ANA YEMEKLER,
FIRINDA DOMATES SALÇASI VE DOMATES SUYU
Tarifimize başlamadan önce sizlere domates'i mevsimin de tüketmeyi ve konserve hazırlarken
de yine zamanında steril bir şekilde hazırlıyarak serin bir yerde muhafaza etmenizi öneririm.
Yapılan bir çok yalnış hazırlanan konserve yiyecekler sonucu hiç de hoş olmayan sonuçlar
ortaya çıkmaktadır.
Öncelikle eviniz de bulunan yada yeni alacağınız kavanozlarınızı bol suda kaynatarak el değ-
meden temiz bir örtü üzerinde kurutun ve mutlaka yeni bir kapak kullanın.
Hazırladığınız konserve yiyeceğinizi serin bir ortamda muhafaza edin.Kapağı açıldıktan sonra
kapak kenarın da oluşabilecek artıkları mutlaka silerek kalan malzemeyi buzdolabına kaldırarak
tekrar kullanın.
Bunlara dikkat ettiğimiz sürece yazın hazırladığımız lezzetlere kışın rahatlıkla pişirerek yiye-
bileceğiz.
Şöyle bir tarihine uzanacak olursak da,Domates Türk Mutfağında hüküm süre en önemli sebzelerden(yada meyvelerden) biridir.
Özellikle kış için salça yapanlar,et yemeklerin de ,zeytinyağlılarda,çorbalarda ve daha bir çok
yemekte kullanılan domatesin mutfaklar da yeri ayrıdır.
Ana Vatanı Güney ve Orta Amerika olan bu sebzenin Osmanlı 'ya gelişi 17.yüzyılın sonlarını
bulmaktadır.Osmanlı Mutfağı Saray kayıtlarında ilk olarak yeşil domates ''KAVATA''adıyla 1700
ler de girmiş ve sadece yeşil domates kullanılmıştır.Kırmızı halinin tüketilmemesi ise renginin kı_
zarmasıyla bozulduğu düşünülmesidir.
Kırmızı olarak kullanımı 19.yüzyılda gerçekleşmiştir.Ayrıca Osmanlı Mutfağına ilk giren
kırmızı domatesler bugün kullandığımız büyüklükte olmayıp kiraz tipi domateslerdir.
Daha sonra ise vazgeçilmez ürünlerden biri olarak yerini almıştır.
Kısaca özetlersek,Domates 15.yüzyılda Amerika keşfi ile başlayıp,16.yüzyılda Avrupaya,
17.yüzyıl sonlarına doğru da Osmanlı'ya gelmiştir.Ve en önemli yiyeceklerden biri olmuştur.
Gelelim kısaca faydalarına;Çiğ olarak tüketildiğinde domatesin içeriğindeki antioksidanlardan
ve yararlı bileşenlerden kaynaklanmaktadır.
İçindeki ana antioksidan ''LİKOPEN''dir.Bu madde vücutta hasara yol açabilecek serbest radikalleri nötralize eder.
Ayrıca beta karoten,folik asit ve A,C ,E vitaminleri bulunmaktadır.
Saymakla bitmeyen faydaları ile ''DOMATES''bugün salça ve suyu ile aramız da....
Henüz salça hazırlığında olanlar için hem salçasını hem de mis gibi taze domates kokusunu barın-
dıran yapılışı ile domates suyunu ikisini birlikte hazırlıyalım.
Sizlere görsel olarak da yardımcı olması açısından ''video''sunu da çektim.Neşem Çelik YouTube Kanalımız da ve şu an bulunduğunuz sitemizin ''VİDEOLAR''bölümünde mevcuttur.
Haydi buyrun başlayalım...
FIRINDA DOMATES SALÇASI VE DOMATES SUYU NASIL HAZIRLANIR VE PİŞİRİLİR?
FIRINDA DOMATES SALÇASI VE DOMATES SUYU
Tarifimize başlamadan önce sizlere domates'i mevsimin de tüketmeyi ve konserve hazırlarken
de yine zamanında steril bir şekilde hazırlıyarak serin bir yerde muhafaza etmenizi öneririm.
Yapılan bir çok yalnış hazırlanan konserve yiyecekler sonucu hiç de hoş olmayan sonuçlar
ortaya çıkmaktadır.
Öncelikle eviniz de bulunan yada yeni alacağınız kavanozlarınızı bol suda kaynatarak el değ-
meden temiz bir örtü üzerinde kurutun ve mutlaka yeni bir kapak kullanın.
Hazırladığınız konserve yiyeceğinizi serin bir ortamda muhafaza edin.Kapağı açıldıktan sonra
kapak kenarın da oluşabilecek artıkları mutlaka silerek kalan malzemeyi buzdolabına kaldırarak
tekrar kullanın.
Bunlara dikkat ettiğimiz sürece yazın hazırladığımız lezzetlere kışın rahatlıkla pişirerek yiye-
bileceğiz.
Şöyle bir tarihine uzanacak olursak da,Domates Türk Mutfağında hüküm süre en önemli sebzelerden(yada meyvelerden) biridir.
Özellikle kış için salça yapanlar,et yemeklerin de ,zeytinyağlılarda,çorbalarda ve daha bir çok
yemekte kullanılan domatesin mutfaklar da yeri ayrıdır.
Ana Vatanı Güney ve Orta Amerika olan bu sebzenin Osmanlı 'ya gelişi 17.yüzyılın sonlarını
bulmaktadır.Osmanlı Mutfağı Saray kayıtlarında ilk olarak yeşil domates ''KAVATA''adıyla 1700
ler de girmiş ve sadece yeşil domates kullanılmıştır.Kırmızı halinin tüketilmemesi ise renginin kı_
zarmasıyla bozulduğu düşünülmesidir.
Kırmızı olarak kullanımı 19.yüzyılda gerçekleşmiştir.Ayrıca Osmanlı Mutfağına ilk giren
kırmızı domatesler bugün kullandığımız büyüklükte olmayıp kiraz tipi domateslerdir.
Daha sonra ise vazgeçilmez ürünlerden biri olarak yerini almıştır.
Kısaca özetlersek,Domates 15.yüzyılda Amerika keşfi ile başlayıp,16.yüzyılda Avrupaya,
17.yüzyıl sonlarına doğru da Osmanlı'ya gelmiştir.Ve en önemli yiyeceklerden biri olmuştur.
Gelelim kısaca faydalarına;Çiğ olarak tüketildiğinde domatesin içeriğindeki antioksidanlardan
ve yararlı bileşenlerden kaynaklanmaktadır.
İçindeki ana antioksidan ''LİKOPEN''dir.Bu madde vücutta hasara yol açabilecek serbest radikalleri nötralize eder.
Ayrıca beta karoten,folik asit ve A,C ,E vitaminleri bulunmaktadır.
Saymakla bitmeyen faydaları ile ''DOMATES''bugün salça ve suyu ile aramız da....
Henüz salça hazırlığında olanlar için hem salçasını hem de mis gibi taze domates kokusunu barın-
dıran yapılışı ile domates suyunu ikisini birlikte hazırlıyalım.
Sizlere görsel olarak da yardımcı olması açısından ''video''sunu da çektim.Neşem Çelik YouTube Kanalımız da ve şu an bulunduğunuz sitemizin ''VİDEOLAR''bölümünde mevcuttur.
Haydi buyrun başlayalım...
- MALZEMELER:
- 20 kg ayaş yada çanakkale domatesi
- 6 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
- ÜZERİNE:
- Zeytinyağ
- YAPILIŞI:
- Öncelikle domateslerimizi bol suda güzelce yıkayalım ve bir büyük tepsi içerisine alalım.
- Domatesleri dörde bölün,bu arada kontrol ederek kabuk kısmında oluşan siyahlıkları,ezik ve çürükleri de keserek çıkarın.
- Fırın tepsinize ,kabuk kısmı altta kalacak şekilde yerleştirin.
- 220 derece de ısıtılmış fırında 1/2 saat pişirin.
- Fırndan çıkardığınız da tepside biriken beyaz suyu ve çekirdekleri kullanmayacağız.
- Büyükçe bir tel süzgeç kepçe ile ,altında kasesi olan bir süzgeçe geçirin.
- Bastırarak suyunu çıkarın ve kalan posayı ayrı bir tencereye aktarın.
- işte kullanacağınız domates suyu süzgeçin altına çıkan su olacaktır.Fırın tepsisinde olan su değil.
- Domates posalarını süzgeçte bastırarak suyunu süzerken kabuk kısımları da çıkacaktır.
- Domates posalarını rondodan geçirin ve fırın tepsinize aktarın.
- Her bir tepsi için (büyük boy fırın tepsisi) 3 dolu yemek kaşığı kaya tuzu ekleyerek karıştırın.
- Tepsiye eşit dağıtın ki fırına girdiğinde yan kısımları kararmasın.
- 220 derece de ısıtılmış fırında ara ara karıştırarak takribi 1 saat pişirin.
- Süre değişkenlik gösterebilir,kontrol ederek suyunu tamamen çekmesini sağlayın.
- Salçaları fırına verdikten sonra ayırdığımız domates suyunu büyükçe bir tencerenin içine tel süzgeçten geçirerek (çekirdeklerinden ayırın) aktarın.
- Ocağa alın ve 1 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin.
- Fokurdamaya başlayınca 1/2 saat kaynatın.
- Hemen sıcak sıcak cam şişelere paylaştırın.
- Kapaklarını sıkıca kapatın. ve serin bir yerde muhafaza edin.
- Dönelim salçamıza,fırnda tamamen suyunu çekerek pişen salçayı steril hale getirdiğiniz ve kuruttuğunuz cam kavanozlara aktarın.
- Üzerlerini düzeltin ve kenarlarını kağıt havlu ile silerek üzerlerine zeytinyağ gezdirin.
- Mutlaka yeni bir kapak ile sıkıca kapatarak ters çevirin ve 1 gece soğutun.
- Daha sonra yine serin bir ortamda saklayın.
- Kullanmaya başladığınız da kavanoz da kalan salçayı tekrar zeytinyağ ile örtün ve kesinlikle salçanızın içine ıslak kaşık sokmayın.
- Bu önemli püf noktalarına dikkar ettiğiniz sürece mis gibi taze ve kendi kokusu ile yemekleriniz de,çorbalarınızda kullanabileceğiniz salça ve domates sularınız mutfak dolaplarınız da yerini alarak işlerinizi kolaylaştıracaktır.
- Sevgiyle...
- Afiyet olsun....
0 comments: