MEDYADA BİZ,

2026'NIN UMUTLA,BOLLUK VE ŞANS GETİRMESİ DİLEĞİYLE-NEŞEM ÇELİK'LE YILBAŞI SOFRALARI-YENİ ÇAĞRI GAZETESİ

Aralık 24, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Yılbaşı Sofraları.jpg Merhabalar sevgili dostlar, Miladi takvimin Ocak ayının ilk günü olarak belirlenen ,yeni başlangıçlar,yeni umutlar anlamını taşıyan YENİ YIL... Farklı inançlarda ,farklı medeniyetlerde,farklı şekillerde ele alınan Yılbaşı'nın Dünya da ortak noktaları Yeni Yıl'ın pozitif bir anlam içerdiğidir. Birçok kültürde ,insanlar arasında bir geçiş dönemini simgeler ve yeni başlangıçları müjdeleyen kutlamadır. Yılbaşı kutlamaları,günümüze gelene kadar tarihi ve kültürel etki altında harmanlanarak,yeni başlangıçların,umudun,şansın ve bereketin dileğiyle ve sevdiklerimizle bir araya gelerek keyifli bir akşam yemeğiyle kutlama amacını taşımaktadır. Türkler ne zamandan beri Yılbaşı Kutlaması yapıyor ?diye bakarsak,Türk toplulukları,Nevruz bayramı adıyla,tarihi Türk Takvimi yılbaşısını 994'den bu yana birlikte,aynı günde kutlamakta ve törenler yapmaktadır. Osmanlıdan bu yana kutlanan Yılbaşı,1936 yılında bir kanun tasarısı ile ilk resmi tatil olarak kabul edilmiştir. Kısaca Yeni Yıl,tarihten günümüze farklı kültürler ve etkinlikler olarak kutlansa da ,Dünya da insanların tek dileği,yeni yılın tüm insanlığa umut ve dileklerimizi sevgiyle sunduğumuz ,dostlarla paylaştığımız bir gecedir. Bu gecede pozitif düşünelim,sevgiyle yaklaşalım,güzelliklerin sağlıkla gelmesini dileyelim.Tüm insanlık adına,barış,sevgi ve huzur dolu bir Dünya da yaşamak dileğiyle... Ve gelelim,bu geceyi ev ortamında,ailece yada dostlarla kutlamak isteyenler için neler yapabiliriz konusuna... Yeni yıla sayılı günler kala,yılbaşı için program yaptıysanız mutlaka kişi sayısını da ayarlamış ve bir menü oluşturarak,alışveriş listenizi de hazırlamışsınızdır. Masa sunumu ile işe başlarsak ,yeni bir örtü almak istemeyenler elinizin altında bulunan temiz ve ütülü bir masa örtüsü işinizi görecektir.Ama yeni yılla birlikte her şey yeni olsun diyenlerde olabilir o zaman yeni yıl konseptine uygun zevkinize göre (kırmızı,yeşil vs)örtülerde masanıza şıklık katacak ve her ne kadar hazırlayacağınız yemekler midelere hitap etse de ,şık bir masa sunumu da gözlere hitap eder. Evde bulunan masa örtünüzü tabak takımınıza uyumlu bir ranıl ile renklendirebilir,bir kaç parça yılbaşı süsü ile canlandırabilirsiniz. Tabak takımınıza uygun seçeceğiniz örtü ve peçeteler çok daha göz alıcı olacaktır. Uzun soluklu bir gece olacağı için,sofranızda bolca yılbaşı süsü bulundurmak yerine ,ufak tabaklarda (bittikçe tazelenebilecek) mezeler ,zeytinyağlılar ve salatalar masanızı zenginleştirir. Bunun yanı sıra menünüzü sınırlı tuttuysanız,masanızı gösterişli yapmak istiyorsanız,mumlar,şamdanlar,yılbaşı süsleri sizler için uygundur. Yemeği,içmeyi fazla kaçırdığımız bu gecede ,mideyi yormayacak,sebze çeşitleriyle hazırlanmış meze ve zeytinyağlılar,ana yemek olarak yapılan Hindi ile uyum sağlayacak ve gecenin sonunda tatlı ve kahve ,bu geceyi sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır. Bu gece için sizlere hazırladığım seçenekler olacaktır.tabi ki de Hindi ,Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez yemeği olarak bilinir ama illaki de olmalı diye bir kuralımız yok,tercih sizlerin,bu yıl farklı olsun diyenlere ''Kuzu Kol''ile fırınlanmış ve soslanmış bir tabakda hazırlıyabilirsiniz. Biz klasik gidelim ve HİNDİ DOLMASI ile KESTANELİ PİLAV'ı hazırlıyalım. Ve sırasıyla salata ve mezelere geçelim. Hepinize şimdiden kolaylıklar dilerken,sağlıkla yiyeceğiniz,keyifle oturacağınız,bereketli sofralar ve güzellikler diliyorum. Sevgiyle...🧡🧡🧡 ---------------------------------------------------------------------------------------------- HİNDİ DOLMASI YILBAŞI-SOFRASI-HİNDİ-ÜSTTEN-2.jpgMALZEMELER<. 5 kg Hindi 1 ad limon suyu Tuz Havuç,kereviz,kuru soğan,patates,brokoli,domates 1 kahve fin zeytinyağ 1 dolu yem kaş tereyağ 1 yem kaş un HAZIRLANMASI: Hindiyi ateş üzerinde tütsüleyin. Tuz,zeytinyağ ve limon suyu ile her yerini ovun. Büyük boy fırın torbasına alın. Bütün sebzeleri ayıklayın ve eşit boylarda doğrayarak poşete ekleyin. Fırınınızı 195 derece de ısıtın ve takribi 1 saat pişirin.(fırın ayarlarına göre değişkenlik gösterebilir,kontrol edin) Pişen Hindiyi bir tepsiye alın. Sebzeleri rondoya alın ve püre haline getirin. Sos kıvamına gelmesi için tavuk suyu yada et suyu ile sebze püresini açın. Bir taşım kaynattıktan sonra tereyağ ve karabiber ekleyin. Hindinizin üzerine gezdirin. Arzuya göre ister haşlanmış sebzeler ile isterseniz kestaneli pilav ile servis edebilirsiniz. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ KESTANELİ PİLAV-a.jpgKESTANELİ PİLAV MALZEMELER: 3 su bar Baldo pirinç 2 ad kuru soğan 1 çay bar zeytinyağ 2 yem kaş Tereyağ 4 yem kaş çiğ badem 2 yem kaş dolmalık fıstık 2 yem kaş kuş üzümü 2 yem kaş toz şeker 1 tat kaş tuz 1 çay kaş tarçın 1 çay kaş yenibahar 1 çay kaş karabiber 1/2 kg ayıklanmış kestane 5 su bar Su HAZIRLANMASI: Kuru soğanları küçük doğrayın ve zeytinyağ ile birlikte tencereye alın,kavurmaya başlayın. Bademlerin kabuklarını soyun ve fıstıklarla birlikte kavrulmakta olan soğanlara ekleyerek kavurmaya devam edin. Pirinci 10 dakika ılık suda bekletin ve suyunu süzerek hazırlayın. Badem,fıstık ve soğanların rengi pembeleşince pirinci,kuş üzümünü,tuz,karabiber,şeker,tarçın,yenibahar ekleyerek karıştırın. Kestanelerini ekleyin. Suyunu vererek kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Demlenme esnasında tereyağını eritin ve kızdırın pilava ekleyerek demlendirin. ------------------------------------------------------------------------------------------- FASULYE PİLAKİ Fasulye Pilaki.jpg MALZEMELER: 1,5 su bar Kuru Fasulye (barzani) 1 ad kuru soğan 2 diş sarımsak 2 ad Domates 1 ad Havuç 1 ad kapya biber 1 çay bar Zeytinyağ 1 tat kaş tuz 2 tat kaş toz şeker 1,5 su bar su ÜZERİNE: 2 yem kaş sızma zeytinyağ Maydanoz HAZIRLANMASI: Akşamdan ıslattığınız kuru fasulyelerin suyunu süzün ve tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyerek fasulyeler dağılmayacak şekilde haşlayın. Suyunu süzün ve soğuk sudan geçirin. Kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayın ve zeytinyağ ilavesiyle kavurmaya başlayın. Havuçları halka doğrayarak ekleyin. Kapya biberi ve sarımsakları halka doğrayarak ekleyin. Hepsini birlikte 3-5 dakika kavurun. Domatesleri rendeleyin ve ekleyin. Tuzunu,şekerini ve suyunu vererek karıştırın. Haşlanan fasulyeleri de ekledikten sonra düdüklü tencerenin kapağını kapatarak ((düdüğü indikten sonra) 10 dak pişirin. Fasulyeler ve sebzeler görünür ve dağılmadan kalmalıdır. Pilakinizi servis tabağına aldıktan sonra sıcağınla üzerine zeytinyağ gezdirin. Maydonoz yaprakları ile süsleyin. Soğuk olarak servis edin. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- PANCARLI PATATES ÇANAKLARDA AMERİKAN SALATA PANCARLI PAT.ÇANAKLARDA RUS SALATASI.jpgMALZEMELER: 4 ad haşlanmış Patates 1 ad büyük haşlanmış Pancar 4 yem kaş zeytinyağ 1 ad limonun suyu 2 diş sarımsak Tuz HAZIRLANMASI: Haşlanmış patates ve pancarı rendeleyerek bir kaseye alın. Limon suyu,ezilmiş sarımsak,zeytinyağ ve tuz ekleyerek karıştırın. Elinizi ıslatarak mandalina büyüklüğünde yuvarlayın ve çanak şekli vererek tabağa dizin. Buzdolabında yarım saat dinlendirin. AMERİKAN SALATA 1 su bar zeytinyağ yada ayçiçek yağı 3 ad yumurta sarısı 1/2 limon suyu az tuz Konserve garnitür 4 ad kornişon turşu HAZIRLANMASI: Yumurta sarılarını kaseye alın. Mikser ile çırpın. İp gibi ara ara akacak şekilde zeytinyağını ekleyerek çırpmaya başlayın. Yumurta sarıları ve zeytinyağ beyazlaşarak koyu kıvama geldikçe az miktarda limon suyu ekleyin.(limon suyu kıvamını açar,zeytinyağ ekledikçe kıvam koyulaşır) Bu şekilde ayarlı olarak ölçüleri tamamlayın. Tuzu ekleyin ve bitirin.Mayoneziniz hazır. Garnitür ve küçük doğranmış turşuyu da ekleyip karıştırın. Amerikan salatamız hazır. Buzdolabında dinlenen çanaklara amerikan salatasını yerleştirin. Servis tabağına dizin. Dereotu ile süsleyin. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- MÜTEBBEL MÜTEBBEL-ÜSTTEN.jpgMALZEMELER: 2 ad büyük patlıcan 1 ad limonun suyu 2 diş sarımsak 3 yem kaş zeytinyağ 1 kahve fin Tahin ÜZERİNE: zeytinyağ+kırmızı toz biber karışımı ceviz ,dereotu HAZIRLANMASI: Patlıcanları ateş üzerinde közleyin ve su değdirmeden kabuklarını soyun. Közlenen patlıcanları küçük parçalar halinde doğrayın ve kaseye alın. Üzerine sarımsakları rendeleyin karıştırın. Bir kasede tahin,limon suyu,zeytinyağ ve tuzu karıştırın. Patlıcanların üzerine gezdirin ve karıştırın. Servis tabağına aldığınız mezenin üzerine zeytinyağ kırmızı biber karışımı gezdirin ve cevizle süsleyin. -------------------------------------------------------------------------------------------------------- NAR SALATA-1.jpgNAR MALZEMELER: Ölçüler büyük boy çorba kaseleriyledir. 1 kase haşlanmış didklenmiş tavuk 1 kase patates püresi 1/2 kase kırık ceviz 1/2 kase küçük doğranmış kornişon turşu 1/2 kase nar 3-4 yem kaş,rendelenmiş dil yada kaşar peyniri 7-8 dal ince doğranmış maydanoz 4-5 yem kaş Mayonez HAZIRLANMASI: Bütün malzemeleri bir kase içine alın ve karıştırın. Strech içinde top haline getirin ve buzdolabında 1 saat bekletin. Bu arada ; 1 ad pancarı haşlayın ve püre kıvamına getirin. 2 yem kaş Pancar püresi tuz,zeytinyağ ve limon suyu ile karıştırarak tatlandırın. Top halinde hazırladığınız salatayı strech'ten çıkarın ve servis tabağına alın. Üzerini hazırladığınız pancar püresi ile kaplayın. Tam ortadan ayrılmayacak şekilde kesin ve biraz açın.(yarım açılmış şekilde) Ayrılan iç kısımlara önce pancar püresi sonra nar tanelerini yerleştirin. Nar'ın tepe kısmını bozmadan keserek çıkarın ve hazırladığınız Nar görünümlü salatanın tepesine yerleştirin. Hem görüntüsü hem lezzeti ile masanızın yıldızı olacaktır. ------------------------------------------------------------------------------------------- YILBAŞI SOFRASI-23-Ü.jpg YILBAŞI SOFRALARI 20255-5.jpg YILBAŞI SOFRALARI 20255-3.jpg

0 comments: