Ay çöreği,

AY ÇÖREĞİ NASIL YAPILIR ? TARİFİ NEDİR ?

Ocak 26, 2020 Mutfakta pişer gazeteye düşer 0 Yorumlar


                                                      AY ÇÖREĞİ

     Merhabalar,
Çok eskilerden günümüze lezzetinden ve tadından hiç bir şey kaybetmeyen ,hali hazır da bir
 çoğumuzun çok sık tercih ederek pastanelerden satın alarak çay yanında ikram ettiği ''AY ÇÖREĞİ''
nin çok eski bir geçmişi olduğunu biliyor muydunuz ?
    Rivayete göre Osmanlı ordusunun 1683 tarihin de Viyana'yı ikinci kuşatmasına dayanıyor.
Bu zorlu kuşatmadan kurtulan Viyanalıların Türk Bayrağına gönderme yaparak bu çöreği yaptıkları
ve halka dağıtarak kutlamalar da bulundukları söylenir.
    Her ne kadar doğruluğu tartışılsa da uzun yıllara dayanan geçmişi ile genellikle pastanelerden
alarak tükettiğimiz bu çörekleri gelin evimizin fırınlarında pişirelim ve sevdiklerimizle paylaşalım.
     Bence mantıklı olanaı pastaneler de kalan kekleri değerlendirmek açısından mayalı hamur içine
bu malzemeler konularak ay şekli verilmesidir.
     Toplumumuzda da çörekler ara öğün gibi yada çay saati ikramları olarak çok tercih edildiğinden
hemen hepimiz bu çöreklerin tadını biliriz.
     Haydi gelin birlikte bu lezzetli çörekleri pişirelim ve sevdiklerimizle paylaşalım.

  • MALZEMELER:
  • 18 ad çörek içindir.
  • 150 gr yumuşak tereyağ yada margarin
  • 2 ad yumurta ( 1nin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1/2 su bardağı (60gr) pudra şekeri
  • 1/2 su bardağı (60ml)ılık süt
  • 1 paket kuru maya
  • 4-4,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
  • İÇ MALZEMESİ;
  • 4 su bardağı ufalanmış kek
  • 1 yemek kaşığı pudra şeker
  • 1/2 su bardağından biraz fazla iri doğranmış ceviz
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • ÜZERİNE:
  • 1 ad yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • File fındık yada badem
  • YAPILIŞI:
  • Yumuşak tereyağ ile pudra şekerini güzelce çırpın.
  • Ilık süt,yumurtalar ve mayayı ekleyerek karıştırın.
  • Un ilavesiyle hamuru yoğurun.
  • yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  • Hamurunuzun üzerini örterek 1 saat sıcak ortamda mayalandırın.
  • Bu arada içine koyacağınız malzemeleri hazırlamaya başlayalım.
  • Bir kase içine kakaolu kek ufaklarını  alın.
  • Diğer malzemeleri ekleyerek hamur kıvamında hazırlayın.
  • Mayalanan hamuru ve içine koyacağınız kek hamurunu 18 adet yuvarlaklar olarak hazırlayın.
  • Yuvarladığınız hamuru oval olacak şekilde açın ve ortasına iç malzemesini uzunlamasına yerleştirin.
  • İç malzemesinin üzerini hamur ile kapatarak rulo haline getirin.
  • ve bu ruloya ay şekli vererek fırın tepsisine yerleştirin.
  • Bir özelliği hamuru rulo sararken iki uç kısmını ince orta kısmını biraz tombikçe sarmanız olacaktır.
  • Ayırdığınız yumurta sarısını pekmez ile çırpın ve çöreklerin üzerine sürün.
  • Ve son olarak file fındık yada badem yerleştirin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • sevgiyle...



                                        Neşem Çelik YouTube Kanalımıza ABONE OL'un yeni tariflerden
                                                                      haberiniz olsun.ÜCRETSİZDİR.





0 yorum: