Dünyada ve Türkiyede hikayesi olan yemekler,

DÜNYA'DA VE TÜRKİYE' DE HİKAYESİ OLAN YEMEKLER SERİMİZİN 2.KONUĞU: KRUVASAN VE HİKAYESİ ?

Ocak 15, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Dünya'da ve Türkiye de hikayesi olan yemekler serimizin ikinci konuğu ;KRUVASAN.. Her ısırıkta ,Viyana kuşatmasından Paris'in şık cafelerine kadar uzanan bir yolculuğun hikayesidir ''KRUVASAN'' Dünya çapında çok sevilen ve Fransız mutfağının simgelerinden biri haline gelmiş bir lezzetin,kökeni aslında Fransa'dan çok daha uzakta,Avusturya'ya dayanıyor.Ve Kruvasan'ın doğuşu,dönüyor dolaşıyor Osmanlı'ya kadar geliyor.Tarihi 17.yüzyılın sonlarına,Osmanlı İmparatorluğunun Viyanayı kuşattığı döneme kadar geliyor. Tarihler 1683 yılını gösterdiğinde ,Osmanlı İmparatorluğu gece vakti bir tünel kazarak şehre sızmayı ve Viyana'yı kuşatma planları yaparlar.Ancak sabahın ilk ışıklarında çalışmaya başlayan Viyanalı fırıncılar,kazı seslerini duyar ve bir tehlike olduğunu fark ederek,hemen yetkililere haber uçururlar.Böylelikle de Osmanlının planını bozarlar. Bu zaferin anısına da ,Viyanalı fırıncılar Osmanlı Bayrağının sembolü olan hilal şeklinde bir hamur işi yaparlar.Bu hilal şekli,Osmanlıyı temsil eder ve Viyanalıların zaferini sembolize eder.Fransızca ''CROİSSANT''yani ay çöreği,hilal açması adını alır.İşte KRUVASAN'ın ilk doğuşu da böyle tarihe geçer. Kruvasan'ın Avurturya' dan Fransa'ya yolculuğu ise 18.yüzyılda başlamıştır.''Marie Antoinette'in ''Avusturya'dan Fransa'ya gelin geldiğinde ,yanında getirdiği tariflerden birisi de KRUVASAN'dır. Şu an bildiğimiz şekliyle Fransız Mutfağına 19.yüzyıl başlarında yerleşen Kruvasan,Fransız fırıncıların kat kat açılan hamurun içine tereyağ eklemesi ve incecik çıtır çıtır bir hamur elde etmeleridir.Bu yöntemle pişirilen Kruvasan'lar hızla popülerlik kazandı ve Fransız kahvaltılarının vazgeçilmez hamur işleri arasında yerini almıştır. Kruvasan,Dünya genelinde birçok insanın kahvaltı ve çay saatlerinin tercihleri arasında yerini almaya devam ediyor. Geleneksel pişirilen tereyağlı Kruvasan'ın yanı sıra zaman içinde çikolatalı,bademli,jambon ve peynirli gibi birçok farklı çeşiti de yapılmaktadır. Fransız pastanelerinde sabahın erken saatlerinde mis gibi tereyağ kokusu ile pişirilen Kruvasan'lar,sadece Fransa da değil,tüm Dünya da büyük bir keyifle tüketilmeye devam etmektedir. Basit bir hamur işinin ötesinde,tarihle,kültürle ve geleneklerle,dünden bugüne ve geleceğe hikayesi ile birlikte nesilden nesile geçecek bir hamur işinin hikayesidir;KRUVASAN... Kahvaltı sofralarınız da bulunan Kruvasan'ı elinize aldığınızda Osmanlıdan Viyana kuşatmasına,Avusturyadan ,Paris'e ve günümüze tarihi bir yolculuğa çıkacaksınız. Viyanalı fırıncılar anısına.. Sevgiyle...🧡🧡🧡
MALZEMELER: HAMURU İÇİN: 200gr Un 30gr şeker 4 gr tuz 1/2yaş maya 40 gr eritilmiş tereyağ 95ml süt ARA KAT: 100 gr tereyağ (Tereyağını oda sıcaklığına getirin ve bir poşet içine alarak kare formu verin (15x15)tekrar buzdolabına kaldırarak sert kıvama getirin.) HAMURUN HAZIRLANMASI: Bir kaseye unu alın ve orta kısmını havuz gibi açarak mayayı,şekeri ve sütü alın,karıştırın.Maya aktif hale geldikten sonra tuz ve yağını ekleyerek yoğurun ve pürüzsüz kıvama getirin. hamurun üzerini örterek mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru tekrar yoğurun ve 20 dakika buzdolabına kaldırın. Buzdolabında soğuyan hamuru tezgaha alın ve 30x15 boyutlarında açarak ortasına soğuk tereyağını yerleştirin ve zarf gibi kapatarak tekrar buzdolabına kaldırın. 20 dakika aralıklarla soğuyan hamuru 3 kez buzdolabından çıkararak içindeki tereyağın dışarı çıkmasını önleyerek merdane ile dikdörtgen açıp tekrar zarf gibi kapatın. En son hamuru uzun dikdörtgen şeklinde açın ve üçgen olacak şekilde kesin. Her bir üçgen hamurun alt geniş kısmının ortasına minik bir kesik atın. Daha sonra hamurları rulo sarın. Fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat tepsi mayası yaptırın. Üzerlerine yumurta sarısı ve süt karışımı sürün. 180 derece de ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin. Kruvasanlarınızın parlak olmasını istiyorsanız soğuduktan sonra üzerlerine şerbet,su ile inceltilmiş bal yada kayısı reçelinin suyunu fırça ile sürebilirsiniz. Afiyet olsun.

0 comments: