Kaymaklı Fıstık Helvası,

KAYMAKLI FISTIK HELVASI ÖLÇÜLERİ NEDİR ? NASIL HAZIRLANIR ?

Aralık 15, 2018 Mutfakta pişer gazeteye düşer 1 Yorumlar


                           KAYMAKLI FISTIK HELVASI

    Helvalar,her zaman ki gibi benim tatlılar denildiğinde ilk sırada yer alanlardandır.
 Her zaman söylediğim gibi ister un helvası olsun ister irmik helvası olsun içlerine farklı
 malzemeler katarak çeşitlendirmeyi seviyorum..
    HELVALARIN;Türk Mutfağında ki yerini ve tarihini ''İRMİK HELVASI''tarifimde yazdığım
 gibi,bu çok eskilere dayanan aslında Osmanlı da düğün,sünnet ve başarı kutlamalarında yer alan
 HELVALAR zaman içerisinde evlerin acılı günlerinde dağıtılan tatlılar arasında yer alınca sanırım
 diğer günlerde kavuramaz oluyoruz kimi zaman..
      Aslında evlerde her zaman bulunan malzemesi ve kısa sürede pişirilerek hazırlanması nedeniyle
 canımız tatlı çektiğinde çabucak yapabileceğimiz bir tatlıdır.
      Ben bugün bu güzel irmik helvasına Antep fıstığı katarak daha da güzel bir lezzet kattım..
 Bununla da yetinmedim arasına da kaymak yerleştirdim..Durum böyle olunca da kaşık kaşık
 yemek kaldı geriye..damak çatlatan tabiri işte bu tarif için...
      Yalnız dikkat etmeniz gereken bir husus var onu hemen belirteyim..Kaymağı buzdolabında
 iyice soğutun ve helvanız tamamen ılık hale gelmeden şekillendirmeye başlamayın.
       Zira sıcak helva kaymağı eriyerek içinden akacaktır.Şekil vermek için kullanacağınız çember
 yada kelepçeli kalıbın ölçüsü ise 18 cm.dir.Yada tekli porsiyonlar olarak servis etmek isterseniz
 küçük bir çorba kasesi ile de hazırlıyabilirsiniz.
     Haydi o zaman tarifimize malzemelerle başlayalım..
 Hepinize kolay gelsin...

  • MALZEMELER:
  • 1 su bardağı irmik
  • 1/2 su bardağı un
  • 125 gr tereyağ
  • ŞERBET:
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su ile koyu kıvam da bir şerbet kaynatın ve soğutun.
  • EKLENECEK MALZEMELER:
  • 1 su bardağı toz antep fıstığı
  • 1/2 su bardağı süt
  • ARA KAT:
  • Kaymak (1 kutu)
  • YAPILIŞI:
  • Bir tencere içinde tereyağını eritin ve irmiği ekleyerek karıştırarak kavurmaya başlayın.
  • Kısık ateşte irmiğin rengi fazla dönmeden kavurun.
  • İrmiğin kokusunun çıkması yeterli olacaktır.
  • Yukarıda belirttiğim gibi şerbeti hazırlıyarak soğutun ve pembeleşen irmiğe şerbetini ekleyerek karıştırın.
  • Bu arada fıstık tozu ile sütü ilave ederek ateşin altını kapatın ve karıştırarak demlenmeye bırakın.
  • Helva demlenerek soğuduktan sonra servis tabağına çemberi yerleştirin.
  • Helvanın yarısını içine yerleştirin.
  • Buzdolabında beklettiğiniz kaymağı bir bıçak yardımıyla yerleştirin.
  • Kalan helvayı üzerine kapatın ve 1/2 saat dinlendirin.
  • Daha sonra çemberden çıkarın ve servis tabaklarına alarak ikram edebilirsiniz.
  • Fıstığın ve kaymağın birleşimi sonucu nefis lezzeti ile sevdiklerinizi memnun edeceksiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..
      Tarifimizin ''VİDEOLAR''bölümünde ayrıca NEŞEM ÇELİK YouTube Kanalında videosu bulunmaktadır.ABONE OLUN YENİ TARİFLERDEN HABERİNİZ OLSUN.ÜCRETSİZDİR.




      

1 yorum: