BURSA MUTFAĞININ ENFES LEZZETİ ''PİDELİ KÖFTE''NASIL YAPILIR ? HAZIRLANMASI NASILDIR ?
PİDELİ KÖFTE
Merhabalar sevgili dostlar,
Bugün sizler için yöresel mutfaklarımızdan ''Bursa Mutfağını ''seçtim.
yeşil Bursamızın Osmanlıdan günümüze kültürel yapısı,doğa güzelliği ve mutfağının lezzeti ile
Tarihi Kayhan Çarşısında İskender Kebab'a alternatif olarak ortaya çıkan bir yemeği yazacağım.
Kayıhan adıyla Yıldırım Beyazıt zamanında kurulan ve bugün ki adıyla Kayhan Çarşısının değiş-
meyen iki lezzetinden biri de ''PİDELİ KÖFTE''dir.
Yaklaşık yarım asır önce İskender Kebapçısının yanında çırak olarak çalışan ve iskender kebaba
rakip olacağını düşünerek ve hatta adı ilk yıllarda ''Gariban İskender''i olarak bilinen bu köfte,
günümüzde de hali hazırda aynı yerde aynı mekanda müşterilerine hizmet sunmaya devam ediyor.
Bursalıların yanı sıra çevre illere yayılan adı ve lezzeti ile başka illerden gelenler bu lezzeti
tadıyorlar.Belki sizlerin arasında da Bursa'ya yolu düşenler ve çarşıyı gezip bu yemeği tadanlarınız
vardır.
Ben de bu enfes lezzeti oralara kadar gidemeyenler için ustasından tarifi ile ev ortamında deneye-
bileceğinizi düşündüm ve birebir tarifini önce kendim denedim ve şimdi sizlere yazıyorum.
Ayrıca görerek hazırlasam daha iyi olur diyorsanız da merak etmeyin VİDEOSU da var..
Haydi sizleri daha fazla bekletmeden tarifime geçiyorum.
Hepinize şimdiden kolay gelsin...sağlıkla..
- MALZEMELER:
- 700 gr Dana kıyma + 2 dolu yemek kaşığı kuyruk yağı
- 2 ad kuru soğan rendesi
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1tatlı kaşığı karbonat
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- HAZIRLANMASI:
- Kıymayı ve çok ince doğradığınız yada rendeden geçirdiğiniz kuyruk yağını kaseye alın.
- Kuru soğanları ayrı bir yerde rendeleyin çünkü suyunu istemiyoruz,yani rendelenen soğanların suyunu iyice süzün kıymaya ekleyin.
- Tuz,karbonat ve karabiber ekledikten sonra çok iyi yoğurun ki macun kıvamına gelsin.
- Yuvarlak ince köfteler olacak şekilde hazırlayın ve üzerini örterek buzdolabında dinlenmeye bırakın.
- SOS:
- 2 yemek kaşığı Domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- az karabiber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- 3 su bardağı su
- HAZIRLANMASI:
Tereyağını en son eklemek kaydıyla diğer malzemeleri bir tavaya alın ve kaynatın. - tereyağını ekleyin ve 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten indirin.
- ALT KISIM İÇİN:
- 4 ad Tırnak Pide (ister hazır alın isterseniz kendiniz hazırlayın)
- PİDELERİ KIZARTMAK İÇİN:
- 2 dolu yemek kaşığı tereyağ
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- HAZIRLANMASI:
- Tırnak pideleri küçük küpler olacak şekilde keserek hazırlayın.
- Büyülçe bir tavaya tereyağ ve zeytinyağını alarak eritin.
- Pideleri yağların içine bırakın ve çevirerek kızartın.
- YANINA:
- Süzme yoğurt
- Köz Domates ve Biber
- ÜZERİNE :
- Kızdırılmış tereyağ
- HEPSİNİN TABAĞA HAZIRLANMASI:
- Tabağınızı hazırlarken döküm tavanızı kızdırın ve köftelerinizi mangal kıvamında pişirin.
- Servis tabağına önce yağda kızarttığınız pideleri yerleştirin.
- Üzerine biraz domates sos gezdirin.
- Köfteleri pidelerin üzerine yerleştirin ve tekrar domates sos gezdirin.
- Tabağınızın bir yanına közlenmiş domates ve biberleri ,diğer yanına süzme yoğurt yerleştirin.
- En son servis esnasında hepsinin üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirerek ikram edin.
- Bu enfes lezzet ile sevdiklerinize sürpriz yapın.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...💖💖💖
0 comments: