ANA YEMEKLER,

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE HİKAYESİ OLAN YEMEKLER- İMAM BAYILDI TARİFİ NEDİR? HİKAYESİ NASILDIR ?

Nisan 16, 2025 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

Merhabalar sevgili dostlar, Bu hafta Türkiyeden hikayesi olan bir yemek ile sizlerleyim.. Havalar ısınmaya başladığı şu günlerde yaz sebzeleri ile lezzetli bir yemeğin önce hikayesini daha sonra da tarifini paylaşacağım sizlere... İMAM BAYILDI--- Tarihte bilinen ilk İmam Bayıldı tarifi,1844 yılında taş baskı olarak hazırlanan ''Melceü-t Tabbahin''(Aşçıların Sığınağı)adlı yemek kitabında yer almaktadır. Zeytinyağlı yemeklerin en güzel örneklerinden birisidir. Özellikle patlıcan mevsimi olan yaz aylarında hafif ve sağlıklı bir seçenek olarak ,zeytinyağlı yemekler kategorisinin en sevilen temsilcilerindendir. Tarihi,lezzeti ve hikayesiyle Türk Mutfağının ,Osmanlıdan günümüze uzanan lezzeti,sofralarımıza hem geleneksel bir dokunuş hemde unutulmaz bir tat katar. İmam Bayıldı'nın her lokmasında ,bu yemeğin arkasında ki kültürel zenginliği ve tarihi mirası hissetmek mümkündür. Osmanlı İmparatorluğu dönemi,köklü bir geçmişe sahip İMAM BAYILDI'nın rivayetlere göre bir kaç farklı hikayesi de bulunmaktadır.Araştırdığınız zaman sizlere hemen her yerde aynı hikayeler önünüze gelecektir.Benim yazacağım ,araştırdığım hikaye ise çok daha gerçekçi ve farklıdır.Tarih olarak 1844 öncesi olduğu tahmin edilmektedir.Çünkü ilk basılı yemek kitabında tarifi bulunmaktadır. Takvimler 1800'lü yılların sonlarına doğru,Ege Bölgesinde yaşayan ve eli sıkılığı ile bilinen bir imam'ın hikayesi ile başlar. Savaş,isyanlar ve kıtlık zamanıdır,bekar olan imamımız bu tarihlerde zengin bir zeytinyağ tüccarının kızıyla evlenir.Eli sıkılığı ile bilinen İmamın aksine hanımı,eli açık,cömert ve yardım sever bir hanımdır. İmam efendi,savaş ve kıtlık dönemi nedeniyle kilerini devamlı tedbirli ve dolu tutmaya çalışsa da,hanımı etrafında sıkıntı çeken insanları gördükçe ,kilerden avuç avuç herkese yetmeye çalışır ve bu yardımlarını kocasından gizli tutar. Gün gelir devran döner ve kilerde ki malzemeler de azalır. Babasından dolayı zeytinyağı her daim vardır.Ve en son elinde kalan malzemeler ile bir yemek hazırlar ve eşinin önüne koyar.Bu yemek patlıcan,soğan domates ve bol zeytinyağ ile hazırlanmıştır. Ağır ateşte pişen ve zeytinyağın lezzetini öne çıkaran bu lezzetli yemeği İmam efendi çok beğenir ve adını sorar.Hanımı ,kilerde kalan malzemelerle pişirdiğini,kilerin boşaldığını söyleyince ,İmam efendi bir anda üzüntüden düşer bayılır.Ve o gün bu gündür bu şahane lezzet İMAM BAYILDI olarak kitaplara geçer. Lezzetinden kimi bayılttı bilemeyiz ama ,damaklarda bıraktığı tadı,midede ki rahatlığı ve sofralarda ki zerafeti ile ,özellikle ehil bir elden çıkan İMAM BAYILDI Türk Mutfağı Zeytinyağlılar listesinin üst sıralarında yerini almakta ve daha nesiller boyu da alacaktır. Geçmişten bu güne her kimin aklına gelip pişirdiyse,hikayede sürç-i lisan ettiysek affola.. Bizlere bu lezzetli tarifleri miras bırakarak Türk Mutfağının oluşmasına vesile olanların anısına..Sevgiyle...🧡🧡 MALZEMELER: 4 ad.Kemer Patlıcan 6 ad Kuru Soğan 6 ad Domates 7-8 diş Sarımsak 4 ad Sivri Biber 1 çay bar.Zeytinyağ 2 yem kaş Şeker 1 tat.kaş Tuz 1,5 su bar Su HAZIRLANMASI: İlk pişirilen İmam Bayıldı da domates ve sivri biber bulunmamaktadır.Osmanlı henüz domatesi bilmediği yada yeni öğrendiği meyve mi?sebze mi?karar veremediği dönemlerdir. Domates daha sonraları ilave edilmiştir. Patlıcanlarının aynı boylarda olmasına özen gösterelim ve alacalı soyarak 15 dakika tuzlu suda bekletelim. Suyunu süzelim yıkayalım ve ortalarına bir çizik atalım (tam ayırmayın) Bir kase içine kuru soğanları piyazlık doğrayalım ve tuz ile ovalım. Domateslerin kabuklarını çıkaralım ve küçük küpler halinde doğrayarak ekleyelim. Sivri biberleri de halkalar halinde keserek ekleyelim. Sarımsakları halka doğrayarak ilave edelim. Tuz,şeker,zeytinyağ ilave ederek karıştıralım. Yıkadığınız patlıcanların üzerlerini limon kabuğu ile ovun. Yayvan bir tencereye patlıcanları alalım ve ortalarına karışımı bolca yerleştirelim.(Karışım fazla olacaktır ,patlıcanların üzerine yerleştirin.) Üzerini bir tabak ile kapattıktan sonra suyunu ekleyelim. Kısık ateşte 1 saat ,yağına kalıncaya kadar pişirelim. Tencere içinde soğumasını bekleyelim ve servis tabağına alalım. Bir gün buzdolabında dinlenen İMAM BAYILDI çok daha lezzetli olacaktır. Arzuya göre üzerini maydanoz ile süsleyelim. Afiyet olsun...

0 comments: