ÇİKOLATALI ALMAN PASTASI NASIL YAPILIR ? ALMAN PASTASININ HİKAYESİ NEDİR?
ÇİKOLATALI ALMAN PASTASI (PORSİYON)
Merhabalar sevgili dostlar,
Sevinç ve mutluluk kutlamalarının yeri her zaman başka olan ''Pastalar'',aslında mutlu olmak için
bir şeyleri kutlamamızı gerektirmeden de kendimizi ödüllendirmek için istediğimiz gün ve zaman-
da tüketeceğimiz lezzetlerdir. Ve tabiki bu pastalardan birisi de ''ALMAN PASTASI''dır.
Şöyle bir geçmiş tarihine gidecek olursak ,1800'lü yıllarda Amerika Birleşik Devletlerin de
bir firmada şef olarak çalışan Samuel German'ın hazırladığı pastanın çok beğenilmesi üzerine
firma sahipleri pastaya onun adını verir. ''German's Chocolate Cake ''yani,Almanın Çikolatalı
Pastası olarak anılır. Ve orijinal Alman Pastası,çikolatalı olarak ortaya çıkar.
Hikayede ki ilginç durum ise pastaya adı verilen Samuel German,aslında Amerika da yaşa-
yan İngiliz vatandaşıdır.Anlıyacağınız,ismi Alman,Vatanı ABD,kökeni ise İngiltereye dayanan
o günlerden bu günlere nefis bir lezzettir.
Kıtalar ve çoklu kültürleri kapsayan hikayesinin aksine bu enfes pastayı evlerinizde ki
fırınlarda da pişirmeniz mümkün,gayet pratik ve kolay bir tarifdir.
Hikayesinde de anlatıldığı gibi orijinal Alman Pastası aslında üzeri çikolatalı olandır.
Günümüzde Alman Pastasını hepiniz bir kekin arasında bol kreması ve üzerine serpilen pudra
şekeri ile biliriz.Ve yuvarlak bütün olarak hazırlanmıştır.Bazı pastanelerde rahat sunumu ve satışı
olması açısından porsiyon olarak da hazırlanır.Genellikle evlerde pişirilen Alman Pastaları ise
mevcut bir kek kalıbı içinde bütün olarak hazırlanır ve dilimler halinde servise sunulur.
Ben sizlere hem 1800'lü yıllarda yapılan orijinal tarifini ve günümüzde rahat sunumu ile
porsiyon hali ile yazacağım.Özellikle bugünler de çok popüler olan ''Donut''ları seven çocuklar
için ,görüntüsü ile Donut,lezzeti ile Alman Pastası olacaktır.Bunun yanı sıra üzerini istediğiniz
herhangi bir sos ile kaplayabilir,bir tepsi de bir çok rengi ile çocuklarınızın doğum günlerinde
sofralarınız da güzel bir görüntü oluşturabilirsiniz.
Tarifimizin Neşem Çelik / YouTube Kanlında ve bulunduğunuz sitenin VİDEOLAR bölümünde
videosu da bulunmaktadır. Hem seyredin hem pişirin.
Hepinize kolay gelsin.
- MALZEMELER:
- 22 ad 10cm'lik porsiyon pastadır.
- HAMUR:
- 2 ad yumurta
- 100gr eritilmiş tereyağ
- 1 su bardağı (200ml) ılık süt
- 2 yemek kaşığı (50gr ) yoğurt
- 1 çay bardağı ılık su
- 1/2 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı (100gr) toz şeker
- 1 fiske tuz
- 1 paket instant maya
- 6,5 su bardağı buğday unu
- HAZIRLANMASI:
- Süt,şeker ve mayayı bir kasede karıştırın ve 10 dak.bekletin.
- Aktif hale gelen mayanın üzerine un hariç diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın.
- Kontrollü bir şekilde unu eleyerek ekleyin ve yoğurun.
- Biraz ele yapışan bir hamur olması gerekiyor.Un ilave etmeyin.
- Hamurun üzerini kapatın ve mayalanmaya bırakın.
- KREMASI:
- 4,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı Un
- 1 ad yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı toz şeker
- 50 gr tereyağ
- 1 paket toz krem şanti
- HAZIRLANMASI:
- Krem şanti,vanilya ve tereyağ hariç diğer malzemeleri bir tencereye alın ve pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırın.
- Daha sonra orta ateşe alın ve karıştırarak pişirmeye başlayın.
- Koyu kıvam alınca ateşten indirin ve tereyağ,vanilya ve krem şantiyi ekleyin ve çırpın.
- Kremanın üzerini strech'le kapatın ve buzdolabında soğutun.
- HAMURUN HAZIRLANMASI:
- Mayalanan hamuru tezgaha alın ve bir kez daha yoğurun.
- Hamuru merdane ile 1cm kalınlığında açın.
- Yuvarlak kurabiye kalıpları ile kesin.
- Bir yuvarlak düz bir yuvarlak ortası delik hamurlar olarak hazırlayın.
- 44 ad olan hamurlar üst üste geldiğinde 22 ad pasta olacaktır.
- Hamurların çok kalın olmamasına dikkat edin ,çünkü iki kat üst üste gelecektir.
- Fırın tepsisine kestiğiniz hamurları yerleştirin.
- 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 15 dakika pişirin.
- Fırından çıkarın ve üzerini bir mutfak havlusu ile örterek soğutun.
- Buzdolabında soğumaya bıraktığınız kremayı krema sıkma torbasına alın.
- Düz yuvarlakların üzerini krema ile kaplayın.
- GELELİM ORTASI OYUK OLAN HAMURLARIN HAZIRLANMASINA:
- 300 gr Bitter / sütlü çikolata
- 200ml Krema
- HAZIRLANMASI:
- Kremayı kaseye alın ve orta ateşte kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
- Üzerine küçük parçalar halinde kestiğiniz çikolatayı ekleyin ve ateşten indirerek karıştırarak çikolataların erimesini ve akışkan kıvama gelmesini sağlayın.
- HAYDİ SON AŞAMA:
- Geriye kalan ortası oyuk hamurların ön yüzünü çikolata'ya batırın ve kremalı hamurların üzerine yerleştirin.
- Süslemek keyfinize kalmış; ister çikolata parçaları ister fıstık,fındık yada renkli şekerler..
- Bu arada çikolatalı sos yerine meyve sosları da hazırlıyabilir,renkli pastalar sunabilirsiniz.
- Bu harika minikler sofranız da çiçek gibi duracaktır,üstelik de çocukların ilk tercihleri olacaktır.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle..💖💖💖
0 comments: