HAMUR İŞİ,

YAPRAK GALETA NEDİR?NASIL HAZIRLANIR VE PİŞİRİLİR ?

Eylül 01, 2022 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

                                               YAPRAK GALETA



                   Merhabalar sevgili dostlar,

    Sıcaklar son sürat ortalığı kasıp kavurmaya devam ettiği şu günlerde ,her ne kadar sıcaktan bunal-

    sak da mutfak / yemek işi maalesef bitmiyor.Sıcak hava yemek yememize engel değil..hani bu

    sıcaklarda da hafif şeyler yiyelim masallarına da hiç inanmıyorum.Evet biraz fazla sıvı tüketiyoruz

    ve buzdolabından çıkmış buz gibi karpuzlar,üzümler tercih ediyoruz ama yemek yemeği seven bir

    toplum olarak sofralarımızda da illaki yemekler olsun istiyoruz.

    Günlerin uzun olması da akşam yemeklerini kaydırınca,ara da çay yada soğuk içeceklerin yanı boş

    olmaz tabi ki..bugün sizler için hazırladığım tarif de tam o saatler için ,üstelik evde bulunan malze-

    ler ile pratik kolay hemencecik ortaya çıkabilen bir tarif..

           Bir çoğumuz zaman zaman misafirliğe gederken bir pastaneye uğrar ,çayın yanına diye tuzlu

   atıştırmalıklardan alırız ve karışık olsun isteriz.Hani bu karışık kutunun   içinden kare yada dikdört-

   gen şekillerde üzeri susam yada kaşar peynirli çıtırlar çıkar ve ay bu da çok güzelmiş der yeriz.

           Hatırladınız değil mi ? Hatta ben keşke bunlardan daha çok koydursaydım demişliğim bile

   olmuştu.İşte sizler için aynı pastane lezzetinde ve hatta daha da sağlıklı olsun diye ''zeytinyağ''ile

   hazırladığım ve sık yaptığım (çünkü bu ölçüde her yaptığımda fırından çıkar çıkmaz bitiyor )

  Bazen buğday unu bazen de Kepekli yahut Tam Buğday unu ile hazırlıyorum..Ölçü kalabalık aile

  için az gelse de mini aile yada tek yaşayanlar için ideal..Taze taze hemen pişirin ve tüketin.

          Ben hatta diyorum ki hamuru yoğurun ve çaydanlığınızı ocağa yerleştirin.Her ikisi de aynı za-

  manda hazır olacaktır.

         Çok istek alan bu tarifimin YouTube Kanalıma videosunu da hazırladım ve yayında..Arzu eden-

  ler izleyerek de hazırlıyabilirler..Bulunduğunuz yemek bloğumda da ''videolar''bölümünde mevcut..

          Haydi o zaman madem çok anlattım lezzetini,hazırlıyalım sizlerde deneyin ve görüşlerinizi

   bi zahmet buraya yada YOUTUBE/NEŞEM ÇELİK kanalımın yorumlarına bildirin.

  •          Hepinize bereketli ve keyifli günlerrrr....💖

  • MALZEMELER:
  • 1 çay bardağı (100ml) zeytinyağ yada ayçiçek yağı
  • 1 çay bardağı su (oda sıcaklığında)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 2,5 su bardağı + 1 yemek kaşığı Un
  • HAZIRLANMASI:
  • Zeytinyağ,su,tuz,şeker ve mahlep'i kaseye alın şöyle bir karıştırın.
  • Üzerine 2.5 su bardağı unu ekleyerek yoğurun.Yağlı ele yapışmayan bir hamur olacaktır.
  • Hamuru bir streche sarın ve azıcık buzdolabında dinlensin ,malum havalar çok sıcak..
  • Daha sonra masaya 1 yemek kaşığı un serpin ve dinlenen hamurunuz biraz daha yağlandığı için şöyle bir o un'la toparlansın.
  • Hamuru 2 eşit parçaya ayırın güzelce yuvarlayın.
  • 2 adet yağlı kağıt hazırlayın.
  • Hamurun birini yağlı kağıt üzerine alın ve üzerine diğer yağlı kağıdı koyarak yarım cm olacak kadar ince açarak dikdörtgen hale getirin.
  • Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın.
  • Her ikisinin de üzerlerine yumurta sarısı sürün ve tırtıklı rulo kesici ile istediğiniz boyutlarda kareler olacak şekilde kesin.
  • Bu galetelerin üzerine bazen haşhaşa,susam ve hatta kaşar peyniri rendesi serpilir,siz hangisini tercih ediyorsanız onu serpin.Ben haşhaş ve susam olarak hazırladım.
  • Hoop haydi fırına..175 derece de ısıtılmış fırında takribi 20-25 dakika da kızarıyor,ama sizler kendi fırın ayarlarınızı bilirsiniz ona göre pişirin.
  • Haydi piştiyse çıkarın fırından ve tabaklara alın ve biraz soğutun.
  • şöyle bir deneyin bakalım,ortadan ikiye ayırın elinizle..o çıt sesi gelecek mi ? geldi değil mi?
  • Çaylarr hazır mı ? o zaman yanında yaprak galeta da hazır...
  • Haydi buyrun,afiyet olsun...
  • Sevgiyle...💖💖💖


 

0 comments: