Kalburabastı Tatlısı,

KALBURABASTI TATLISI NASIL YAPILIR?ÖLÇÜLERİ NELERDİR ?

Haziran 02, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


     Merhabalar,
  Yine bir bayram ve özellikle Ramazan Bayramının en çok tercih edilen tatlısı ''KALBURABASTI''
   Çok eskilere dayanan geçmişi ile Sivas yöresinin HURMA tatlısına benzerliği nedeniyle bazen
   hurma tatlısı da denilse de Türkiyenin hemen her bölgesinde pişirilen ve severek tüketilen bir
   tatlısıdır.
         Yöre ve yerleşim yerleri tarif üzerinde değişkenlik gösterse de aslında en büyük özellikği,
   ağızda kıyır kıyır bir tat bırakmasıdır.Bu özellik gerek içine konulan malzemeler gerekse şerbet
   kıvamı ve şerbetin dökülme zamanıyla alakalıdır.
        Adından da anlaşılacağı üzere tatlı sizlere tarifin en önemli özelliğini vermektedir.Bunun için
  evlerimiz de kullanılan eskilerin kalburu yani elek'i bu tatlı da yardımcı elemandır.
        Bizlerin de çocukluğumuz da hemen her ev de rastladığımız bu lezzetli tatlı ,nostalji yaşamak
  isteyenler için bu bayram ''bizim de mutfağımız da olsun''diyorsanız işte sizler için 60'lı yıllardan
  günümüze uzanan tarifi sizler için...
        Tarifi layıkı veçile hazırlamak istiyorsanız püf noktalarına dikkar etmelisiniz..
  Hepinize kolaylıklar ,Ramazan Bayramınız şeker tadında geçsin...


  • MALZEMELER:
  • 1 su bardağı oda sıcaklığında süt
  • 2 su bardağı zeytinyağ (sızma ve ayçiçek yağını karıştırın)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 5 yada 5.5 su bardağı un (kontrollü ekleyin,yağlı bir hamur olmalıdır)
  • İÇİNE:
  • 1 çorba kasesi iri doğranmış ceviz
  • ŞERBETİ:
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • YAPILIŞI:
  • Süt ve zeytinyağını bir kasede karıştırın.
  • Un,kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek azar azar ekleyin ve yoğurun.
  • 1/2 saat kadar hamuru buzdolabında dinlendirin
  • Bu arada şerbetini hazırlıyabilirsiniz.
  • Şerbet için,şeker ve suyu bir tencereye alın ve kaynatmaya başlayın.
  • Kaynamaya başlayınca limon ekleyin ve 10 dakika daha kaynatın.
  • Ateşten indirin ve başka bir kaseye aktarın ki daha çabuk soğusun.
  • Gelelim hamurumuza,hamuru ceviz büyüklüğünde yada daha büyük olsun isterseniz mandalina büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlayın.
  • Evinizde bulunan rende,elek yada sepet yardımıyla şekil verebilirsiniz.
  • Yuvarlak hamurları kullanacağınız aparatın üzerine bastırarak çay tabağı büyüklüğüne getirin.
  • Orta kısmına ceviz yerleştirin ve alt üst kısmını ortada toplayın.
  • Dikkatlice alarak (çıkan şekil bozulmadan)fırın tepsisine aralıklı yerleştirin.
  • 180 dererce de ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin (takribi 25-30 dak.)
  • Bu arada şerbetiniz soğudu..
  • fırından çıkan tatlılarınız 5 dakika dinlensin ve ilk sıcağı çıksın.
  • Şimdi bir kepçe yardımıyla hepsinin üzerine eşit gelecek şekilde şerbetini verin.
  • 5 dakika bekletin ve tatlıları ters yüz edin ,5 dakika da diğer yüzleri şerbete değsin.
  • tekrar düzeltin.Bu arada zaten şerbetini çekmiş olacaktır.
  • Servis yaparken üzerini antep fıstığı ,hindistan cevizi yada ceviz tozu ile süsleyebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..
  • Not: Tarifimizin Neşem Çelik YouTube Kanalında ayrıca bulunduğunuz site de ''VİDEO''su bulunmaktadır.Size yardımcı olacaktır.
  • Sevgiyle kalın..




0 yorum: