GÜVEÇ'TE ET'Lİ YAPRAK DOLMASI NASIL YAPILIR ? TARİFİ NEDİR ?
GÜVEÇ'TE ET'Lİ YAPRAK DOLMASI
Merhabalar sevgili dostlar,
Hazırlanması bir o kadar zahmetli ama sofraya geldiği an da hemen bitiveren ,büyük küçük
hepimizin çok severek tükettiği ''DOLMALAR''
Kimi zaman zeytinyağlısı kimi zaman etlisi olarak ve farklı malzemeler ile de hazırladığımız
DOLAMALAR'ı pişirmekte bazen zorlanırız.Yapım aşamaları biraz vakit alsa da lezzetine de
diyecek yoktur.
Türk Mutfağında her zaman ayrı bir yere oturmuştur.Yöreler olarak bakıldığında bir çok
çeşiti ile karşılaşmaktayız.
DOLMA,Balkanlar,Güney Kafkasya,Orta Asya,Akdeniz,Ege ve Orta Doğu Mutfaklarında yeri
olan bir yemektir.Yaprağa sarımı dışında,kabak,biber,patlıcan,domates ve lahana gibi sebzelerden
de hazırlanır.
Dolma sözcüğünün Türkçe olması dolma kültürünün Balkanlardan Kuzey Afrikaya kadar
Osmanlı İmparatorluğu ile yayıldığı izlemini vermektedir.Buna kanıtta Anadolu ve Giritte yapılan
arkeolojik kazılarda ''dolma oyacakları'' bulunmasıdır.
Erken dönem Pers ve Yunan yazılı kaynaklarında ''sarılmış asma yaprakları''na dair kayıtlar
olduğu bilinir.Anadolunun yerli halklarının mutfaklarında da dolma tariflerine rastlanmaktadır.
Bu da yemek kategorisinin çok daha geniş bir kültüre sahip olduğunu gösterir.
Etnik kökenleri ne olursa olsun dolmalar en görkemli durumlarını Osmanlı Döneminde
kazanmışlardır.
Osmanlı yemek kitaplarında sınıflandırma mantığına uygun olarak her çeşit ana malzemenin
bulunduğu dolmalar göze çarpmaktadır.Deniz ürünlerinin,kümes hayvanlarının,sakatatların ve
sebzelerin ana malzeme olduğu çeşitlerdir.
Bu arada soğuk ve sıcak yemek ayrımlarından yola çıkılarak özellikle sade yağlı ve zeytinyağlı
yemekler ayrı bir kategori içinde yer almaktadır.
Osmanlı döneminin yemek kitaplarında ''mülebbes dolma''olarak geçen sade etli dolma tarifi,
günümüzde etli dolma tarifine benzer.
Ve genellikle de dolmalar tencereye yerleştirilmeden önce altına kemikli etin yerleştirilmesi
ile pişirilmesidir.
Kısaca özetledikten sonra şimdi gelelim tarifimize...
En lezzetli dolmalar toprak kaplarda ve ağır ateşte pişilmesi sonucu olduğunu biliriz.
Bizde bu tarifimizde güveç kullanarak dolmamızı hazırlıyacağız.
Haydi buyrun tarifimize...Hepinize kolay gelsin.
- MALZEMELER:
- 350 gr orta yağlı dana kıyma
- 2 ad kuru soğan
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı tepeleme domates rendesi yada püresi
- 1 yemek kaşığı biber püresi
- 1 çay bardağı zeytinyağ + 1 yemek kaşığı tereyağ
- 4-5 kalem kuzu pirzola yada kemikli et
- 7-8 dal maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı tuz
- 300 gr salamura asma yaprağı yada taze yaprak
- HAZIRLANMASI:
- Kuru soğanları çok küçük olacak şekilde doğrayın ve bir kaseye alın.
- İçine kıymayı,domates ve biber pürelerini,ince kıyılmış maydanozu,yıkadığınız pirinci,tuzu ve baharatlarını,zeytinyağını alarak güzelce karıştırın.
- Dolma içiniz biraz suluca olsun.
- Yapraklarınız taze ise kaynayan suya bırakın ve soğuk suda yıkayın,eğer salamura yapraksa önce sıcak suda yıkadıktan sonra soğuk su ile güzelce yıkayın ve süzdürün.
- Her bir yaprağın içine kıyma içinden koyarak küçük dolmalar olacak şekilde sarın.
- Etli dolmalar biraz tombulca ama küçük olacak şekilde sarılır.
- Güveç tencerenizin alt kısmına önce pirzolayı yada kemikli etleri yerleştirdikten sonra sardığınız dolmaları düzgünce yerleştirin.
- Üzerlerine küçük kestiğiniz tereyağ yerleştirin.
- Ve 1 su bardağı sıcak su gezdirdikten sonra bir tabak kapatın.
- Güveç kabınızın kapağını kapatarak kısık ateşte takribi 30-35 dakika pişirin.
- Pişirme işlemini fırında da yapabilirsiniz ama süresi biraz daha uzayacaktır.
- Dolmalarınız piştikten sonra bir tepsiye güveci ters çevirerek yemeğinizi servis edebilirsiniz.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖
0 comments: