Börekler,

SOSYETE MANTISI NASIL YAPILIR ?

Eylül 24, 2017 Neşem Çelik 0 Yorumlar




SOSYETE MANTISI

     Merhaba hanımlar,
 Hepimizin severek yaptığı kimi zaman da bizim imdadımıza yetişen ''SOSYETE MANTISI''nı sanırım hepimiz severiz.Özellikle çalışan bayanlar için güzel bir alternatifdir.
    Tabi çocuklar da seviyorsa daha da sık pişiririz.
Hepinizin elinin alıştığı bir tarif belki vardır.Ya da belki yeni evli hanımlar eğer hiç mutfağa girmediler ise bu tarif tam da onlara göre..
     Bende işlerimin yoğun olduğu günler de bu tarifi seçenlerdenim.
Hazır yufka ile yaptığımız gül böreğini sanırım yoğurt sarımsak ile tatlandırdık ve bu nefis yemek ortaya çıkmış oldu.Sarımsaklı yoğurdun girdiği her yemek seviliyor herhalde..eğer sarımsağın faydalarını da biliyorsak en çok tercih edilen sebzelerden biri olarak bütün dünya kabul etmiş durumda.
      İç Anadolu hamur işi yemeklerinin ağır bastığı bir sofra kültürüne sahip olması nedeniyle,börekler çok sık hazırlanıp sofralara yemek olarak gelen yiyeceklerden..çoğu yöremiz de börekler genellikle yemek sonunda açıkçası yemeğin kapanışı gibi görülen yada kızartma tarzı böreklerse ara sıcak olarak ikram edilen yiyeceklerdir.
      Her yörenin yemek kültürü ve yemek sıralaması farklıdır.
Size tarifini vereceğim bu tarif keyfinize göre yiyebileceğiniz bir yemektir.
      İster öğle yemeğinde ister akşam yemeğinde isterseniz de öğleden sonra çaya ağırladığınız dost ve arkadaşlarınıza ikram edebileceğiniz bir sunumdur.
      Ben kesin yargılı olarak bu şu saatte yenilir gibi bir düşünce içinde değilim.Kim ne zaman yemek isterse o zaman yesin.Haydi bakalım o zaman tarifimize geçelim ve bugün ne pişirsem acaba diyen
hanımlarımız var ise işte size kolay bir sunum ,üstelikte doyurucu bir yemek..

  • MALZEMELER:
  • 6 adet hazır yufka
  • 550 gr dana kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Bir kaç dal maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • ARA SOS:
  • 125 gr tereyağ
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çay bardağı su
  • ÜZERİNE:
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • az su (salçayı açmak için)
  • YADA :
  • Eritilmiş tereyağ,kırmızı biber karışımı
  • YAPILIŞI:
  • Kuru soğanları küçük doğrayarak bir tavaya alın ve zeytinyağ ilavesiyle orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • Yumuşayan soğanlara kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • Tuzu ve karabiberini ekleyerek ateşten indirin ve ince kıyılmış maydanozları katarak karıştırın.
  • İç harcımız hazır,bir kenara alarak ılınmasını beklerken yufkalarınızı hazırlıyabilirsiniz.
  • Yufkaları üst üste yerleştirin ve ortadan ikiye kesin ve yufkalar yarım ay şeklini alsın.
  • Ara sos için de tereyağını eritin ve zeytinyağ ile karıştırın.
  • Suyu da ayrı bir kaseye alın.
  • Yarım ay şeklinde ki yufkaların üzerine önce su serpin ve yağ karışımını gezdirin.
  • yufkanın alt kısmını 4 parmak içeri kapatın.Ve bu kısmına kıyma harcını yerleştirin.
  • Her iki yanı içe kalayın ve rulo sarın.
  • Rulonuzu gül şeklinde dolayın.
  • Fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın ve gül böreklerini yerleştirin.
  • Yağ karışımınızdan artan yağı böreklerin üzerine sürün.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında üzerleri kızarıp çıtır çıtır olana kadar pişirin.
  • 12 adet mantınız olacaktır.
  • Fırında mantılarınız pişerken domates sosu ile sarımsaklı yoğurdunu hazırlıyabilirsiniz.
  • Domates sos için bir kaseye salçayı,zeytinyağını ve az suyu alarak 10 dakika kaynatın.
  • Sosun kıvamını damak zevkinize göre ayarlayın.
  • Yufkalarınız da tuzlu olacağı için tuz ayarını da dikkatli yapmanız da fayda var.
  • Eğer salça sos istemezseniz tereyağını kızdırarak kırmızı biber ile karıştırıp sarımsaklı yoğurdun üzerine gezdirebilirsiniz.
  • Resimlerde de gördüğünüz gibi her ikisi de mevcut.
  • Hepinize kolaylıklar diliyorum.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

0 yorum: