SÜTLÜ KADAYIF,

SÜTLÜ KADAYIF TARİFİ NEDİR? NASIL HAZIRLANIR ?

Mart 14, 2021 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                               SÜTLÜ KADAYIF


   Merhabalar sevgili arkadaşlar,

 Hemen hepimizin çok sık evlerimiz de hazırlanan kimi anne kimi anneanne tarifi ile ,severek tükettiği

 ve hatta bayramlar da hem pratrik oluşu hem ikramı kolay herkesin sevdiği tatlı oluşu ile çokça

 tercih ettiği ''KADAYIF''bugün bizlerle..

Ta Selçuklulara dayanan tarihi ile şöyle bir geçmişe uzanırsak,Selçuklular ve Anadolu Beylikleri

 zamanında kadayıfın bulunduğu,ayrıca ''BERAYI HASSA''adındaki mutfak defterinde Sultanın

 Tercihleri arasında bulunduğu yazılmıştır.

 Kadayıfın Tarihçesi hakkındaki bir başka kaynağa göre de Diyarbakır da 18.yüzyıldan beri yapılan,

 bir tatlı olup,Diyarbakır'lı bir ermeni olan AKO adındaki bir şahıs tarafından yapıldığı ve ölümünden 

 sonra (1900 lü yıllarda) yetiştirdiği çıraklar ile kadayıfın bugüne kadar geldiği yazılmaktadır.

 Un ve suyun karıştırılmasıyla elde edilen hamurunince teller halinde saç üzerinde kurutulması

 ile tel kadayıf ortaya çıkmaktadır.

 En çok Balkanlar,Türkiye ve OrtaDoğu da tatlı olarak tüketilmekte olup ,adını Arapça ''kadife''

 sözcüğünün çoğuludur.

 Şöyle kısaca geçmişe bir göz attığımıza göre şimdi de bu lezzetli tatlıyı hep birlikte hazırlıyalım.

 Arzu ederseniz de görerek yapmak istiyorom diyorsanız hem sitemizin ''VİDEOLAR''bölümünde

 hemde NEŞEM ÇELİK/YOUTUBE KANALIM DA videosu bulunmaktadır.

  • MALZEMELER:
  • 14 ad kadayıf topları içindir.
  • 250 gr tel kadayıf
  • 150 gr eritilmiş tereyağ
  • 150 gr iri doğranmış ceviz
  • ÜZERİNE:
    Toz Antep Fıstığı
  • ŞERBET İÇİN:
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı süt
  • ŞERBETİN HAZIRLANMASI:
  • Sütü tencerenize alın ve şekeri ekleyin.
  • Orta ateş üzerinde karıştırarak (kaynatmadan)sadece şeker eriyene kadar bekletin.
  • Ateşten indirin ve oda sıcaklığında bırakın.
  • KADAYIFIN HAZIRLANMASI:
  • Kadayıfları 14 eşit parçaya ayırın (fazla kopararak küçültmeyin)
  • Her bir parçayı avuç içinize alın ve ortasına ceviz yerleştirdikten sonra yanlardaki kadayıfları ortaya toplayarak bohça gibi kapatın ve top haline getirin.
  • Borcam yada tepsiyi yağlayın ve hazırladığınız kadayıf toplarını yerleştirin.
  • Çok aralıklı olmamasına dikkat edin.
  • Tereyağını kısık ateşte üzeri köpük oluşmayacak şekilde karıştırarak kısa sürede eritin ve ılıtın.
  • Kadayıf toplarının üzerine eritilmiş tereyağını gezdirin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin.
  • Şerbetimiz sütlü olduğu için iyice kızarmayan kadayıfın şerbeti çekince rengi açılacaktır.Onun için kadayıfınız nar gibi tabir ettiğimiz şekilde güzelce kızarsın.
  • Fırından çıkan kadayıfın üzerine oda sıcaklığındaki sütlü şerbetini gezdirin ve yumuşak olmasını istiyorsanız kadayıfların üzerine bir tepsi kapatarak şerbetini çekmesini sağlayın.
  • Soğuduktan sonra her bir topun üzerine Antep Fıstık tozu serpin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..💖💖💖




                                   AFİYET OLSUN...


     Ziyaretiniz için teşekkür ederim.
     Yeni tariflerden haberdar olmak için sitemize üye olabilir,öğrenmek istediklerinizi yazabilirsiniz.
                                                                      SEVGİYLE...💖💖💖

0 comments: