ANA YEMEKLER,

MUSKA ŞEKLİNDE ETLİ LAHANA DOLMASI NASIL YAPILIR?TARİFİ NEDİR ?

Mart 28, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                     MUSKA ŞEKLİNDE ETLİ LAHANA DOLMASI

    Türk Mutfağın da önemli bir yere sahip olan ''dolmalar''.etlisi ve zeytinyağlısı olmak üzere ikiye
 ayrılır.Hemen her bölge ve şehirde sarma biçimleri iç malzemeleri değişiklik gösterir.
 Alışılan damak zevkine göre pişirilen dolmalar için bir kaç püf noktası vermek isterim.
    Eğer lahana ile dolma yapacalsanız .lahana yapraklarını hafif haşlayın ve soğuk sudan geçirerek
 süzdürün.
    İçine hazırlıyacağınız malzemelerine özen gösterin.Mesela pirinci soğuk su ile nişastası çıkana kadar yıkayın.
    Etli dolma yaparken kullanacağınız kıymanın orta yağlı olmasına dikkat edin.Dolmalar da yağ
biraz fazla olursa daha lezzet verecektir.
    Dolmanızı sararken çok sıkı sarmayın ki pişerken şişme payını göz önünde bulundurun.Sonra dolmalarınız kuru ve lapa gibi olacaktır.
    Pirincini kırık pirinç kullanmayın.Özellikle zeytinyağlılar da asla..Lapa içli dolmalar hiç de güzel olmaz...
    Kullanacağınız kuru soğanları doğrayarak kullanın (rende ve rondo kullanmayın)
    Soğuturken kapağını aralık bırakarak pişirdiğiniz tencerede soğuttuktan sonra servis tabağına alın.
Bazı yörelerimiz de pirinç yerine bulgur eklenir ve baharatları fazla eklenir .Bu tamamen o yörenin alışkanlığıdır.
    Şimdi gelelim görüntüsü ve lezzeti ile bugün ki yemeğimize...
Sitemizin ''VİDEOLAR'' bölümünde ve NEŞEM ÇELİK YouTube Kanalımızda videosunu da izleyebilirsiniz.

  • MALZEMELER:
  • 1 orta boy yassı beyaz lahana(alırken yumuşak olmasına dikkat edin)
  • 300 gr orta yağlı dana kıyma
  • 1 ad büyük kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı domates rendesi yada püresi
  • 2 yemek kaşığı biber püresi
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • Maydanoz
  • Dereotu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kuru nane 
  • ÜZERİNE:
  • 2 yemek kaşığı domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı su
  • az tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • YAPILIŞI:
  • Lahana yapraklarını ayırın ve dikdörtgen olarak kesin.
  • Bol su ve az tuz ile kaynamış su içine yaprakları bırakın ve hafif haşlayın.
  • Haşlanan lahanaları soğuk sudan geçirin ve süzgeçe alın.
  • İç harcını hazırlamak için,bir kaseye kıymayı alın.
  • Kuru soğanı küçük doğrayın ekleyin.
  • Pirinci nişastası çıkana kadar yıkayıp ekleyin.
  • Domates ve biber pürelerini,zeytinyağını,tuzunu,karabiberini,nanesini ekleyin.
  • Maydanoz ve dereotunu ince doğrayın ilave edin.
  • Hepsini güzelce karıştırn.
  • Lahana yapraklarını bir tabak içine alın ve alt kısmına iç harcından koyarak sağlı sollu çevirerek muska şeklinde sarın.
  • Tencereye hepsini dizin.
  • Bir kapta domates,biber pürelerini ve suyu karıştırın,az tuz ekleyin.
  • Dolmaların üzerine sosu gezdirin.
  • Tereyağını küçük parçalara bölerek dolmaların üzerine bırakın.
  • Porselen bir tabak ile üzerlerini kapatın.
  • Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişirin.
  • Genellikle yanına yakışan yoğurttur,arzuya göre yoğurt ile ikram edebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...




                  Hepinize afiyet olsun....

0 yorum: