helvalar,

Makrukef-fıstıkhelvası

Aralık 12, 2016 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar




Merhabalar,
Bu nefis lezzeti sizlerle paylaşmak istedim..
Arap mutfağının bu sevilen tatlısı aslında bir kaç farklı ilavesiyle bizim irmik helvamıza benzese de
tereyağ,şerbet ve şerbetindeki gül suyu,portakal çiçeği suyu ile rahiyası nefis bir helva..
Uzun süredir araştırdığım ve bizim damak zevkimize uyması açısından kendimce hazırladığım MAKRUKEF yani ben ona Fıstık Helvası dedim.
Eğer benim gibi helva sevenlerdenseniz bu tarifi deneyin derim..
Belki çok büyük kalabalıklar için maliyeti biraz yüksek olsa da ailece vereceğim ölçülerde her ev de rahatlıkla hazırlıyabilirsiniz.
Haydi o zaman tarifine geçebiliriz..
MALZEMELER:
200 gr.tereyağ
2 su bardağı irmik
1,5 su bardağı fıstık tozu
ŞERBET:
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1/2 limon
1 çay kaşığı gül suyu
1 çay kaşığı portakal çiçeği suyu
ARA KAT:
1 kase kaymak
ÜZERİNE:
2 yemek kaşığı file antep fıstığı
YAPILIŞI:
Öncelikle bir tencereye toz şeker ,su ve limonu alarak orta ateşte kaynamaya bırakın.
Şerbet fokurdamaya başlayınca kısık ateşe alarak 20-25 dakika kaynamaya bırakın.
Ateşten indirdikten sonra gül suyunu ve portakal çiçeği suyunu ekleyerek ılımaya bırakın.
Helvayı kavuracağınız tencereniz eğer var ise eski tencerelerimizden alüminyum tencere olursa 
süper olur..Hatırlıyanlar bilir;alüminyum tencerelerde pilav ve helva çok lezzetli pişer.Ama öyle bir tencereniz yoksa tabanı çok kalın olmayan bir çelik tencere tercih edin.
Çünkü helvamız demlenirken geç soğuduğu için tekrardan pişmesin.
Tereyağını tencereye alın ve eritmeye başlayın.Tereyağ iyice eriyince ateşin altını kısın ve 15 dakika yakmadan yağın iyice suyundan arınmasını sağlayın.
Şimdi irmiği ekleyerek kavurmaya başlayın.Kısık ateşle kavurmaya devam edelim.İrmiğin rengi dönmeyecek şekilde 15 dakika kavurun.Tereyağ ve irmik bütünleşerek ,kokusunu verecektir..
Bu arada şerbetimiz de ılık hale gelmiştir.
Dikkatli bir şekilde şerbeti irmiğe verebilirsiniz.
Tencerenin kapağını kapatın ve şerbetin çekmesini sağlayın.
Islak haldeyken fıstık tozunu ilave ederek karıştırabilirsiniz.
Tencerenizin üzerini kağıt havlu ile kapatın ve kapağını sıkıca örtün.
Ilık hale gelen helvayı bir kez daha tahta kaşıkla şöyle güzelce karıştırın.
Şimdi gelelim ikram kısmına;
Bir çorba kasesi bu işi görecektir.Kasenin içine bir dolu kaşık helvadan alın ve kasenin şeklini alacak şekilde yanlarına doğru bastırarak yerleştirin.
Tam ortasına bir top kaymak yerleştirin.Kaymağın üzerini tekrar helva ile kapatın.
Ve final servis tabağınıza ters çevirin ve üzerini file fıstıkla süsleyin.
MAKRUKEF ikrama hazır..
Bu helvadan sonra başka helvaların yüzüne bakmayacaksınız ..
Şimdiden kolay gelsin ve hepinize afiyet olsun..
Bereketli sofralarda sevgiyle yenen yemeklerde oturmanız dileğiyle..



0 comments: