ÇÖREKLER,

TAHİNLİ ÇÖREK NASIL YAPILIR ? TARİFİ VE ÖLÇÜLERİ NELERDİR?

Eylül 07, 2022 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                           TAHİNLİ ÇÖREK


           Merhabalar sevgili dostlar,

   Çay saatlerinin çok sevilen bir ikramı ''TAHİNLİ ÇÖREK''i,çoğumuz güvendiğimiz bir fırından

   almayı tercih ederiz ve de eşe dosta da tavsiye ederiz.

   Tahini bol,hamuru tel tel ayrılan üstelik fırından yeni de çıkmışsa enfes bir lezzeti olur.

    Ülkemizin bir çok yöresinde hazırlanan ve sevilerek tüketilen bir çörektir .

     Hatta Aksaray'ın Tahinlisi

     Kayseri develinin Tahinli Pidesi

     Eskişehirin Anadolu çöreği

     Bursaya özgü Yuvarlak Tahinlisi vs ...daha bir çok ilimizde malzemeleri hemen hemen aynı olmakla

     birlikte şekilleri ve pişirme özellikleri ile ufak tefek değişiklik gösterse de damaklarda tahinin bırak-

     tığı lezzet dayanılmazdır.Bir de tahini bolsa ,odun ateşinde piştiyse yedikçe yedirtir.

            Sizler için hazırladığım tarif de odun ateşinde olmasa da ona yakın lezzette,tahini bol,hamuru

     tel tel ayrılan ,içindeki cevizi ve bir kısmını antep fıstığı ile hazırladığım çöreklerin tadı gerçekten

     çok lezzetli oldu.Denediğiniz zaman sizler de memnun kalacaksınız,eminim.

            Günün her saati yerim diyorsanız kolları sıvayın ve doğru mıtfağa..

             Birlikte hazırlıyalım..bu arada videosunu da çektim sizler için..ölçüleri bir kenara yazın,

      videoyu izleyerek hazırlayın ve pişirin.Çayınızın yanında yerken bana da iki satır yorum atarsınız.

            Haydi buyrun...

  • MALZEMELER:
  • HAMURU:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • 1 paket kuru maya
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ (50ml)
  • 1 ad yumurta beyazı (sarısı üzerine)
  • 4 su bardağı un
  • 70gr oda sıcaklığında tereyağ
  • HAZIRLANMASI:
  • Tereyağ hariç diğer sıvı malzemeleri mikser kabınıza alarak karıştırın.
  • Un ve mayayı ekleyerek en az 8 dakika yoğurun.
  • Hamurunuz biraz ele yapışacak,bu aşamada tereyağını ekleyerek tekrar yoğurun.
  • Tereyağ hamura tamamen yedirildiğinde şeffaf pürüssüz harika bir hamur elde edeceksiniz.
  • Ve hamur yoğuruldukça ele yapışmamaya başlayacaktır bu aşamada artık yoğurmayı bırakabilirsiniz.
  • Üzerini örtün ve mayalanmaya bırakın.
  • ARASINA:
  • 250gr Tahin
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Bu üç malzemeyi bir kase içinde karıştırın.
  • 1 su bardağı ceviz ve arzuya bağlı antep fıstığı tozu (çöreklerin birini fıstıklı hazırlayabilirsiniz)
  • ÜZERİNE:
  • 1 yumurta sarısı
  • Susam
  • HAYDİ HAMURU HAZIRLIYALIM:
  • Mayalanan hamuru masaya alın ve az un ilavesi ile tekrar yoğurun.
  • hamuru 3 eşit beze olarak ayırın ve yuvarlayın.
  • Her bir bezeden 2 adet çörek hazırlıyacağız.
  • Bir hamur bezesini alın ve oklava yardımıyla yufka boyutunda açın,ne çok ince ne çok kalın,çünkü tahin süreceğimiz için yırtılma olmasın.
  • Açtığınız hamurun üzerine tahin+toz şeker+zeytinyağ karışımını sürün.
  • Ceviz serpin.
  • Hamurun alt kısmından ortaya kadar rulo kıvırın,diğer taraftan da ortaya kadar rulo kıvırın.
  • tam orta kısmından keserek iki rulo elde edin.
  • Bu ruloları çevire çevire parmak kalınlığında olacak şekilde inceltin.
  • Ve gül böreği şeklinde yuvarlayın.
  • Üzerine hafifçe bastırın ve fırın tepsinize yerleştirin.
  • Bütün hamurları aynı şekilde hazırlayın.6 adet çöreğiniz olacaktır.
  • Çöreklerinizin üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.
  • Fırınınız ısınana kadar çörekler tekrar mayalanacaktır.
  • Fırınınızı 175 derece de ısıtın.
  • Takribi 25 dakika yani nar gibi kızarana kadar fırında pişirin.
  • Önce fırından gelen kokusu ile daha sonra fırından çıkan iştah açıcı görüntüsü ile tel tel ayrılan hamuru,çayı bile beklemeden yemenize sebep olabilir..benden söylemesi😋
  • Videosunu izlediğinizde de göreceksiniz..
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..💖💖💖


                                 Neşem Çelik / YouTube Kanalına ve bulunduğunuz siteme ABONE OL'un
                                           yeni tariflerden ilk siz in haberiniz olsun.

0 comments: