ANA YEMEKLER,

KATIKLI DOLMA NASIL HAZIRLANIR ? HANGİ YÖREYE AİTTİR ?

Ekim 19, 2022 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                        KATIKLI DOLMA 


       Merhabalar sevgili dostlar,

    Her ne kadar yaz sebzeleri arasında yerini alan kabak ile yemeğimizi hazırlayacak olsak da,

    Vitamin,mineral ve antioksidanlar açısından oldukça zengin olan ''kabak'',içerdiği A ve C vit.

   betakaroten,manganez,zeaksantin,lutein gibi antioksidanlar sayesinde pek çok göz hastalığından da

 korunmamaızı sağlayan bir sebzedir.

             Ana vatanı Kuzey Amerika olarak bilinmekle birlikte,ekonomik ve çok tüketilen bir sebze 

    olması sebebiyle,kış aylarında da üstü kapalı olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.

            Diyet yapanlarında ilk sırada tercih ettiği kabak,yörelerimiz de her çeşit yemeği ile sofralar

    da sıkça tercih edilen sebze yemekleri arasında olmaya devam ediyor.

           Gelelim dolmalara; Türk Mutfak kültüründe ''dolmalar''ayrı bir önem taşımakta...

    Yöreler olarak baktığımız da sebzeler aynı olsa da iç malzemesi itibariyle değişiklik gösteren ve 

    haliyle lezzetini de farklı kılan dolmalarımız mevcuttur.

           Sizler en çok hangi dolmaya aşinasınız bilemem ama arada değişik yörelerde pişen dolmaları

   da denememiz de bir zarar görmüyorum aksine mutfak günlüklerimize yeni bir tarifi de ekleriz.

          Eğer her türlü lezzete açığım ve yeni tatları denerim diyenlerdenseniz ,haydi gelin bu hafta,

    hem lezzeti ile damak tadınıza hitap edecek ,görsel olarak da tabaklarda yüzleri güldürecek bir

    yemeği birlikte pişirelim mi ?

           Bitlis Mutfağının yemeği ''Katıklı Dolma''olarak b,ilinen bu dolmayı da çok seveceksiniz. 

          Yemeğimizin Neşem Çelik/YouTube Kanalında ''KABAK MADALYON''adıyla videosu da 

     bulunmakla birlikte,bulunduğunuz site de ''VİDEOLAR''bölümümüzde de bulunmaktadır.

           Hepinize bereketli mutfaklarda ağız tadıyla yenecek yemekler diliyorum.

  • MALZEMELER:
  • 4 ad kabak
  • 250 gr orta yağlı dana kıyma
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur + 1/2 çay bardağı su
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 ad büyük kuru soğan
  • 1 tepeleme dolu tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 tepeleme dolu tatlı kaşığı domates salçası
  • 7-8 dal reyhan (reyhan sevmeyenler dereotu tercih edebilir)
  • 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber
  • 1,5 su bardağı su ve 1/2 çay bardağı zeytinyağ yada tereyağ
  • ÜZERİNE:
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Tereyağında kızdırılmış kırmızı biber
  • HAZIRLANMASI:
  • Ön bilgi için yazmak isterim;Bitlisin bu Katıklı Dolmasının en önemli özelliği içinde ki reyhanın buram buram ağıza gelmesidir.Eğer reyhan bana fazla diyorsanız damak tadınıza göre dereotu ekleyebilirsiniz.
  • Şİmdi başlayabiliriz.
  • Öncelikle kabakların dış kısımlarını kabak oyma aparatınızın tırtıklı yan kısmı ile çizikler yapın.
  • Birer parmak kalınlığında halkalar halinde kesin ve orta kısımlarını bir çay kaşığı ile çıkarın.
  • Başka bir kaseye kuru soğanı küçük doğrayın.
  • Kıymayı,salçaları,ince doğranan reyhanı yada kuru reyhanı,zeytinyağ,bulgur,tuz,karabiber ve 1/2 çay bar.su ekleyerek güzelce karıştırın.
  • Hazırladığınız kabakların içlerini kıymalı iç ile doldurun.
  • Tencereniz alt kısmına kabakların içinden çıkardığınız kısımlarını yerleştirdikten sonra dolmaları yerleştirin.
  • Üzerine 1/2 çay bardağı zeytinyağ yada tereyağ gezdirin.
  • Dolmaların üzerine bir tabak kapatın ve 1,5 su bardağı suyu gezdirin.
  • Eklediğiniz su kabakların üzerine geçmesin.
  • Orta-kısık ateşte yemeğinizi pişirin.Kısmen buharda pişer gibi olmalıdır.
  • Sarımsaklı yoğurdunuzu hazırlayın ve küçük bir tavada tereyağını eriterek kırmızıbiberi kızdırın.
  • Servis tabaklarına dolmaları alın,
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış kırmızıbiber gezdirin.
  • Bu harika lezzetteki dolmayı da çok seveceğinizi tahmin ediyorum.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖

                                              Ziyaretiniz için teşekkür ederim...

                                                              Sevgiyle..💖💖💖


0 comments: