ÇÖREKLER,

KAFKAS ÇÖREĞİ NASIL YAPILIR

Nisan 05, 2017 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


KAFKAS ÇÖREĞİ,
MALZEMELER:
1 adet yumurta beyazı
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
 1 paket kuru maya
 1/2 çay bardağı sıvıyağ
 3,5 su bardağı un (hamur biraz ele yapışacaktır.Mala yardımıyla karıştırın.)
BAHARATLAR:
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı yenibahar
ÜZERİNE:
1 adet yumurta sarısı
susam
YAPILIŞI:
Hamuru mayalandıracağınız kaseye mayayı alın ve üzerine 1 tatlı kaşığı toz şeker,
1/2 kahve fincanı sıcağa yakın su ekleyerek kabarmasını bekleyin.10-15 dakika
kadar bir süre de maya kabaracaktır.
Sırasıyla yumurta akını,sütü,şekeri,ılık suyu ve sıvıyağını ekleyerek karıştırın.
Baharatlarını ilave ederek,azar azar un ekleyerek hamuru yoğurun.
Hamurunuz biraz ele yapışan bir hamur olacağı için,bir mala yardımıyla
karıştırma işlemini yapabilirsiniz.
Kısa sürede mayalanması için ben fırın mayası tercih ediyorum.Fırını 160 
derecede ısıtıp kapatıyorum ve hamurun üzerini bir mutfak havlusu ile 
kapatarak fırına yerleştiriyorum.1/2 saat gibi bir süre de hamur mayalanıyor.
Eğer sizde zamandan tasarruf etmek istiyorsanız bu şekilde hamurları mayalandırabilirsiniz.
Şimdi sırada yerleştireceğiniz kalıba geldi sıra..
Hamur çemberleriniz var ise ,etrafını yağlı kağıt ile kaplayın..Hem alt kısmı hem de
yanları kağıt ile kaplanacağı için sizlere kolaylık sağlayacaktır.Yada 20 cm.çapında
herhangi bir kalıbı yada yüksekliği olan bir tepsiyi de yağlı kağıt ile kaplayabilir,
hamuru yerleştirebilirsiniz.
Hamurunuzu yerleştirdikten sonra bir 15 -20 dakika da böylece bırakın,
tekrar mayalansın.
Biraz daha kabaran çöreğimize yumurta sarısı sürerek ,susam serpelim ve orta
kısmına + işareti çizelim.
Fırını 175 derece de ısıtarak 20-25 dakika kadar pişirelim.
Çöreğimiz kalıptan bir hayli yukarı doğru çıkacak ve nefis kokusu ile
mutfağınızı kaplayacaktır.
Biraz ılınınca dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
Yumuşacık ,nefis lezzetiyle hepinize afiyet olsun.
Sevgiyle..


0 comments: