hamur işi,

KEK KALIBIN DA KATMERLİ POĞAÇA TARİFİ

Ağustos 25, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



   

     Merhabalar,
  POĞAÇALAR,Sabah kahvaltılarının,akşam üstü beş çaylarının yanında tercih ettiğimiz,el alışkanlığı ve geleneksel tarifler ile bazen kıyır kıyır bazen yumuşacık mayalı ,peynirlisi,patateslisi
yada kıymalısı ile çabucak hazırladığımız ikramlardan biridir.
   Bazen tek tek hazırlamak zor geldiyse eğer kek kalıbı içinde bir seferde üstelik tel tel ayrılan lezzeti ile poğaça hazırlamak ister misiniz ?
   Poğaçamızı yağlı kağıt üzerinde hazırlıyarak kalıba yerleştireceğiz ve fırınlıyacağız..
Bu hafta misafir ağırlıyacaklar için değişik bir seçenek sizlerle..
Haydi hep birlikte hazırlıyalım ve pişirelim...

  • MALZEMELER:
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 2 ad yumurta (1 nin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay fincanı ılık su
  • 4.5 su bardağı + 1 su bardağı un
  • ARALARA:
  • Yumuşak tereyağ yada margarin(her bir bezeye 1/2 yemek kaşığı )
  • 150 gr beyaz peynir + maydanoz karışımı
  • ÜZERİNE:
    Yumurta sarısı
  • Susam
  • YAPILIŞI:
  • Hamur yoğurma kabınıza kuru maya,şeker ve ılık suyu alarak karıştırın ve 10 dakika mayanın kabarmasını bekleyin.
  • Maya kabarınca yoğurdu,zeytnyağını,yumutanın bir bütün bir akını ve tuzunu ekleyerek karıştırın.
  • Unu eleyerek 4 su bardağı olarak ekleyin ve hamuru yoğurun.
  • Sıcak bir ortamda üzerini kapatarak mayalandırın.
  • İki katına çıkacak yumuşacık bir hamurunuz olacaktır.
  • Ayırdığınız 1 su bardağının yarısını tezgaha yada masaya serpin ve hamuru alarak bir kez daha yoğurun.
  • Hamurunuzu 10 beze olacak şekilde yuvarlayın.
  • Kalan 1/2 su bardağı un ile bezeleri yemek kabağı büyüklüğünde açın.
  • Aralarına yumuşak tereyağ sürerek üst üste dizin (en üstteki hamuru yağlamayın )
  • Yağlanan hamurları dikdörtgen olacak şekilde düzeltin.
  • Üzerine peynir maydanoz karışımını eşit olacak şekilde yerleştirin.
  • Ve rulo kıvırarak bir halka elde edin.
  • Bu aşamada yağlı kağıdınızı kare kesin ve hamur halkasını üzerine alın.
  • Yağlı kağıdınızın orta kısmını keserek çıkarın.
  • 26 cm.lik kalıbınıza hamuru yerleştirin.
  • Üzerini 1 yada 2 parmak aralılarla kesikler atın (dilim olacak şekilde)
  • Ayırdığınız yumurta sarısını sürerek susam serpin.
  • Fırınınızı 175 derece de ısıtmaya başlarken poğaça hamurunuz kalıp içinde mayalansın.
  • Fırına verin ve takribi 40 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Ilık hale gelince kalıptan çıkararak servis tabağına alın ve dilimler halinde ikram edebilirsiniz.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...

                                           FIRIN ÖNCESİ


                                                       AFİYET OLSUN.....



0 yorum: