ANA YEMEKLER,

KIYMALI SİRON TARİFİ NEDİR ? NASIL YAPILIR ?

Şubat 01, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                           KIYMALI SİRON

   Merhabalar,
SİRON acaba hangi yöreye ait yemektir diye baktığınız da karşınıza Gümüşhane,Elazığ gibi
şehir isimleri çıkacaktır.
   Gürcü mutfağında da yapılan bir hamur işi olduğu için aslında Ülkemiz de hemen her il de
pratik yapımı ve az malzeme kullanımı ile özellikle öğle saatleri için çok tercih edilen yemektir.
     Aslında becerikli köy hanımlarının yufkaları açarak hafif pişirmesi (bahçe fırınları yada saç üzerinde) ve içine hiç bir malzeme koymaksızın rulo sararak kesmesi sonucu hazırlanır ve pişirilir.
      Üzerine gezdirilen et suyu ve sonrasında sarımsaklı yoğurt lezzetine lezzet katar..
Siron'u bu sefer daha da lezzetli hale getiren kıyma ile hazırlıyalım,bir de böyle deneyin.


  • MALZEMELER:
  • 3 ad yufka
  • İÇ MALZEMESİ
  • 350 gr dana kıyma
  • 3 yemek zeytinyağ
  • 2 ad orta boy kuru soğan
  • 1 ad büyük domates
  • 2 ad küçük acı sivri biber
  • Tuz _ Karabiber
  • ÜZERİNE:
  • 1 çorba kasesi sarımsaklı yoğurt,
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • YAPILIŞI:
  • Kıymayı bir tavaya alarak zeytinyağ ilavesi ile orta ateşte kavurmaya başlayın.
  • kuru soğanları çok küçük olacak şekilde doğrayın ve kavrulan kıymaya ekleyin.
  • Domatesi de küçük küp doğrayarak ilave edin.
  • Acı biber tercihe kalmıştır,çok ince kıyarak ilave edin ve tuzunu karabiberini ekleyerek hepsini birlikte 5-8 dakika kavurun.
  • Yufkaları üst üste yerleştirin ve enlemesine ortadan ikiye kesin.
  • kestiğiniz yufkalara tek tek olacak şekilde alt geniş kısmına kıyma harcı koyarak önce yanları içe doğru kapattıktan sonra sıkı sıkı rulo sarın.
  • bütün yufkaları aynı şekilde hazırladıktan sonra hepsini yan yana dizerek 2 parmak kalınlığın da kesin.
  • Büyük boy dikdörtgen borcama hazırladığınız sironları dikine olacak şekilde yerleştirin.
  • 180 derece de ısıtılmış fırında güzelce kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkınca üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış kırmızı biber gezdirin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...


                                    Kıymalı Siron fırın öncesi



                                                          Afiyet olsun....

0 comments: