Aşure,

AŞURE NASIL YAPILIR ? ÖLÇÜLERİ NELERDİR ?

Eylül 14, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



           Muharrem ayının 10. günü olarak bilinen AŞURE GÜNÜ bereketin ve merhametin daha bol olduğu bir gün olarak bilinmektedir.
           İslami inanıca göre Hz.Nuh Peygamber'in büyük tufan da gemisinin karaya oturması sonucu
gemide kalan malzemelerin karıştırmasıyla ortaya çıkan tatlı bir çorba olarak bilinmektedir.
           Bunun yanı sıra bu 10.gün de birçok önemli olay da gelişmiştir.Bu mübarek gün de birlik olarak,yolumuza bağlılığı daha yoğun yaşayarak kardeşlik ve barış duygusuyla pişirilerek eşe,dosta paylaşılmalıdır.
         Bereketi simgelediği için de özellikle kız çocuğu olan ailelerin her yıl muharrem ayında ''AŞURE'' pişirerek dağıtmasının uğurlu geldiği rivayet edilir.
         Ana malzemesi buğday ,nohut ve kuru fasulye olan tatlının her yöreye has farklı malzemeler
ilavesiyle pişirildiği görülmektedir.
         Ne çok sulu ne çok katı olmayıp özellikle renginin koyu olmamasına dikkat edilmelidir.
Bu mübarek aya girdiğimiz şu günlerde AŞURE yapmak isteyenler,hiç denememiş olanlar yada daha önce pişirdiğinde lezzetli bir sonuş alamayanlar için bir de bizim tarifimizi denemenizi öneririm.
        Hepinize evleriniz de bereketli günler diliyorum.Kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 2,5 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı nohut
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 24-26 arası kuru kayısı
  • 7-8 ad kuru incir
  • 10 ad karanfil + 1 elma
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 15 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı gül suyu
  • ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN:
  • Fındık
  • Fıstık
  • Badem
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Kuş üzümü
  • Dolmalık fıstık
  • Nar
  • YAPILIŞI:
  • Buğday,kuru fasulye ve nohutu güzelce yıkayın ve bol su ekleyerek ayrı kaselerde geceden suda bekletin.
  • Buğdayı tekrar tekrar yıkayarak kara suyunu çıkarın ve düdüklü tencereye alın.
  • 15 su bardağı suyunu ekleyerek haşlamaya bırakın.
  • Diğer taraf da nohut ve fasulyeyi de haşlayın.
  • Nohutun kabuklarını soyun.
  • Küçük bir cezvede pirinci hafif haşlayın.
  • Kayısı ve incirleri ayrı kaselerde sıcak su içinde bekletin.
  • Elmayı soyun ve üzerine karanfilleri batırarak bir kenara alın.
  • Hepsi kenarda hazır olduktan sonra,iyice haşlanan buğdayların içine nohutları,fasulyeyi ekleyerek orta ateşte 15 dakika kaynatın.
  • Şekerini ekleyerek kaynatmaya devam edin.
  • Kayısıları ve incirleri dörde bölün .
  • Pirinci ve kayısıları kaynamakta olan aşureye ilave edin.
  • Bu arada kıvamına dikkat edin,aşure soğudukça koyulaşacağı için pişerken biraz suluca kalmasında fayda vardır.
  • Eğer koyu kıvamda ise 1 su bardağı daha sıcak su ekleyebilirsiniz,ama sanırım bu ölçü yeterli olacaktır.
  • Şimdi karanfil sapladığınız elmayı içine bırakın ve 15 dakika sonra içinden çıkarın.
  • Aşureyi ateşten indirmenize 5 dakika kala incirleri ve gül suyunu ilave ederek kenara alın.
  • İster büyük kaselere isterseniz küçük kaselere tanzim ederek üzerini elinizde ki malzemelerle ve zevkinize göre süsleyebilirsiniz.
  • Mutfaklarınız da bereketli günler diliyorum.
  • Bizi izlemeye devam edin.
  • Sevgiyle...
                                       Komşulara dağıtmak için en ideal kaseler..tavsiye ederim..

0 comments: