HINGEL,

HINGEL NASIL YAPILIR ? HANGİ YÖREYE AİTTİR ?

Temmuz 26, 2023 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


       Merhabalar sevgili dostlar,

       Bugün Yöresel tariflerden bir hamur işi yemek tarifi hazırladım sizler için..

       HINGEL- Mantı ile benzer özelliklere sahip,Gürcistanda da ''Khinkali''olarak anılan,HENGEL,

       HANGEL,HİNGEL olarak da anılan,Kafkasya da ortaya çıkmış,içli yada içsiz hamur yemeğidir.

        Alışık olduğumuz Kayseri Mantısının aksine büyük hazırlandığı için de yapımı daha kolaydır.

       Ülkemiz de Artvin ve çevresi,Ardahan,Çorum,Sivas,Doğu Karadeniz,Erzurum ve Kars'ta yapılır.

       Erzurum'un Coğrafi işaretli yemeği olarak (içi kıyma ve soğandan oluşan) tescillenmiştir.

       Erzurum mutfağında önemli bir yeri vardır.Ve üzerine yoğurt,tereyağ haricinde domates sos da

       dökülerek servis edilir.

        Sivas yöresi iç harcı olarak genellikle patates kullanır ve patatesli iç harcı olan hıngel'in üzerine

        genellikle kızdırılmış tereyağ ve kırmızı biber gezdirilir.Ama kıyma konulan Hıngel hazırlanıyorsa

        yoğurt mutlaka kullanılır.

        Her yöre alışık olduğu damak lezzeti ile pişirse de ve hamurları kapatma şekilleri farklı olsa da

        hamuru tutma ve hazırlama aynı malzemelerdir.

        İlk defa hazırlayacak olanlar ister kıyma ister patates iç dolgusu ile hazırlayın ,üzerine de hangi

        malzeme istiyor ve seviyorsanız o malzemeyi gezdirin.Tercih sizlerin..

        Ama hamur işi seviyorsanız çok lezzetli bir yemek olduğunu ve kolay hazırlandığını,bir beze

        hamur ile bir tepsi Hıngel hazırlıyabileceğinizi söyleyebilirim.

        Şimdiden hepinize kolay gelsin..

  •    MALZEMELER:
  • 2 su bardağı Un
  • 2 ad yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su
  • HAZIRLANMASI:
    Unu hamur kasenize alın ve tuz ile karıştırın.
  • Orta kısmını açın ve yumurtaları kırarak karıştırın.
  • Azar azar su ilavesiyle sert bir hamur elde edin.
  • Hamuru güzelce yoğurun ve üzerini örterek dinlendirin.
  • İÇ HARCI:
  • 2 ad haşlanmış patates
  • tuz &karabiber
  • YADA-Kıyma,rendelenmiş kuru soğan,tuz,karabiber
  • HAMURUN HAZIRLANMASI:
  • Dinlenen hamurunuz daha rahat açılacaktır.
  • Hamuru 3 beze olarak bölerek yuvarlayın.
  • Bezeleri 1/2 cm kalınlığında açın.
  • Bir çay bardağı ile hamur yufkasını daire olarak kesin.
  • her bir dairenin bir yanına iç harcını yerleştirdikten sonra yarım ay şeklinde kapatın.
  • hamurlar pişerken açılmasın diye kenarlarını çatalla bastırın.
  • Unladığınız tepsiye hazırladığınız hıngelleri yerleştirin.
  • Geniş bir tencereye su doldurun ve kaynatın.Az tuz ekleyin.
  • Hamurları kaynayan suya bırakın.
  • Hıngeller suyun yüzeyine çıktıktan sonra 5 dakika bekletin ve süzdürerek tabağa alın.
  • ÜZERİNE:
  • Sarımsaklı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • kırmızıbiber
  • Kuru nane
  • SON HAZIRLIK:
  • Tabağa aldığınız Hıngellerin üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış kırmızıbiberi gezdirin.
  • Biraz kuru nane hiç de fena olmaz...
  • Afiyet Olsun.
  • Sevgiyle...💖💖💖

                                        NEŞEM ÇELİK /YOUTUBE KANALIMA ABONE
                                            OLMAYI UNUTMAYIN.

0 comments: