ANA YEMEKLER,

GÜVEÇ'TE TÜRLÜ TARİFİ NEDİR ? NASIL PİŞİRİLİR ?

Mart 23, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



            Merhabalar,
   Türk Mutfağının çok eskilere dayanan yemeklerinden birisi de ''TÜRLÜ''dür.Çömlek kaplar da
    pişirilen türlünün yeri ve lezzeti de bir başka olur.
           Güveç içinde etler,sebzeler gibi bir çok deniz ürünleri tarifleri de mevcuttur.Toprak kaplar da
    pişirilen yemekler kısık ateşte uzun sürede pişirilmeleri nedeniyle gerek etin gerekse sebzelerin
    Lezzetini birlikte harmanlayarak lezzetine lezzet katmaktadır.
          Sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri de çömleklerdir.Günümüz de eskilerin kullandıkları
    çömlekler sanırım artık revaç ta...Sağlığa zararlı bir çok maddeden üretilen göz alıcı tencere ve
    tavalar hanımlara görsel olarak güzel görünse de sağlığımızı tehdit eden unsurlar nedeniyle artık
    çok uzun yıllar önce kullanılan toprak kaplar mutfaklarımız da..
         Gerçi her evin mutfağında küçük yada büyük bir güveç bulunur.Kimi zaman piknikler de
    yakılan ateş üzerinde pişireceğimiz yemeği bu güveç için de pişirmeyi tercih ederiz.Bu yemek de
    genellikle ''türlü''dür.
          Yaz mevsimin de bulunan domates,patlıcan,taze fasulye bir araya gelince yanına biraz da et
   eklediğimiz de nefis bir yemek ortaya çıkacaktır.
   ''TÜRLÜ''yemeğinin çıkış öyküsü de mutfak dolaplarında kalan sebzelerin et ile buluşması neticesi
   ortaya çıkmıştır.Ve hemen her yöremizde de pişirilmektedir.Bazen sebzelerin de farklılık olsa da
   pişirme tekniği genellikle çömlekler içindedir.Lezzetini veren de bu toprak çömleklerdir.
         Bazen kısık ateş üzerinde bazen de fırın içinde pişirilir.
   Bugün vereceğim tarif ateş üzerinde pişireceğimiz bir türlüdür.
   Bahar ayında isek ve önümüz yaz mevsimi ise güzel bir türlüyü hep birlikte pişirelim.
   Hepinize kolay gelsin.Yemeğimizin hem sitemizin ''VİDEOLAR''bölümünde ,hemde NEŞEM
   ÇELİK YOUTUBE Kanalın da videosu bulunmaktadır.Sitemize ve Kanalımıza ''ABONE OL'arak
   yeni tariflerimizden de haberdar olabilirsiniz.


  • MALZEMELER:
  • 750 gr dana kuşbaşı (kemikli et'de kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ + 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 ad patlıcan
  • 3 ad patates
  • 1 ad havuç
  • 4-5 ad sivri biber
  • 1 ad kapya biber
  • 3 büyük domates
  • 7-8 diş sarımsak
  • 300 gr taze fasulye
  • 1 ad kuru soğan
  • 3 ad kuru acı biber (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 çay bardağı su
  • Tuz
  • YAPILIŞI:
  • Güvecinizi orta ateş üzerine oturtun ve kızdırın.
  • Her iki yağı da ekleyerek kızdırın.
  • Etleri ekleyerek kavurmya başlayın.
  • Etler önce suyunu bırakacak ve tekrar suyunu çekecektir.
  • Etler yağına kalınca küçük doğranmış kuru soğanı ekleyerek 5 dak birlikte kavurun.
  • Patlıcan,patatesleri küp doğrayın.Havucu biraz kalınca verev kesin.Biberleri büyük dilimleyin.
  • Sarımsakları da halka doğrayın.
  • Et ve soğanlara önce havuçları ekleyerek başlayın.
  • Her eklediğiniz sebzeyi 5 er dakika birlikte kavurun.
  • Havuçtan sonra biberleri,patatesleri ,fasulyeyi,sarımsakları,patlıcanlarıekleyin.
  • Domateslerin kabuklarını soyarak küp doğrayın ve ilave edin.
  • Salçayı su ile bir kasede karıştırın ve ekleyin.
  • Acı kuru biberleri ve tuzunu ekleyin.
  • Üzerini çok amaçlı kağıt olarak satılan alt kısmı yağlı kağıt üzeri folyo olan kağıtla kaplayın.
  • Ve güvecin üzerine kapak kapatın.
  • Orta ateşte 1,5 saat pişirin.
  • Ateşten indirdiğiniz de bile hala fokurdamaya devam edecektir.
  • Bu nefis lezzeti sofralarınıza alma zamanı..
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...



    Afiyet olsun....

0 comments: