ANA YEMEKLER,

KÜTAHYA MUTFAĞININ EN SEVİLEN YEMEĞİ ''SIKICIK ÇORBASI''NASIL YAPILIR?ÖLÇÜLERİ NELERDİR.?

Nisan 25, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

 SIKICIK ÇORBA-YAKIN.jpgMerhabalar sevgili dostlar,

Bugün sizlere Kütahya ilinin yöresel mutfağı ile özdeşleşen ''Sıkıcık Çorbası''nı tanıtarak tarifini yazıyorum.
Ege Bölgesi ve özellikle Kütahya ilinde ,kış aylarında yiyecek bulmak konusunda zorlanan halkın,bulgur,tarhana ve soğan gibi malzemelerle yapılan doyurucu bir çorbadır.Adını ise ,bulgurun elle sıkılmasıyla elde edilen şeklinden almıştır.
Rivayete göre de yoksul bir annenin askerden gelen oğlu için aynı çorbayı her gün pişirip farklı isimlerde sunmasından dolayı bilinen bir kaç ismi daha bulunmaktadır.Özünde tarif aynıdır aslında..
Bulgur ise hem lezzetli hem doyurucu hemde ekonomik olduğu için mutfakların malzemeleri arasında kullanımı en sık ürünlerden birisidir.
''Bulgurdan bu kadarını da beklemezdim?''diyebileceğiniz tam bir mineral ve vitamin deposu olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiriyor olmasının yanında protein ve besin lifi açısından zengin bir yiyecektir.
İçeriğinde bulunan B vitamini,folik asit,magnezyum ile düzenli tüketildiğinde vücudumuz hastalıklara karşı çok daha korunaklı hale geliyor.
Kan şekerini düzenlemesi sayesinde de ,kan dolaşımının düzenli olmasına destek olan bulgur,bu etkisiyle kalp krizi,felç,inme gibi aniden gelişebilecek kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini en aza indiriyor.
Son derece doyurucu olan tarifim bir öğün olarak da tüketilebilir.
Şimdiden hepinize kolay gelsin.
  • MALZEMELER:
  • 2 su bardağı ince Bulgur
  • 1 su bar.Tarhana
  • 1/2 su bar.Un
  • 1 ad kuru soğanın rendesi
  • 1 yemek kaş,domates salçası
  • Tuz & Kuru Nane
  • PİŞİRME:
  • 2 yemek kaş.domates salçası
  • 5 yemek kaş.zeytinyağ
  • 500ml tavuk suyu
  • 1lt su
  • Az tuz
  • ÜZERİNE:
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Tereyağ
  • Kırmızı biber
  • Nane
  • Bu ölçü ile hazırladığınız köftelerin yarısını hazırlayın.
  • Diğer yarısını buzlukta saklayabilirsiniz.
  • HAZIRLANMASI:
  • Bulgur ve tarhanayı bir kase içine alın ve 1,5 su bardağı sıcak su ekleyerek karıştırın.
  • Üzerini örterek 10 dak bekletin.
  • Bulgur yumuşayıp suyunu çekince diğer malzemelerini de ilave ederek yoğurun.
  • Hamur kıvamına gelen karışımı nohut büyüklüğünde olacak şekilde yuvarlayın ve un serptiğiniz tepsiye alın.
  • Çorba tencerenize 1 yem.kaş salçayı ve 5 yem.kaş zeytinyağını alarak kavurun.
  • Tavuk suyu ve suyunu az tuz ile ekleyerek kaynamaya bırakın.
  • Kaynayan suya hazırladığınız köfteleri bırakın ve 10-15 dakika arası pişirin.
  • Kıvam alarak pişen çorbanızı tabaklara alınca üzerine sarımsaklı yoğurt ile tereyağında kızdırılmış nane ve kırmızı biber karışımı gezdirin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...
  • Not: Neşem Çelik /YouTube Kanalımda tarifin videosu bulunmaktadır.


💖💖💖

0 comments: