ANA YEMEKLER,
KARNABAHAR KÖFTESİ
Herkese selam olsun,
Bugün de bir kış sebzesi olan ''KARNABAHAR'' ile bir tarifimiz var.
Tarifi yazmadan önce bu sebze ile ilgili bir iki şey yazmak isterim,eğer kokusundan sebep pişirmek
istemiyorsanız bu sebzenin bizlere faydalarını okuyunca özellikle çocuklarımıza bu sebzeyi daha
sık yedireceğiz.Benim sizlere önereceğim en önemli şey sebze ve meyveleri mevsimlerinde yemeniz
ve bu alışkanlığı çocuklarınıza da öğretmeniz.Bizler çocukluğumuz da yaz ve kış meyve ve sebzeleri
diye sofralarımızda yer verirdik ve bu sebze ve meyveleri özlerdik.
Her sebze ve meyve mevsiminde daha güzel ve lezzetlidir.
KARNABAHAR içeriğinde C ,B1,B2 ve A vitaminleri ile kalsiyum,potasyum,fosfor ve demir
mineralleri barındırır.
Ayrıca bakır,demir,magnezyum ve çinko kaynağıdır.
Karnabahar tüketilirken genellikle beyaz (karın kısmı) kısmı kullanılsa da aslında yaprakları da oldukça faydalıdır.
Karnabahar,yoğun C vitamini ve magnezyum içeriğiyle,güçlü bir antioksidandır.,içeriğinde ki
bileşikler kanserojen maddelerini devre dışı bırakma da ve ortadan kaldırma da etkili olan emzimleri
aktivite etmektedir.Yani kansere karşı koruyucudur.
Kalp hastalıkları riskini azaltıcı etkisi vardır.Yorgunluğa karşı birebirdir.
Sinir sistemine iyi gelir ve sinirleri kuvvetlendirir.
Bu kadar faydalı bir sebzeyi pişerken çıkan kokusundan sebep pişirmiyor ve çocuklarınıza yedirmiyorsanız sanırım faydalarını okuduktan sonra manav reyonlarından pazar torbalarınıza kış mevsiminde daha sık bu sebzeyi alarak bir çok çeşidinden birini pişirirsiniz.
Şimdi gelelim tarifimize,
KARNABAHAR KÖFTESİNİN TARİFİ NEDİR ? NASIL YAPILIR ?
KARNABAHAR KÖFTESİ
Herkese selam olsun,
Bugün de bir kış sebzesi olan ''KARNABAHAR'' ile bir tarifimiz var.
Tarifi yazmadan önce bu sebze ile ilgili bir iki şey yazmak isterim,eğer kokusundan sebep pişirmek
istemiyorsanız bu sebzenin bizlere faydalarını okuyunca özellikle çocuklarımıza bu sebzeyi daha
sık yedireceğiz.Benim sizlere önereceğim en önemli şey sebze ve meyveleri mevsimlerinde yemeniz
ve bu alışkanlığı çocuklarınıza da öğretmeniz.Bizler çocukluğumuz da yaz ve kış meyve ve sebzeleri
diye sofralarımızda yer verirdik ve bu sebze ve meyveleri özlerdik.
Her sebze ve meyve mevsiminde daha güzel ve lezzetlidir.
KARNABAHAR içeriğinde C ,B1,B2 ve A vitaminleri ile kalsiyum,potasyum,fosfor ve demir
mineralleri barındırır.
Ayrıca bakır,demir,magnezyum ve çinko kaynağıdır.
Karnabahar tüketilirken genellikle beyaz (karın kısmı) kısmı kullanılsa da aslında yaprakları da oldukça faydalıdır.
Karnabahar,yoğun C vitamini ve magnezyum içeriğiyle,güçlü bir antioksidandır.,içeriğinde ki
bileşikler kanserojen maddelerini devre dışı bırakma da ve ortadan kaldırma da etkili olan emzimleri
aktivite etmektedir.Yani kansere karşı koruyucudur.
Kalp hastalıkları riskini azaltıcı etkisi vardır.Yorgunluğa karşı birebirdir.
Sinir sistemine iyi gelir ve sinirleri kuvvetlendirir.
Bu kadar faydalı bir sebzeyi pişerken çıkan kokusundan sebep pişirmiyor ve çocuklarınıza yedirmiyorsanız sanırım faydalarını okuduktan sonra manav reyonlarından pazar torbalarınıza kış mevsiminde daha sık bu sebzeyi alarak bir çok çeşidinden birini pişirirsiniz.
Şimdi gelelim tarifimize,
- MALZEMELER:
- 1 ad.orta büyüklükte karnabahar
- 1 ad havuç
- 2 ad yumurta
- 5 ad taze soğan
- 8 dal maydanoz
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 kahve fincanı mısır unu
- 2 kahve fincanı galeta unu
- İÇİNE:
- 100 gr kaşar peyniri
- KIZARTMAK İÇİN:
- 2 su bardağı ayçiçek yağı
- YAPILIŞI:
- Karnabahar ve havucu az su ilavesiyle hafif haşlayın ve suyunu tamamen süzün.
- Bir kase içerisinde her ikisini de ezin.
- Taze soğan ve maydanozları ince kıyarak ekleyin.
- Yumurtaları,tuz ve baharatları ilave ederek karıştırın.
- Mısır unu ve galeta ununu ekleterek yoğurun ve yarım saat buzdolabında bekletin.
- Kaşar peynirini dikdörtgen dilimler halinde keserek hazırlayın.
- Köfteleri hazırlamak için 1 yemek kaşığı kadar avucunuzun içine alarak hafifçe bastırın ve ortasına kaşar peynirini yerleştirerek oval şekilde yuvarlayın.
- Hepsini aynı şekilde hazırladıktan sonra kızgın yağda pembe kızartın.
- Yumuşak olduğundan dağılacağını düşünseniz de kızgın yağda çok kolay kızartacaksınız.
- Ve bu lezzeti çok seveceksiniz.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...
0 comments: