Alt-Üst Böreği,

ALT-ÜST BÖREĞİ TARİFİ NEDİR ? NASIL HAZIRLANIR ?

Eylül 21, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar

 
                                      ALT-ÜST BÖREĞİ

    Herkese Merhabalar,
 Bugün ki tarifimiz 80'li yıllardan  ve açma börek yapamam ,hamur açmayı bilmiyorum diyenlere..
 Tel tel dökülen gevrek dokusu ve ertesi gün bile aynı şekilde kalması ile yaptığınız tepsinin ertesi
 güne kalması biraz mümkün gözükmüyor.
     Üstelik de kısa sürede bir tepsiyi hazırlıyarak fırına verebilir ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.
 Uzun uzasıya hamur yoğurmak,ince açacağım diye kendinizi zorlamadan,yufkası yırtıldı derdine
 düşmeden hazırlıyabileceğiniz bir tarif..Lezzeti de cabası..
     Haydi o zaman kısa sürede hazırlıyabileceğiniz bu enfes böreği hep birlikte yapalım..
 Tarifimizin size yardımcı olması açısından VİDEO'su da bulunmaktadır..

  • MALZEMELER:
  • HAMURU İÇİN:
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 ad yumurta
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 600 gr yakın un (unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan ama çok sert olmayacak bir hamur elde edin)
  • ARA KAT YAĞLAMA:
  • 125 gr eritilmiş tereyağ
  • 1 çay bardağı (normal boyutta) zeytinyağ karışımı
  • İÇ HARCI:
  • 250-300 gr dana kıyma
  • 1 ad kuru soğan
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • Tuz,Karabiber
  • Maydanoz
  • ÜZERİNE:
  • Ara katlara sürdüğümüz yağların kalanı
  • 1 ad yumurta sarısı
  • 1.5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • susam
  • FIRIN AYARLARI:
  • 175 derece de ısıtılmış fırında 35 dakika..
  • YAPILIŞI:
  • Hamurumuzu yoğurmakla işe başlayalım.
  • Hamur yoğurma kabınıza un,kabartma tozu hariç diğer malzemeleri ekleyerek karıştırın.
  • Ununuzu eleyin ve önce 2 su bardağı ekleyin ,üzerine kabartma tozunu serpin ve yoğurmaya başlayın.
  • Azar azar ekleyeceğiniz unu ele yapışmayan ama sert de olmayacak bir hamur elde edene kadar ekleyin.
  • Siz iç harcını hazırlıyana kadar hamurun üzerini örterek dinlenmeye bırakın.
  • İÇ HARCI :
  • Kuru soğanı küçük doğrayın ve zeytinyağ ilavesiyle bir tava içinde,orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • Kavrulan soğanlara kıymanızı ilave ederek kavurmaya devam edin.
  • Tuz ve karabiberini ekleyin ve güzelce kavrulan kıymayı ateşten indirerek ince kıyılmış maydanozunu da ekleyerek soğumaya bırakın.
  • Tekrar dönelim hamurumuza;
  • Hamuru tezgaha alarak hafif un serperek bir kez daha yoğurun ve 2 eşit parçaya ayırın.
  • Ayrılan her bir parçayı da 10 ar adet beze olacak şekilde yuvarlayarak bir tepsiye yerleştirin ve üzerlerini kurumamaları için örtün.
  • Hamur aralarına süreceğimiz yağları da hazır edin.
  • 10 adet hamur bezesini merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde ,hafif un serperek açın ve bir kenara alın.
  • Her birinin arasına yağ karışımı sürerek üst üste yerleştirin.
  • Aynı işlemi diğer 10 ad beze için de uygulayın.
  • Ve her ikisini de ayrı tabaklara yerleştirerek buzdolabına bırakarak 1/2 saat dinlendirin.
  • Buzdolabında hamurlarınız yağları çekecek ve dinlenerek sizlere kolaylık sağlayacaktır.
  • Tepsi boyutunuz takribi 25 x 25 olabilir.
  • Hamurları altına koyacağınız tepsi boyutunda kesilmiş yağlı kağıt arasında da büyütebilirsiniz.
  • Buzdolabında bekleyen tabaklardan birini (10'lu grup) alın ve iki yağlı kağıt arasında merdaneye hafif dokunarak büyütün ve tepsiye kağıdınla beraber aktarın.
  • Üzerine iç harcı olan kıymayı güzelce ve eşit olacak şekilde yerleştirin.
  • Aynı işlemi diğer 10'lu grup içinde hazırlayın ve kıymalı harcın üzerine kapatın.
  • Böreğinizin yanlarını bastırarak güzelce kapatın.
  • Hamur aralarına sürdüğümüz yağ karışımından biraz kalmış olacak bunu böreğin üzerine sürün.
  • Nişastasını üzerine serpin ve 10 dakika bekledikten sonra yumurta sarısı sürerek kare dilimleyin.
  • Arzuya göre susam serpebilirsiniz.
  • Haydi doğru fırına...Fırın ayarları yukarıda...
  • Nar gibi kızaran enfes lezzeti,kıyır kıyır ağızda dağılan böreğimiz ikrama hazır..
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...



                          Yeni tariflerimiz den haberdar olamak için sitemize ABONE OL'mayı unutmayın.
                           Ziyaretiniz için teşekkürler....  

   

0 comments: