ANA YEMEKLER,

ESKİŞEHİR MUTFAĞININ TARİHİ NEDİR ? BALABAN KEBAP NASIL YAPILIR ?

Şubat 24, 2018 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



                              ESKİŞEHİR MUTFAĞI - BALABAN KEBAP
     Eskişehir Mutfağı denilince,Eskişehir yerlilerinin (manavların) Odunpazarı Mutfağı,Kafkasyadan
 göçenlerin beraberinde getirdikleri Çerkez Mutfağı,Kırım ve Tatar Mutfağı,Balkan esintilerinin
 görüldüğü Muhacir Mutfağı ve Rumeli Mutfağı olarak görülmektedir.
     Eskişehirin yerlisi olan ''MANAVLAR''bu mutfaklardan zaman içinde kuşkusuz etkilenmiştir.
 Manav mutfağının temelini,buğday,bulgur,hamur işleri ve et  oluşturur.
 Sebze yemekleri içinde bamyanın ayrı bir yeri vardır.
 Başlangıç yemekleri yani çorbalar arasında,GÖÇELİ YOĞURT ÇORBASI,TOYGA ÇORBASI,
 GÖÇELİ TARHANA ÇORBASI  başta gelmektedir.
 Ayrıca MİYANE ÇORBASI,OVMAÇ ÇORBASI,BAMYA ÇORBASI,ARPACIK ÇORBASI önemli
 yer tutar.
 ETLİ YEMEKLER'de ise,haşlanmış parça et önemlidir.
 Sulu Köfte,Ciğer Sarma,Soğanlı Yahni,Sıkıcık Köfte,Balaban Kebap ve unutulmaya yüz tutmuş
 en önemli yemeklerinden biri de Hüsnü Bey Kebabıdır.
 HAMUR İŞLERİ ise,Eskişehir denilince ilk akla gelen ''Çİ BÖREK'' ile başı çeker.Bunun yanı sıra
 Haşhaş börek ve çörekler de çok sık kullanılır.Bir başka sevilen hamur işi yemeği ise MERCİMEKLİ MANTI 'dır.
 TATLILAR arasında,helvanın,baklavanın adları sayılabilir.Ancak Eskişehirin yerlisi olan ''Manavların''en önemli tatlısı KABAK TATLISIDIR.
 Kökleri Selçuklulara dayanan ve ''MANAV''olarak adlandırılan yerli halk çevre de aynı zaman da
 Kabakçı Manavlar olarak da bilinirler.Bu yüzden de bal kabağı gözlemelerin de de balkabağı
 sıkça kullanılır.
    Şimdi gelelim bu gün ki yemeğimizin yani BALABAN KEBAP'ın tarifine;
 Tek bir çeşit ile doyabileceğiniz hazırlanışı çok zor olmayan nefis bir lezzetin yapımına başlayalım.


  • MALZEMELER:
  • 4-6 adet tırnak pide
  • 2 su bardağı et suyu
  • KÖFTESİ İÇİN:
  • 500 gr dana döş kıyma
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 1 su bardağı bayat ekmek kırıntısı
  • Tuz
  • Karabiber
  • ALT KISIM:
  • 1 kase yoğurt
  • SALÇALI SOS:
  • 2 su bardağı et suyu
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • EN ÜSTE:
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (kızdırılmış)
  • YAPILIŞI:
  • Köfte için,bir kaseye rendelenmiş kuru soğanı,kıymayı,bayat ekmek kırıntısını,tuz ve karabiberi alarak güzelce yoğurun.
  • Buzdolabında 1/2 saat dinlendirin.Ve yuvarlak köfteler hazırlayın.
  • köfteleri ızgara da kızartın.
  • Tırnak pideleri kare olarak kesin ve servis tabaklarına yerleştirin.
  • Et suyunu kaynatın ve pideleri et suyu ile ıslatın.
  • Domates salçasını et suyu ile bir kasede karıştırın ve pişirin.
  • Et suyu ile ıslattığınız pidelerin üzerine yoğurt ve salça sos gezdirin.
  • Köfteleri yerleştirin.
  • Ve en son dokunuş olarak tereğını kızdırarak kebabın üstünde dolaştırın.
  • Balaban Kebapınızın yanlarına közlenmiş domates ve biber yerleştirerek ikrama sunabilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

0 comments: