi Ülkelerde soyluların mutfağında yaygınlaşmıştır. 15.yüzyılda Osmanlı'da kurabiye ile tanışmış,Topkapı Sarayının yapımı esnasında,Saray yaşayanlarının yemek ihtiyacını karşılamak amacıyla da,Saray mutfağının ''HELVAHANE''bölümünde,kurabiyeler farklı çeşitleri ile pişirilmeye başlamıştır.Şekerin yaygınlaşmadığı bu dönemlerde Osmanlı Mutfağı bal ve pekmezin yanı sıra,meyve kuruları ve kuruyemişleri hamura katarak,zengin bir lezzet ve dokusal çeşitlilik kazandırılmıştır.Ayrıca Osmanlı da yumurta akı'da kurabiyelere eklenmiş,safran,gül suyu ,portakal çiçeği suyu ile de kurabiyeler aromatik koku ve tat almıştır.Saray mensuplarının tatlıya olan ilgisi kurabiye çeşitlerinin gelişmesinde etkili olmuştur., Dünyanın bir çok Ülkesinde kurabiyelerin ortaya çıkmasıyla,Ülkeler kendilerine özgü kurabiye çeşitleri geliştirmiş ve verdikleri isimlerle bugüne kadar gelmiştir. KURABİYE,o minik lezzetler,mutfaklarımızın değişmez atıştırmalıkları ;bugünlerde sıkça karşımıza çıkan Rus Mutfağına özgü bir kurabiye hepimizin dikkatini çekmiştir. Bizde bu hafta bu kurabiyenin nasıl yapıldığına bir bakalım. Bilinen yoğun kurabiyeleri aksine,kırılgan bir hamur ile ,içinde ki merengin dolgusu farklı bir boyut getirmiş,denemek isteyenler için,buyrun tarifimize.. Herkese kolay gelsin. MELEK KANADI KURABİYESİ- (20 ad) MALZEMELER: HAMUR İÇİN: 125 gr Tereyağ (oda sıcaklığında) 2 ad Yumurta sarısı 60 ml (1/2 çay bar.) Krema 1 çay kaş.kabartma tozu 2 su bar Un İÇ DOLGUSU: 2 ad Yumurta beyazı 1 çay bar Toz şeker ÜZERİNE: Pudra şekeri HAZIRLANMASI: İlk olarak küçük bir kasede yumurta sarıları ile kremayı çırpalım ve kenara alalım. Diğer tarafta iç dolgusunu hazırlayalım. Yumurta beyazlarını kaseye alalım ve mikser ile çırpmaya başlayalım. Azar azar şekerini ekleyelim. Koyulaşarak köpük kıvamı alması gerekmektedir,kaseyi ters çevirdiğinizde dökülmüyorsa kıvamı olmuştur. Hazırladığınız merengi,sıkma torbasına alalım. Hamur için ,unu kaseye alalım ve tereyağ ekleyerek ıslak kum halini alana kadar parmak uçlarınızla karıştırın. Kabartma tozu ve hazırladığınız yumurta sarısı+krema karışımını ilave ederek yoğuralım. Ele yapışmayan orta sertlikte bir hamur elde edelim. Hamuru 20 eşit bezeler halinde yuvarlayalım. Her bir hamur bezesini 2 yağlı kağıt arasında olabildiğince ince olacak şekilde merdaneyle açalım. Üzerine sıkma torbasında bekleyen mereng'i sıkalım ve yarım ay şeklinde kapatarak kenarlarını bastıralım. Tam orta kısmına tahta çöp şiş ile bastırarak iz yapalım.Ve tekrar katlayalım. Bütün hamur bezelerini aynı şekilde hazırlıyalım. Arzuya göre merengin üzerine file badem yada fındık ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız kurabiyeleri fırın tepsisine yerleştirelim. 170 derece de ısıtılmış fansız alt üst ayar fırında takriben 25 dakika (pembe kalacak şekilde)pişirelim. Fırından çıkaralım ve soğumaya bırakalım. Soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpelim. Kırılgan yapıda hamuru ve içindeki merengi ile nefis bir lezzet,deneyeceklere şimdiden Afiyet Olsun. Sevgiyle...🧡🧡

0 comments: