Portakal kabuğu reçeli,

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ NASIL YAPILIR?ÖLÇÜLERİ VE HAZIRLANIŞI NASILDIR?

Kasım 27, 2024 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Reçel'in hikayesi aslında şeker ile başlamaktadır. Pers İmparatoru Darius'un M.Ö 510 yılında Hindistanı işgali sırasında şeker kamışı ile tanışması ve tadından dolayı şeker kamışına ''Arılar olmadan bal veren bitki''demesi ile İran'a getirilen ve şifalı bitki olarak görülerek korunması ve sırrını saklamasıyla korunur. 7.Yüzyılda Arap Müslümanlar şeker kamışı ile tanışır ve şerbeti yapmayı öğrenirler. Reçel ise Müslüman Türkler tarafından yaz meyvelerinin uzun süre korunması amacıyla yapılması,Batı'yı da hayrete düşürür. Osmanlı da Türkler bayramlarda ve uzun kış gecelerinde ikram olarak reçel sunarlar,saray ve dergahların vazgeçilmezidir ve Osmanlı da itibarı en yüksek tatlıdır.Çünkü içeriğinde az bulunan şeker kamışı suyu ve bir o kadar da bal bulunur ve halkın ikramları arasına giremez sadece Saray Mutfağında pişirilir. İlk pişirilen reçel de ''Gül Reçeli''dir. Osmanlının reçel kültürü ve altın,cam,porselen ve değerli taşlarla süslenerek hazırlanan tatlı hokkaları ile göze çarpmaktadır.Saray da reçel demek kutlama demektir ve Saray kayıtlarına bakıldığında Padişahlar için özel günlerinde 60 çeşit reçel yapıldığı bilgisi bulunmaktadır. O günlerden günümüze reçeller kahvaltı sofralarımızın olmazsa olmazları arasında yerini almıştır. Mevsimine göre hazırladığımız reçeller kendilerine has cam kavanozlarında mutfak raflarında yerini almaya devam ediyor. Bugün de kış mevsiminin en şifalısı ''Portakal''ile ve hatta iç meyvesini yedikten sonra kalan kabuklarını değerlendirmek amacıyla Portakalı kabuğundan lezzetli bir reçel hazırlıyalım. Saray Mutfaklarından ve ikramlarından günümüze kadar gelen kahve yanı ikramını ''Portakal kabuğu reçeli'' ile yapabilirsiniz. MALZEMELER: 450 gr Portakal kabuğu 600 gr (3 su bar) toz şeker 1 su bar (150ml) portakal suyu HAZIRLANMASI: Portakal kabuklarının iç beyaz kısımlarını bir bıçak yardımı ile kazıyın. Dikdörtgen olacak şekilde kesin. Kabukları kıvırarak çöp şişlere yada bir ipliğe geçirin. 5 kez her seferinde suyunu değiştirerek 5er dakika kaynatarak acı suyunu çıkarın ve soğuk sudan geçirin. Portakal kabuklarını tencereye alın ve üzerine şeker ile portakal suyunu ekleyin. Tencerenin kapağını yarım kapatarak önce orta ateşte 10 dakika daha sonra kısık ateşte 35 dakika kaynatın. Pişerken üzerinde oluşan köpükleri ara ara temizleyin. pişen reçeli cam kavanozlara yerleştirin. Soğuduktan sonra kapaklarını kapatarak serin bir yerde muhafaza edin. Afiyet olsun. Sevgiyle...

0 comments: