Bohça Börek,

BOHÇA BÖREK TARİF NEDİR ? EL AÇMASI BOHÇA BÖREK TARİFİ

Ekim 13, 2019 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar



                                              BOHÇA BÖREK
 
     Merhabalar,
 El açması börekler zahmetli olsa da lezzeti her zaman tartışmasız ilk sıralar da yerini almaktadır.
 Hamur açmasını beceremiyorum diyenlerin bile bir kez de olsa bir boş vaktinde denemesini tavsiye
 ediyorum.
      Aslında hamur yoğurmanın stresi azalttığı söylemlerine de katılıyorum.Canınızı sıkan ,işlerin ters
 gittiğini düşündüğünüz günler de en güzel terapi bence hamur yoğurmak...
      Türk Mutfağın da belirli yöreler de farklı malzeme ve şekil verme olarak değişiklik gösterse de
 lezzetini üç aşağı beş yukarı aynıdır.Belki iç malzemesi damak zevkinize göre lezzetinde değişiklik
 gösterebilir.
      Yoğuracağınız hamurun un kalitesi de yapım aşamasında sizlere yardımcı olacaktır.Onun için
 ucuz ,kalitesiz unlardan uzak durmanızı tavsiye ederim.Farkı göreceksiniz.
      Bir önemli özelliği de hamurun dinlenme süreleridir,hamur ne kadar uzun dinlenirse o kadar kolay açılacaktır.İsterseniz sadece un,tuz ve su ile yoğurun ,dinlenen hamur içine koyacağınız iç harcı ve yağı ile her zaman lezzetli olur .tabi pişirme tekniği de bir o kadar önemli.günümüz de her ne kadar son teknoloji ev fırınları olsa da ,ısıtma ve kıvamında pişirme de belki en önemli olanıdır.
      El açması hamur işlerinde her ne kadar odun fırınları lezzetine lezzet katsa da günümüz şartlarında bu fırınları her zaman bulmamız mümkün olmadığı için ,mutfağımız da kullandığımız ve dilini bildiğimiz kendi fırınlarımız süre ve pişirme kalitesi olarak yine kendimizin bildiği yöntemle pişirildiğin de sonuç güzel olacaktır.
      Buyrun hanımlar malzemelerle başlayalım ve bu lezzetli böreği hep birlikte pişirelim.


  • MALZEMELER:
    4 su bardağı un (klasik su bardakları)
  • 1 ad yumurta
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı sirke (elma yada üzüm farketmez)
  • 1 tatlı kaşığı karbonat (sirkeyi karbonatın üzerine dökün)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağından biraz fazla ılık su (kontrollü)
  • HAMUR ARALARINA SÜRMEK İÇİN:
  • 75 gr eritilmiş tereyağ
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ 
  • İÇ HARCI:
  • Beyaz peynir
  • Maydanoz karışımı
  • ÜZERİNE:
    yumurta sarısı
  • susam
  • FIRIN ISISI:
  • 180 derece de ısıtılmış fırın
  • SÜRE: Üzeri kızarana kadar
  • YAPILIŞI:
  • Hamur yoğurma kabınıza unu alın ve orta kısmını havuz gibi açarak yumurta,zeytinyağ ve ılık suyu ekleyerek karıştırın.
  • Unun üzerine karbonatı dökün ve üzerine sirke gezdirin.Tuzunu serpin.
  • Un dan yavaş yavaş alarak hamuru yoğurmaya başlayın.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacaktır.Eğer çok sert olursa elinizi ıslatarak tekrar yoğurun.
  • Hamurunuzun üzerini örterek 1 saat dinlendirin.
  • Aralarına sürmek için tereyağını eritin ve zeytinyağ ile karıştırın kenara alın.
  • İç harcını da hazırlayın kenara alın.
  • Dinlenen hamurunuzu 4 eşit parçaya ayırın.
  • Her bir parçayı 20-25 cm çapında açın.
  • 2 hamurun arasına yağ karışımı sürerek üst üste yerleştirin.
  • Daha sonra bohça şeklinde kapatın.
  • Üzerlerine strech sararak buzdolabında 1/2 saat bekletin.
  • 2 adet bohçanız olacak.
  • Bohçalardan birini tezgaha alın ve merdane yardımıyla açın(yufka büyüklüğünde)
  • Açtığınız hamuru 4 e kesin (artı şeklinde)
  • Dört parçanın her birine peynir karışımı koyarak yine bohça şeklinde kapatın.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Yumurta sarısı sürün ve susam serpin.
  • 20 dakika tepsi içinde beklettikten sonra fırına verin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...
  • TARİFİMİZİN NEŞEM ÇELİK YOUTUBE KANALINDA VİDEOSU BULUNMAKTADIR.
  • Kanalımıza ve sitemize ABONE OL'un yeni tariflerden haberiniz olsun.



0 yorum: