ANA YEMEKLER,

VİŞNELİ ZEYTİNYAĞLI PIRASA NASIL YAPILIR?TARİFİ NEDİR?

Ekim 23, 2022 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                   VİŞNELİ ZEYTİNYAĞLI PIRASA


             Merhabalar sevgili dostlar,

     Bugün sizler için hazırladığım ve Neşem Çelik /YouTube Kanalıma da yayına verdiğim tarif

     olan ''Vişneli Zeytinyağlı Pırasa'' tamamen bana ait olan bir tarifdir.Öncelikle onu belirtmek isterim.

           Şimdi şöyle bir geçmişe uzanalım ve ''Pırasa''yı tanıyalım mı ?

     Ana Vatanı Orta ve Doğu Akdeniz Bölgesi olan Pırasa,M.Ö. 3000 yıllarından beri yetiştirilen,

     günümüzde ise bazen de kimsenin yüzüne bakmadığı oysa tarihe baktığımız da çok da saygı duyu-

     lan ve hatta Galliler tarafından para üzerine resmi yapılan,Roma İmparatoru Neron'un sesinin

     güzelliğini koruduğuna inandığı,kekliğin çığlığının pırasa ile beslenmesinden ileri geldiğini

     söyleyecek kadar önemli bir sebzedir.

            Fransa da ''fakirin kuşkonmazı''denilen bu sebze ,bir Fransız aşçının ,klasik bir tarif haline

      gelen ''soğuk pırasalı patatesli çorbası ( vichyssoise) ile şöhretini arttırmıştır.

           Şimdi gelelim bu yakışıklının faydalarına; Soğan ve sarımsakla kuzen olduğundan pişirilme-

     den de tüketilebildiği gibi,içerisinde bulunan ''flavonoid'' olan ''kaemherol'' sayesinde kan damar-

     larını koruduğu bilinir.Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin baş kölesinde yerini alır.

     Bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebzedir.Ve C vitamini deposu diyebiliriz.

             Bir başka konu ise soğan ve sarımsak'a tepkisi olan kişiler ,yemekler de neredeyse olmaz sa

     olmaz dediğimiz soğan niyetine pırasa kullanmaktadır.

            Kış sebzesi olarak bilinse de hemen her mevsim bulabileceğimiz ''pırasa'',genellikle Balkan-

    lardan gelen bir çok tarif ile bizlerin mutfaklarına da girmiştir.Özellikle Arnavut ve Sefarad Mut-

    fağının en çok kullanılan sebzesidir.

            Benim bugün sizler için hazırladığım tarif ise öncelikle bizim evin mutfağında da pırasa'ya

     sıkça yer verilmesi neticesinde geçen yıllarda elmalı,portakallı olarak denediğim zeytinyağlı

,    pırasa'yı bu kez de neden olmasın ekşiyi sever pırasa diyerek vişne ile denedim ve sonuç görül-

     düğü gibi...Bu sebzeyi sevenler yada faydalarından dolayı arada bir de olsa pişirenler ,alternatif

     yeni tarif arayanlar ,işte buyrun hiçbir yerde bulamıyacağınız bir tarifi sizler için hazırladım.

              Hepinize kolay gelsin...

  • MALZEMELER:
  • 900-950 gr ayıklanmış ve doğranmış  Pırasa (tam ölçü olması için ayıkladıktan sonra tartılmıştır.)
  • 1 ad küçük kuru soğan
  • 2 ad havuç
  • 1 su bardağı dolusu vişne
  • 2,5 yemek kaşığı pirinç
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı dolusu toz şeker 
  • 1/2 yemek kaşığı tuz
  • 2 su bardağı su (su ölçüsü düdüklü tencerelerin marka ve modellerine göre değişebilir)
  • HAZIRLANMASI:
  • Pırasa ve havuçları verevine doğrayın.
  • kuru soğanı yemeklik doğrayın.
  • Düdüklü tencerenize zeytinyağını alın ve orta ateşe oturtun.
  • Doğradığınız soğanı ekleyerek kavurmaya başlayın.
  • Soğanlar yumuşamaya başlarken havuçları ileve edin ve 5 dakika birlikte kavurmaya devam edin.
  • Pırasaları ekleyin.
  • Vişneleri,şekeri,tuzu ve pirinci ekleyerek karıştırın.
  • Suyunu verin ve kapağını kapatın.
  • Orta ateşte takribi 20 -25 dakika pişirin.
  • Çok fazla suyu kalmadan yağına kalacak şekilde pişirmenizi öneririm.
  • Servis tabağına alın ve bir avuç vişne ile süsleyerek soğutun.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖
  • Neşem Çelik / Youtube Kanalıma ABONE OL'mayı unutmayın.ÜCRETSİZDİR.

0 comments: